Volite li kokice? One su jedan od mojih najdražih comfort food snackova ikada! A umočene u karamel su priča sama za sebe. Dimenzija kokica poprima potpuno novu priču i ja im ne mogu odoljeti, ali i nitko tko ih proba.

 

 

Ako se spremate za kućno druženje s prijateljima ili obiteljsku večer uz film, ove kokice će vam biti savršen odabir. Tako lijepo nadopunjuju druženja ili kao meni, dobru kuharicu i toplu deku.

 

 

 

Slane karamel kokice je jednostavno napraviti, ali je potrebno slijediti par koraka. Naime, izrada karamela nije nikakva naučna fantastika, ali je bitno biti pažljiv i slijediti upute.

Prvo i najvažnije je da prilikom izrade karamela ne miješate šećer. Ako to radite, on se može kristalizirati pa ćete dobiti komade karamela umjesto tekućeg otopljenog šećera.

Također, vatra ne smije biti jaka već srednje jaka prama laganijoj kako vam šećer ne bi naglo izgorio. Postoji mokri i suhi karamel. Mi ćemo koristiti suhi za naše kokice.

 

Samo slijedite upute, držite se omjera i uživajte u ovoj savršenoj maloj poslastici.

SALTED CARAMEL POPCORN (SLANE KARAMEL KOKICE)

SASTOJCI
 • 125 g kukuruza za kokice
 • 1 žlica ulja za kokice
 • 200 g šećera
 • 1 žličica soli
 • 25 g maslaca
 • 1 vrhom puna žličica sode bikarbone

PRIPREMA

KOKICE

 1. Lonac stavite na srednje jaku vatru. Dodajte ulje i kukuruz za kokice. Poklopite lonac poklopcem te ga povremeno protresite kako bi se kokice ravnomjerno ispeke. Nemojte otvarati poklopac jer će vam izletjeti van lonca. Kada su kokice prestale pucketati, gotove su.
 2. Prebacite ih u posudu i izvadite komade kukuruza koji se nisu rastvorili u kokicu (sigurno će ih biti nekoliko.

 

KARAMEL

 1. Maslac iskidajte na komadiće i stavite po strani. Pripremite kuhaču i zdjelu s kokicama. Pripremite sodu bikarbonu. Pripremite lim za pečenje na kojem će se kokice hladiti. Obložite ga papirom za pečenje. Kod izrade karamela se sve odvija brzo, stoga je važno da sve pripremite unaprijed i da ne napuštate lonac sa šećerom.
 2. Lonac srednje veličine (kasnije ćete nadodati kokice pa pazite da nije premalen, moj je zapremnine 3l) stavite na srednje jaku vatru. Uspite šećer i sol i pustite da se krenu topiti. Oko stijenki lonca će se šećer prvo otopite, tada smanjite vartu na laganu. Ne miješajte već samo tresite lonac. Sa stijenki lonca po potrebi možete špatulom “odgurati” rastopljeni šećer prema unutrašnjem dijelu lonca, ni ne morate.
 3. Onaj tren kad se šećer rastopio i poprimio lijepu smeđu boju (pazite da ne potamni previše i da ne krene goriti) odmah dodajte maslac iskidan na komadiće. Promiješajte kuhačom. Ovo radite oprezno! Rastopljeni šećer vas može opeći. Nemojte se prepasti reakcije pucketanja šećera, to je normalno.
 4. Maknite s vatre i dodajte sodu bikarbonu uz stalno miješanje. Reakcija koja će nastati je nalik stvaranju pjenaste smjese, tako i treba biti. Promiješajte jednu minutu dok sve ne postane kompaktno.
 5. U lonac uspite kokice i dobro ih kuhačom ili špatulom umiješajte u karamel kako bi se ravnomjerno obložile.
 6. Prebacite ih na pripremljen lim. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade, oko 1 sat.
 7. Promiješajte ih nekoliko puta kako se ne bi spojile (ako ovaj korak preskočite, kasnije ih samo odvojite).

 

 

TIPS & TRICKS
 • Ja koristim domaći kukuruz za kokice koji kupujem na tržnici i kokice mi s njim imaju najbolji okus. Možete koristiti bilo koje kupovne. Ako ćete raditi s kokicama iz mikrovalne, izbjegavajte one s maslacem.
 •  Gotove slane karamel kokice nemojte hladiti u frižideru jer će postati ljepljive.

Dobar tek!