Tijesta su moja posebna ljubav. Obožavam ih raditi, na sve moguće načine. Lisnata, prhka, dizana… baš sva.

Danas su mi dolazili prijatelji na druženje i odlučila sam se za male finger food zalogaje i pub style pite od tijesta s vrelom vodom punjenje mesom i povrćem. Pub style su bili glavno jelo, a uz njih sam kasnije poslužila i male lisnate zalogaje punjenje domaćim džemom od smokava.

 

Za izradu tijesta sam koristila Kenwood Multi Pro Go multipraktik. Izrada uz pomoć multipraktika je toliko jednostavna i toliko brza da će vam poslužiti savršeno u svim prigodama. Osim toga toliko je kompaktan da stane u svaku ladicu (iako će vam vjerojatno stajati uvijek vani, kao meni) i koristit ćete ga na dnevnoj bazi po nekoliko puta.

Kod pub style pita se koristi tijesto koje se sastoji od masti, brašna i vrele vode i jako je podatno za rad. Ovo tijesto koristite za slane pite, a ako ga dosada niste radili, svakako probajte.

U tekstu ispod imate napisana dva recepta, jer sam ih jednostavno morala podijeliti oba 😉

PUB STYLE PITE (za 4 pite promjera 10 cm)

SASTOJCI

TIJESTO

  • 350 g glatkog brašna
  • 3/4 žličice soli
  • 50 g maslaca
  • 50 g masti (svinjska)
  • 140 ml vode
  • 1 žumanjak

NADJEV

  • 1 glavica luka
  • 200 g mljevenog mesa
  • 200 g povrća ( smrznuti mix)
  • sol, papar, mljevena paprika

DODATNO

  • jaje za premazivanje

PRIPREMA

NADJEV

  1. U dubljoj tavi na malo maslinovog ulja dinstajte usitnjen luk. Dodajte mljeveno meso te ga pirjajte dok ne posmeđi. Sada dodajte začine i smrznuti mix povrća. Po potrebi podlijte s malo vode te pirjajte 15-ak minuta. Maknite s vatre i ostavite da se prohladi.

TIJESTO

  1. Vodu, maslac i mast otopite na vatri i ugrijte. U posudu od multipraktika stavite brašno, sol i razmućen žumanjak te kratko propulsirajte. Sada ulijte tekuće sastojke te kratko izradite u multipraktiku.
  2. Tijesto izvadite iz multipraktika te rukama kratko premijesite i ostavite da se ohladi. Pripremite kalupe promjera 10 cm, ako ih nemate možete ih napraviti od komada folije.
  3. Kalupe ne treba mastiti prije. Razvaljajte komad tijesta te ga postavite unutar kalupa. Nadjenite ga s pripremljenim mesom. Premažite rubove s razmućenim jajem te s drugim razvaljanim komadom tijesta preklopite pitu. Prstima spojite rubove i napravite rupu u sredini kako bi para moga izaći. Premažite s razmućenim.
  4. Isto ponovite s preostalim tijestom. Od ostatka možete izraditi listiće i postaviti na vrh pite.
  5. Pecite 40-ak minuta na 180 stupnjeva, odnosno dok vam površina lijepo ne porumeni.
  6. Poslužite tople.

 

 

BRZO LISNATO TIJESTO

SASTOJCI (za 500 g tijesta)

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca, hladan
  • 1/2 žličice soli
  • 100 – 120 g hladne vode

DODATNO

  • džem od smokava ili po želji
  • jaje za premazivanje

PRIPREMA

  1. U multipraktik ili u posudu stavite brašno. Dodajte prstohvat soli i maslac koji ste prethodno izrezali na tanke komade. Neka vam maslac bude hladan.
  2. Propulsirajte ili prstima umrvite maslac sve dok ne dobijete strukturu nalik pijesku.
  3. Sada dodajte veći dio hladne vode pa nastavite pulsirati ili mijesiti rukama sve dok ne dobijete povezano i kompaktno tijesto. Po potrebi dodajte preostalu vodu.
  4. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata kako bi ga lakše valjali.
  5. Sada tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljajte ga u oblik pravokutnika. U tijestu će biti komadići maslaca, to je u redu. Izgledom vas može podsjećati na mramor.
  6. Donju stranicu prebacite tako da preklopite 2/3 tijesta. Sada gornju stranicu prebacite preko donje. Isto napravite s lijevom i desnom stranom.
  7. Kada ste od tijesta posložili “pismo”, ponovo ga razvaljajte na jednake dimenzije kako i prvi put. Sada ponovite preklapanje. Ovo ponovite ukupno tri puta.
  8. Postupak: Izvadite iz hladnjaka, razvaljajte, presložite u pismo, razvaljajte, presložite u pismo, razvaljajte, presložite u pismo. Omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 30 min ili preko noći. Tijesto razvaljajte hladno na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi.
  9. Režite krugove i kvadrate te ih nadjenite sa žličicom džema od smokvi ili po želji. Razmućenim jajem premažite rubove te preklopite drugim komadom tijesta. Rubove utisnite te zarežite vrh peciva kako vam ne bi puklo u pečenju.
  10. Peciva prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, premažite razmućenim jajem te pecite 17-20 minuta na 180 stupnjeva, odnosno dok ne porumene.
  11. Po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.