Šalša od pomidora moje je omiljeno jelo, bez dileme. U njemu je smješteno moje djetinjstvo i svi okusi Dalmacije uz koju sam vezana. Kažu da čovjek treba raširiti svoja krila, upoznati razne kulture, običaje i vidjeti svijet, ali da se uvijek najljepše vratiti svojim korijenima. E, pa ova šalša je meni upravo to, bakina kuhinja i moji korijeni.
Kada sam bila malena ovo jelo sam zvala “ono što se vuti”, odnosno, tjestenina koja se vrti (špageti) s umakom od šalše od pomidora. Oduvijek mi je bilo omiljeno. Vjerujem kako je upravo ovo jelo probudilo moju ljubav za kuhanjem. Gledala bi baku kako ga priprema i upijala svaki pokret njene ruke. Njezina šalša je, za mene, bila čista umjetnost.
Za pripremu dobre šalše od pomidora vam treba samo nekoliko sastojaka i vrijeme. Sva mudrost leži u odabiru dobre pomidore, dužini kuhanja i svježem bosiljku. Bez maslinovog ulja nema ni dobre šalše, ono vam je također potrebno. Jednostavno je, jako!
Donosim vam šalšu od pomidora spremljenu na dva načina.
Prvi je klasični, onaj u kojem se šalša kuha na umjerenoj vatri i gdje pasiramo pomidore. Ovo je ujedno i moj najdraži odabir.
Drugi način je nešto brži, šalšu sam pripremila u pećnici. U ovoj varijanti sam pomidore ostavila iskidane na komade i dodala papriku. Ova varijanta mi se super slaže uz pečeno meso ili na bruschettima s mozzarelom.
ŠALŠA OD POMIDORA NA DVA NAČINA
KUHANA ŠALŠA OD POMIDORA
SASTOJCI
- 3 kg pomidora (rajčica)
- 2 kom manjeg luka
- 6 češnja češnjaka
- 3 žličice šećera
- sol, papar
- svježi bosiljak, oko 10 listova
- 3 žlice maslinovog ulja
PRIPREMA
- Pomidore vam trebaju biti što zrelije. Ja sam koristila domaću sortu šljivar. Operite ih i prepolovite. Ako su veće iskidajte ih na četvrtine.
- Luk usitnite i na malo maslinovog ulja prepržite dok ne postane staklast.
- Dodajte pomidore i kuhajte ih na umjerenoj vatri 20 minuta. Nekoliko puta ih promiješajte. U ovoj fazi su pomidore trebale pustiti vodu i potpuno omekšati.
- Na čistu posudu postavite pasirku, polako dodajite kuhane pomidore i pasirajte ih. Kada ste sve pomidore ispasirali, šalšu prebacite nazad u lonac i nastavite kuhati. Vatru smanjite na laganu.
- Dodajte šećer, sol i papar. Promiješajte pa dodajte svježe listove bosiljka koje ste prethodno oprali.
- Na kraju dodajte češnjeva češnjaka koje ste ostavili u komadu.
- Šalšu kuhajte na laganoj vatri dok voda ne ispari, a šalša ne potamni i ne zgusne se. Primjetit ćete ulje na površini šalše. Ja sam svoju šalšu kuhala 2,5 sata na laganoj vati.
- Dužina kuhanja ovisi o sorti pomidora, njihovoj zrelosti, količini vode u njima kao i samoj količini koju kuhate. Vodite se time da se šalša kuha od 2 do 3 sata u prosijeku.
- Za vrijeme kuhanja šalšu miješajte. Pri kraju kuhanja, kada se voda počinje reducirati, miješajte je više puta kako biste izbjegli lijepljenje šalše na dnu lonca.
- Šalšu probajte, ako se osjeti kiselost pomidora, dodajte još žličicu šećera.
- Kada je šalša gotova, ugasite je, pustite da odstoji 10-ak minuta, izvadite komade češnjaka i preostale listove bosiljka pa umiješajte tri žlice maslinovog ulja.
- Skuhajte svježu tjesteninu i poslužite je toplu. Ukrasite je svježim bosiljkom.
ŠALŠA IZ PEĆNICE
SASTOJCI
- 3 kg pomidora (rajčica)
- 3 komada različite paprike
- 2 kom manjeg luka
- 6 češnja češnjaka
- 3 žličice šećera
- sol, kajenski papar
- prstohvat čilija
- svježi bosiljak, oko 10 listova
- 3 žlice maslinovog ulja
PRIPREMA
- Pomidore vam trebaju biti što zrelije. Ja sam koristila domaću sortu šljivar. Od paprika sam koristila jednu sorte roga i dvije sorte babura. Količina paprika i izbor sorte ovisi o vama.
- Pomidore operite i ogulite im kožu. Manje prepolovite, a veće iskidajte na četvrtine. Paprike operite, očistite od peteljke i sjemenki pa ih iskidajte na tanje fete.
- Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
- Pomidore i paprike posložite po limu za pečenje.
- Luk usitnite pa ga dodajte pomidorama i paprikama. Dodajte i češnjeve češnjaka u komadu, začine (sol, kajenski papar i čili) i bosiljak.
- Sve dobro promiješajte i polijte s tri žlice maslinovog ulja.
- Stavite peći na sat, sat i pol vremena, odnosno dok voda ne ispari.
- Za vrijeme pečenja šalšu promiješajte nekoliko puta.
- Ovakvu šalšu poslužite s pečenim mesom, na bruschettima s mozzarelom, uz tjesteninu i sl.
- Ja sam je servirala u zdjelici sa čipsom od parmezana.
TIPS & TRICKS
- Neka vam pomidore budu što zrelije za kuhanje šalše. Ako vam nisu dovoljno zrele, ostavite ih koji dan na zraku pa ih onda spremite.
- Svježi bosiljak možete zamijeniti sušenim. Savjetujem da svakako koristite svježi, on daje posebnu aromu šalši.
- Ako su pomidore kiselije, dodajte još malo šećera. Šećer je najbolje dozirati po osobnom okusu, a i pomidore se razlikuju po svojoj kiselosti.
- Na jednoj od slika je opisana priprema za čips od parmezana.
- Kuhanu šalšu od pomidora možete spremiti u sterilizirane staklenke i pohraniti među ostalu zimnicu.
Dobar tek!