Šape od oraha su kolačići koji mirišu na djetinjstvo. Oni su jedni od starih, tradicionalnih recepata koji se pripremaju naraštajima. Originalni recepti za šape sadrže svinjsku mast koju možete zamijeniti maslacem, iako bi vam savjetovala da probate s masti.

 

Za izradu šapa od oraha vam trebaju metalni kalupići. Postoje razne vrste, ja imam kalupiće za šape i orahe i obje vrste koristim u ovom receptu.

 

Šape su kolač koji se topi u ustima, ako ste ga probali onda znate o čemu govorim. Recept koji imam za šape je jedan od najboljih koje sam probala, ako ih napravite vidjet ćete. Sigurna sam da ćete biti oduševljeni!

 

Izrada šapa uistinu nije komplicirana, ali postoji par pravila koje je bitno slijediti kako bi vam šape ispale savršene.

 

Najbolje da odmah krenemo na recept!

ŠAPE OD ORAHA

SASTOJCI

TIJESTO

 • 250 g glatkog brašna
 • 250 g oštrog brašna
 • 200 g mljevenih oraha
 • 300 g svinjske masti ( ili maslaca)
 • prstohvat soli
 • 200 g šećera
 • 2 jaja

DODATNO

 • 150 g šećera u prahu
PRIPREMA
 1. Mast izvadite iz hladnjaka i ostavite je na sobnoj temperaturi da malo omekša.
 2. U posudu stavite obje vrste brašna, mljevene orahe, šećer i sol. Dodajte im jaja i mast pa zamijesite tijesto.
 3. Tijesto je prhko, u početku će se mrviti ali će se miješanjem masti i jaja lijepo povezati i sjediniti.
 4. Kada ste umijesili tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata, sat vremena.
 5. Sada ćemo pripremiti kalupiće za šape. Od ove doze ćete dobiti dosta šapica, ja ih pečem u tri ture.
 6. Svaki kalupić je potrebno namastiti i posuti brašnom kako se tijesto ne bi zalijepilo. Neka vam kalupi budu suhi (pobrašnjeni), ovo je važan korak.
 7. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
 8. Nakon pola sata tijesto izvadite iz hladnjaka, odlomite komadić pa ga utisnite u kalupić. Lagano ga pritisnite rukom kako bi kolač poprimio oblik kalupa.
 9. Na limu za pečenje složite kalupiće (meni stane 20 šapa) pa ih pecite 17-20 minuta. Dužina pečenja ovisi o jačini vaše pećice, vodite se time da šape trebaju poprimiti laganu rumenu boju, ali da i dalje trebaju ostati svijetle.
 10. Još tople šape trebate izvaditi iz kalupića, pripazite da ih oprezno vadite jer su metalni kalupići topli. Šape bi trebale lagano izaći iz kalupa, poslužite se nožićem prilikom vađenja. Ako vam se šape ohlade u kalupu, vrlo vjerovatno će se mrviti prilikom odvajanja.
 11. Tek izvađene i tople šape uvaljate u šećer u prahu. Ja šećer stavim u manju padelu i kako vadim kolačiće iz kalupa, tako ih direktno uvaljam u šećer u prahu.
 12. Gotove šape držite u limenoj ili staklenoj posudi za kekse. Šape su najukusnije nakon nekoliko dana (nama nikada ne izdrže toliko).

 

Dobar tek!