Pull apart slatki kruh mi je već duže favorit među slatkim pecivima, a peciva obožavam. Ako ga do sada niste radili može vam djelovati komplicirano po slici, ali je toliko jednostavan da ćete ga obožavati raditi jednako koliko i jesti.
Pull apart naziv dolazi od samog načina izrade. Tijesto se razvalja i potom izreže na komade. Komadi tijesta se spoje i kruh se takav peče. Poprilično zanimljivo, zar ne?
Pull apart kruh izvan izgleda predivno. Kao da se dekorirao u nekom rustikalnom stilu. Može li bloger poželjeti više? Jednako divno izgleda i cijeli stol na kojem ćete ga servirati. A tek iznutra, spojeno pjenasto tijesto presječeno slatkim nadjevom. Fantazija!
Ja sam kruh nadjenula kockicama jabuke, smeđim šećerom i cimetom. Jabuke možete zamijeniti orašastim plodovima, ja volim koristiti orahe. Možete ga nadjenuti i bundevom ili čokoladom. Na vama je da odaberete svoju omiljenu verziju ili više njih.
PULL APART ILI KRUH NA KOMADE S JABUKAMA I CIMETOM
SASTOJCI
TIJESTO
- 250 g mlakog mlijeka
- 2 žličice suhog kvasca
- 100 g šećera
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje L veličine
- 1 žličica soli
- 60 g maslaca sobne temperature
NADJEV
- 100 g maslaca sobne temperature (neka bude omekšan)
- 1 veća jabuka sorte po izboru (neka vam ne bude kisela)
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica limunovog soka
- 3 žličice cimeta
- 1/3 žličice muškatnog oraščića, po želji
DODATNO
- maslac za premazivanje, oko 20 grama
PRIPREMA
IZRADA TIJESTA
- U posudu od električnog miksera ili u običnu posudu stavite mlijeko (temperature oko 30 stupnjeva), kvasac i šećer. Promiješajte.
- Dodajte brašno i sol. Koristite nastavak za izradu tijesta (na električnom ili običnom mikseru) kako bi povezali sastojke.
- Čim su se sastojci povezali dodajte razmućeno jaje. Miksajte oko 4 minute.
- Maslac sobne temperature iskidajte na sitne kockice. Postepeno dodajte kockice maslaca miksajući cijelo vrijeme.
- Tijesto nastavite izrađivati mikserom još nekoliko minuta, dok ne postane glatko i podatno. Treba se odvajati od stijenki posude. Po potrebi možete dodati malo brašna.
- Nauljite posudu za dizanje tijesta te ga prebacite u nju. Posudu pokrijte prozirnom folijom pa je ostavite na toplom sat vremena, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.
FORMIRANJE KRUHA
- Jabuku očistite i iskidajte na sitne kockice. Dodajte joj limunov sok, žlicu šećera (od ukupne količine za nadjev) i muškatni oraščić. Ostavite po strani. Preostali šećer pomiješajte s cimetom.
- Na pobrašnjenoj podloži razvaljajte tijesto tako da vam bude debelo oko 1 centimetar. Dimenzije mog tijesta su 30 x 45 cm. Tijesto premažite omekšalim maslacem pa pospite mješavinom šećera i cimeta.
- Kockice jabuke ravnomjerno posložite po tijestu.
- Iskidajte trake od tijesta širine 10 centimetara. Moje su bile duge oko 6 centimetara.
- Sada slažite iskidane komade tijesta jedan na drugi tako da suha strana tijesta bude polegnuta na onu stranu gdje se nalazi nadjev. Složite tri po tri komada tijesta.
- Pripremite kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje.
- Komad tijesta (tri komada spojena) vodoravno postavite u kalup. Nastavite slagati do kraja kalupa.
- Kalup prekrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata na toplom.
PEČENJE
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- Kruh pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam ne poprimi lijepu rumenu boju.
- Tek pečeni kruh premažite rastopljenim maslacem. Ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Dobar tek!