U hladnije dane mi ništa nije ljepše od mirisa toplog tijesta u pećnici. Dom mi odmah poprimi taj cozy ugođaj. A mirisi koji se šire kad spremate ovaj kruh su toliko divni da će vam vjerojatno susjedi pozvoniti na vrata u želji za komadićem.
Pull apart kruh sa začinskim biljem i karameliziranim lukom je omiljen kruh napih druženja i raznih proslava. Osim što jako lijepo izgleda, fora se kida (samo odvojite svoju kockicu) prepun je začina i okusa karameliziranog kruha.
Ja ga volim poslužiti uz razne plate, masline ili meso. Iako, možete ga jesti samog, zaista vam nisu potrebi naresci ili glavno jelo.
U receptu koristim maslac sa začinima, no vi možete koristiti običan maslac te nadodati začine poput mediteranske mješavine začina ili vlasac i češnjak u prahu, majčinu dušicu ili ružmarin. Kombinirajte ono što volite ili imate doma.
Karamelizirani luk ovom kruhu daje poseban okus, a kruh je toliko mekan, pjenast i prozračan da se topi u ustima.
Izrada tijesta nije zahtjevna, ali trebate pripaziti da tijesto bude mekano i glatko. Meni u njegovoj izradi pomaže moj Kenwood kMix, odnosno ja njemu pomognem, on manje više odradi doslovno sve,
Ako želite neutralniju verziju kruha, možete ga raditi i bez začina i luka, samo ga premažite maslacem. Ovaj kruh je divan i u slatkim izvedbama s čokoladom, marmeladom i sl.
PULL APART KRUH SA ZAČINSKIM BILJEM I KARAMELIZIRANIM LUKOM
SASTOJCI
TIJESTO
- 180 ml mlijeka
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 jaje L veličine
- 300 – 320 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 60 g maslaca
KARAMELIZIRANI LUK
- 2 ljubičasta luka
- sol
- 2 žličice smeđeg šećera
- 1 žlica aceta balsamica
DODATNO
- 70 g maslaca sa začinskim biljem, sobne temperature
- karamelizirani luk
PRIPREMA
- Mlijeko ugrijte da bude mlako te mu dodajte kvasac, žlicu šećera te dvije žlice brašna. Promiješajte te poklopite, ostavite 10-ak minuta kako bi se kvas aktivirao.
- Smjesu stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte razmućeno jaje, brašno i sol pa krenite izrađivati tijesto.
- Kad se sve povezalo dodajte maslac iz tri puta miksajući cijelo vrijeme. Tek kad se prvi komad spoji dodajte drugi, miksajte pa treći.
- Zamijesite glatko i sjajno tijesto, trebat će vam oko 7,8 minuta.
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom te ostavite na toplom 1 do 1,5 sat, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.
KARAMELIZIRANI LUK
- Luk narežite na tanke fete. U dubokoj tavi na laganoj vatri i malo masnoće stavite pirjati luk. Pirjajte oko 15-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Sada dodajte sol, šećer i aceto balsamico. Nastavite pirjati oko 15-ak minuta, odnosno dok luk ne postane potpuno mekan te smjesa ljepljiva i kompaktna.
- Luk ostavite da se prohladi pa ga spremite u čistu staklenku ili posudu do korištenja.
OBLIKOVANJE
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh. Dno mu obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
- Tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine 2 -3 milimetra. Premažite maslacem te na dijelove stavite karamelizirani luk. Dio luka ostavite za kasnije.
- Izrežite uzdužne trake debljine 10 cm koristeći rezač za tijesto ili oštri nož.. Trake od tijesta postavite jednu na drugu pa rezačem ili nožem izrežite komade širine 6 – 8 milimetara.
- Komade postavite u kalup tako da vam stoje okomito. Složite komad do komada. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite pola sata na toplom.
- Pecite oko 40 minuta ili dok vam površina ne porumeni.