Šalša od pomidora moje je omiljeno jelo, bez dileme. U njemu je smješteno moje djetinjstvo i svi okusi Dalmacije uz koju sam vezana. Kažu da čovjek treba raširiti svoja krila, upoznati razne kulture, običaje i vidjeti svijet, ali da se uvijek najljepše vratiti svojim korijenima. E, pa ova šalša je meni upravo to, bakina kuhinja i moji korijeni.

 

Kada sam bila malena ovo jelo sam zvala “ono što se vuti”, odnosno, tjestenina koja se vrti (špageti) s umakom od šalše od pomidora. Oduvijek mi je bilo omiljeno. Vjerujem kako je upravo ovo jelo probudilo moju ljubav za kuhanjem. Gledala bi baku kako ga priprema i upijala svaki pokret njene ruke. Njezina šalša je, za mene, bila čista umjetnost.

 

Za pripremu dobre šalše od pomidora vam treba samo nekoliko sastojaka i vrijeme. Sva mudrost leži u odabiru dobre pomidore, dužini kuhanja i svježem bosiljku. Bez maslinovog ulja nema ni dobre šalše, ono vam je također potrebno. Jednostavno je, jako!

 

Donosim vam šalšu od pomidora spremljenu na dva načina.

Prvi je klasični, onaj u kojem se šalša kuha na umjerenoj vatri i gdje pasiramo pomidore. Ovo je ujedno i moj najdraži odabir.

Drugi način je nešto brži, šalšu sam pripremila u pećnici. U ovoj varijanti sam pomidore ostavila iskidane na komade i dodala papriku. Ova varijanta mi se super slaže uz pečeno meso ili na bruschettima s mozzarelom.

ŠALŠA OD POMIDORA NA DVA NAČINA

KUHANA ŠALŠA OD POMIDORA

SASTOJCI

  • 3 kg pomidora (rajčica)
  • 2 kom manjeg luka
  • 6 češnja češnjaka
  • 3 žličice šećera
  • sol, papar
  • svježi bosiljak, oko 10 listova
  • 3 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA

  1. Pomidore vam trebaju biti što zrelije. Ja sam koristila domaću sortu šljivar. Operite ih i prepolovite. Ako su veće iskidajte ih na četvrtine.
  2. Luk usitnite i na malo maslinovog ulja prepržite dok ne postane staklast.
  3. Dodajte pomidore i kuhajte ih na umjerenoj vatri 20 minuta. Nekoliko puta ih promiješajte. U ovoj fazi su pomidore trebale pustiti vodu i potpuno omekšati.
  4. Na čistu posudu postavite pasirku, polako dodajite kuhane pomidore i pasirajte ih. Kada ste sve pomidore ispasirali, šalšu prebacite nazad u lonac i nastavite kuhati. Vatru smanjite na laganu.
  5. Dodajte šećer, sol i papar. Promiješajte pa dodajte svježe listove bosiljka koje ste prethodno oprali.
  6. Na kraju dodajte češnjeva češnjaka koje ste ostavili u komadu.
  7. Šalšu kuhajte na laganoj vatri dok voda ne ispari, a šalša ne potamni i ne zgusne se. Primjetit ćete ulje na površini šalše. Ja sam svoju šalšu kuhala 2,5 sata na laganoj vati.
  8. Dužina kuhanja ovisi o sorti pomidora, njihovoj zrelosti, količini vode u njima kao i samoj količini koju kuhate. Vodite se time da se šalša kuha od 2 do 3 sata u prosijeku.
  9. Za vrijeme kuhanja šalšu miješajte. Pri kraju kuhanja, kada se voda počinje reducirati, miješajte je više puta kako biste izbjegli lijepljenje šalše na dnu lonca.
  10. Šalšu probajte, ako se osjeti kiselost pomidora, dodajte još žličicu šećera.
  11. Kada je šalša gotova, ugasite je, pustite da odstoji 10-ak minuta, izvadite komade češnjaka i preostale listove bosiljka pa umiješajte tri žlice maslinovog ulja.
  12. Skuhajte svježu tjesteninu i poslužite je toplu. Ukrasite je svježim bosiljkom.
ŠALŠA IZ PEĆNICE

SASTOJCI

  • 3 kg pomidora (rajčica)
  • 3 komada različite paprike
  • 2 kom manjeg luka
  • 6 češnja češnjaka
  • 3 žličice šećera
  • sol, kajenski papar
  • prstohvat čilija
  • svježi bosiljak, oko 10 listova
  • 3 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA

  1. Pomidore vam trebaju biti što zrelije. Ja sam koristila domaću sortu šljivar. Od paprika sam koristila jednu sorte roga i dvije sorte babura. Količina paprika i izbor sorte ovisi o vama.
  2. Pomidore operite i ogulite im kožu. Manje prepolovite, a veće iskidajte na četvrtine. Paprike operite, očistite od peteljke i sjemenki pa ih iskidajte na tanje fete.
  3. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
  4. Pomidore i paprike posložite po limu za pečenje.
  5. Luk usitnite pa ga dodajte pomidorama i paprikama. Dodajte i češnjeve češnjaka u komadu, začine (sol, kajenski papar i čili) i bosiljak.
  6. Sve dobro promiješajte i polijte s tri žlice maslinovog ulja.
  7. Stavite peći na sat, sat i pol vremena, odnosno dok voda ne ispari.
  8. Za vrijeme pečenja šalšu promiješajte nekoliko puta.
  9. Ovakvu šalšu poslužite s pečenim mesom, na bruschettima s mozzarelom, uz tjesteninu i sl.
  10. Ja sam je servirala u zdjelici sa čipsom od parmezana.

 

TIPS & TRICKS

  • Neka vam pomidore budu što zrelije za kuhanje šalše. Ako vam nisu dovoljno zrele, ostavite ih koji dan na zraku pa ih onda spremite.
  • Svježi bosiljak možete zamijeniti sušenim. Savjetujem da svakako koristite svježi, on daje posebnu aromu šalši.
  • Ako su pomidore kiselije, dodajte još malo šećera. Šećer je najbolje dozirati po osobnom okusu, a i pomidore se razlikuju po svojoj kiselosti.
  • Na jednoj od slika je opisana priprema za čips od parmezana.
  • Kuhanu šalšu od pomidora možete spremiti u sterilizirane staklenke i pohraniti među ostalu zimnicu.

 

Dobar tek!