Sacher tortu ne treba posebno predstavljati. Ona je jedna od najpoznatijih torti na svijetu. Osmislio ju je tada mladi kuhar Franz Sacher, a mnogo godina kasnije ju je proslavio njegov sin Eduard koji je nastavio tradiciju izrade torte. Na posljetku je Eduard otvorio hotel Sacher i tortu uvrstio u meni hotela. Sve ostalo je, kako bi se reklo, povijest.
Sacher torta osvaja svojom jednostavnošću. Ta bogata čokoladna nota, tanki premaz od marmelade i čokoladni preljev su postali toliko omiljeni okusi da danas imate nebrojeno puno sličnih recepata za ovu veličanstvenu tortu.
S njom volim proslaviti rođendane. Volim je napraviti za druženja ili za kišne nedjelje. Ova torta i njen recept imaju posebno mjesto u mojoj kuharici. Veličanstvena je, zaista!
SACHER TORTA
SASTOJCI
BISKVIT
- 210 g čokolade (min. 65% kakaa)
- 120 g maslaca
- 8 žumanjaka
- 10 bjelanjaka
- 120 g šećera
- 125 g glatkog brašna
- 2 većice vanilij šećera
GANACHE
- 300 g čokolade
- 300 g vrhnja za šlag
DODATNO
- 200 g marmelade od marelice
PRIPREMA
GAMACHE
- Čokoladu iskidajte na manje komadiće. Vrhnje ugrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade.
- Miješajte špatulom dok ne dobijete kompaktnu i sjajnu glazuru. Ostavite sa strane da se malo ohladi i stisne.
BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 22 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- Čokoladu i maslac rastopite na pari. Žumanjke stavite u veću posudu pa im dodajte polovicu šećera. Mikserom ih pjenasto izradite.
- Sada im postepeno dodajte rastopljenu čokoladu i maslac miksajući cijelo vrijeme.
- Brašno prosijte pa ga dodajte smjesi jaja i čokolade.
- Bjelanjke stucite u snijeg s preostalom polovicom šećera.
- Dodajte ih iz tri dijela. Prvu trećinu dodajte energično, a preostale dvije lagano umiješajte špatulom jednu po jednu.
- Biskvit prebacite u kalup i pecite 40 – 45 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvit ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ga potom prebacite na rešetku za hlađenje.
SLAGANJE
- Ohlađeni biskvit prerežite uzdužno kako bi dobili dva biskvita.
- Na pladanj za posluživanje postavite prvi biskvit. Premažite ga marmeladom od marelice.
- Sada postavite drugi biskvit.
- Sacher tortu prelijte glazurom od čokolade. Ohladite u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći.
Dobar tek!