Salenjaci su tradicionalni kolači kojima je tijesto nalik lisnatome, razlika je što se salenjaci premazuju sa salom. Ako ste ih jeli, onda znate koliko su ukusni.

 

 

U prošlosti nije bilo lagano nabaviti maslac, pa se salo koristilo kao zamjena. Iako, salenjaci nisu ni upola toliko ukusni ako ne koristite salo, vjerujte mi.

 

 

Za salo je najbolje da se obratite svom mesaru koji će vam ga nabaviti i samljeti. Neka vam ga samelje dva puta. Osim, ako poput mene, ne želite sami mljeti salo. U tom slučaju odstranite kožu i salo zamrznite. Zamrznuto ćete lakše samljeti kroz mašinu za meso. Sameljite ga dva puta.

 

 

 

Salenjake se tradicionalno puni pekmezom od marelica, savjetujem da vam pekmez bude čvršći kako ne bi iscurio iz salenjaka. Ako vas zanima kako napraviti domaći pekmez, recept imate i na blogu (klikni ovdje).

 

 

 

Recept za ove salenjake je jako star, mislim da je još od vremena moje prabake. Ako ih budete radili, vidjeti ćete da su jako lisnati, mirisni i pre ukusni.

 

 

 

 

SALENJACI

SASTOJCI
 • 500 g glatkog brašna
 • prstohvat soli
 • 3 žlice šećera
 • 3 žumanjca
 • 200 ml mineralne vode
 • 250 g sala

DODATNO

 • pekmez od marelice
PRIPREMA
 1. U posudu stavite malo više od polovice brašna (oko 300 g), sol i šećer. Napravite udubinu u sredini pa dodajte žumanjca.
 2. Odvojite jednu punu žlicu sala pa ga dodajte brašnu. Na kraju ulijte mineralnu vodu.
 3. Rukama izradite tijesto dok ne postane povezano pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu.
 4. Tijesto mijesite rukama i dodajite ostatak brašna postepeno. Tijesto mijesite dok ne postane glatko i prestane se lijepiti.
 5. Sada ćemo tijesto razvaljati. Pobrašnite radnu podlogu i razvaljajte ga na pravokutnik (moje dimenzje su cca 55 x 45 cenitmetara).
 6. Odvojite 1/3 sala (tri puta ćemo mazati tijesto). Na 2/3 razvaljanog tijesta ćemo postaviti salo. Ravnomjerno rasporedite komadiće sala pa ih, ako možete lagano utrljajte.
 7. Tijesto ćemo preklopiti (imate slike ispod pripreme) tako da prvo preklopimo donju stranu koja nema salo na sebi. Zatim preklopimo gornju, pa lijevu i desnu. Tijesto prekrijemo kuhinjskom krpom i pustimo 25 minuta da odmori.
 8. Nakon što je odmorilo postupak ponavljamo još dva puta. Znači: razvaljamo u pravokutnik, namažemo 2/3 salom, preklopimo donju stranu bez sala, gornju, lijevu pa desnu. prekrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da odstoji 25 minuta.
 9. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
 10. Nakon što je tijesto odstajalo zadnji put razvaljajte ga u pravokutnik dimezija cca 55 x 45 centimetara. Neka vam tijesto bude debelo 3-5 milimetara.
 11. Kidajte pravokutnike po vašoj želji, moji su veliki 8 x 6 centimetara. Na svaki stavite žličicu pekmeza pa im rubove preklopite (imate sliku ispod pripreme).
 12. Salenjake postavite na lim za pečenje i pecite ih 10-12 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
 13. Pečene salenjake prebacite na rešetku da se malo ohlade pa ih još tople pospite šećerom u prahu.


 

Dobar tek!