Čokoladna rolada s mousse kremom od mascarponea i glazurom od čokolade je kolač koji bi jela svaki dan. Pjenast, kremast i čokoladana. Say no more!
Izrada ovog kolača je zaista jednostavna, a ako niste sigurni što spremiti za Uskrs, ova rolada će se savršeno uklopiti na svakom stolu.
ROLADA S ČOKOLADNIM JAJIMA I MOUSSE KREMOM
SASTOJCI
BISKVIT
- 4 jaja L veličine (odvojeno)
- 90 g šećera (podijeljeno na 60 g i 30 g)
- 4 žlice tople vode
- 65 g glatkog brašna
- 30 g kakaa (2 žlice)
- 2 žličice praška za pecivo (10 g)
BIJELA MOUSSE KREMA OD MASCARPONEA
- 250 g mascarponea, sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- 150 ml vrhnja za šlag
- pola vrećice mljevene želatine ili 3 listića želatine + 3 žlice hladne vode ili vode da pokrije listiće
- 1 žličica ekstrakta vanilije
ČOKOLADNI GANACHE
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml vrhnja za šlag
DODATNO
- čokoladna jaja za dekoraciju
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup okvirnih dimenzija 23 x 33 cm. Dno kalupa obložite papirom ili cijeli kalup namastite i pobrašnite.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka i 30 g šećera (2 žlice) stucite snijeg te ga stavite po strani.
- Sada u posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pjenasto izradite žumanjke i preostali šećer (60 g ili 4 žlice). Dodajte 4 žlice tople vode te nastavite miksati još malo, odnosno dok se voda ne poveže sa smjesom.
- Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte te ih dodajte žumanjcima. Kratko sve izradite. Sada dodajte snijeg od bjelanjaka iz tri intervala. Umiješajte ga špatulom pazeći da ga ne umiješate brzo i naglo već postepeno.
- Smjesu za biskvit stavite u pripremljen kalup te pecite 15 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Nožem obrubite kalup te biskvit okrenite na čistu kuhinjsku krpu koju ste prethodno posuli kakaom u prahu te ga zarolajte. Biskvit ostavite da se ohladi prije stavljanja kreme.
BIJELA MOUSSE KREMA OD MASCARPONEA
- Želatinu namočite u 3 žlice hladne vode te ostavite 10 minuta da želatina nabubri, ako koristite listiće tada ih namočite u hladnoj vodi dok ne omekšaju.
- Od 150 ml vrhnja za šlag odvojite nekoliko žlica koje dodajte nabubrenoj i ocijeđenoj želatini (ja dodam 4 žlice). Ostalo vrhnje stucite u šlag.
- Nabubrenu želatinu ili omekšane i ocijeđene listiće želatine stavite na paru s par žlica vrhnja za šlag te ih ugrijte kako bi se želatina otopila.
- Za to vrijeme mikserom izradite mascarpone i šećer u prahu. Dodajte zagrijanu i otopljenu želatinu te na kraju umiješajte šlag i ekstrakt vanilije.
- Odmotajte biskvit, postavite kremu te ga zarolajte.
ČOKOLADNI GANACHE
- Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
- Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
- Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
- Roladu odmah prelijte ganacheom, ukrasite čokoladnim jajima te spremite u hladnjak na tri sata ili preko noći.
Molim Vas info, kod dodavanja zelatine i dalje miksam smjesu mikserom ili?
Draga Iva,
Možete krako mikserom ili špatulom. Samo sjedinite sastojke. DOslovno pola minute miješanja ili miksanja. Ja špatulom umiješam sve.