Raw torte me uvijek i iznova obore s nogu. Kombinacija mirisa, boja i okusa je potpuna eksplozija ljeta u ustima. Lijepe su, zdrave su, jednostavne i osvježavajuće. Ove torte su gluten free, sirove su, spadaju i pod veganski izbor prehrane… Zar vam treba još razloga da ih napravite?

Spoj limete i kivija sam otkrila nedavno i potpuno me iznenadio. Baš mi se nekako nadopunjuju. Citusna, kisela i prevladavajuća limeta uz nježni i lagani kivi. Ma pašu i po bojama i po izgledu, a torta kao da sama govori : “Ljeto je, osvježi se!”

Ovu kombinaciju ponavljam uskoro, to je sigurno!

Ako niste ljubitelj jakih citrusnih tonova smanjite sok limete s dva na jedan. Također, bademe iz podloge možete zamijeniti bilo kojim orašastim plodovima po želji.

Krenimo na recept!

RAW (SIROVA) TORTA OD LIMETE I KIVIJA

SASTOJCI

PODLOGA

  • 150 g datulja
  • 150 g badema
  • 60 g kokosovog brašna (ribani kokos)

NADJEV

  • 200 g indijskih oraščića
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žličice naribane korice limete
  • sok dvije limete
  • 125 ml javorovog sirupa
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 3-4 kivija
PRIPREMA
  1. Datulje namočite u vodi na nekoliko sati. Proces namakanja možete skratiti ako ih namočite u kipućoj vodi. Ja sam ih namakala 1 sat i 15 minuta.
  2. Datuljama odstranite koštice i stavite ih u blender. Dodajte im bademe i usitnite ih.
  3. Na kraju im dodajte i ribani kokos pa sve zajedno kratko pomiješajte.
  4. U kalup za tortu promjera 26 cm postavite papir za pečenje. Papir prvo zgužvajte, namočite vodom, iscijedite pa vlažan postavite na kalup. Ovako će vam biti fiksiran za podlogu.
  5. Smjesu datulja, badema i kokosa utisnite na kalup i ravnomjerno rasporedite. Podlogu utisnite i jedan centimetar na bočnim krajevima (kao da radite pitu).
  6. U blenderu stavite sve sastojke osim kivija (indijske oraščiće, ekstrakt vanilije, koricu i sok limete, javorov sirup i kokosovo mlijeko). Sve sastojke izblendajte.
  7. Kivi očistite od kore i iskidajte na fete debljine 3-4 milimetra.
  8. Na podlogu od datulja, badema i kokosa posložite kivi iskidan na fete.
  9. Kremu od indijskih oraščića i limete lagano uspite na podlogu kako vam se kivi ne bi pomakao.
  10. Tortu spremite u zamrzivač na 4-6 sati.
  11. Izvadite je iz zamrzvača 20 minuta prije posluživanja. Prebacite je na tanjur za posluživanje. Ukrasite je zamrznutu.
  12. Tortu ponovo pohranite u zamrzivač ili u frižider, po izboru. Ja je držim u zamrzivaču i izvadim 20 min prije serviranja.

 

TIPS & TRICKS
  • Prilikom ribanja kore od limete, pazite da ne naribate bijeli dio koji se nalazi odmah ispod zelenog. Taj dio kore je gorak pa vam krema može poprimiti neželjeni okus.
  • Ako želite ravnije rubove torte, papir za pečenje postavite samo na dno. Obruč  ćete odvojiti od torte uskim nožem. Ja sam je namjerno ostavila neurednijom tako da sam cijeli kalup obložila papirom za pečenje.
  • Neka vam datulje dobro omekšaju prije miksanja.

 

Dobar tek!