Prhke pite imaju posebno mjesto u mom domu. Svi ih jako volimo tako da ih zaista često radim. Na našem stolu se nađu za sve prigode ili vikendima kad smo svi doma.

Ima jedna rečenica koju je moja Kiara izgovorila kad je bila malena: “Uz mamine pite uspomene ljepše mirišu!”

Prhko tijesto i čokoladna krema s višnjama moj su današnji izbor. Koristila sam Dolcela Kremu za kolače s okusom čokolade koja mi je ubrzala cijeli proces izrade te Podravka kompot od višanja bez koštica.

 

Ja sam za dodatni kick u kremi dodala malo ruma, kojeg inače ne koristim često, ali u ovoj kombinaciji mi se savršeno uklopio.

 

I na kraju meringa. Savršen spoj slatkog šauma s čokoladom i višnjama. Ovu rapsodiju svakako morate probati.

U receptu sam radila Swiss meringu koja mi je omiljena za dodavanje na kolače ili torte i koja ne zahtijeva dodatno pečenje, dovoljno ju je samo proći brenerom.

 

PRHKA PITA S KREMOM OD ČOKOLADE I VIŠANJA I MERINGOM

SASTOJCI

TIJESTO

  • 250 g glatkog brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli

KREMA

  • 1  Dolcela Kreme za kolače od čokolade
  • 500 ml hladnog mlijeka
  • 100 g maslaca, sobne temperature
  • 1 žličica ruma, po želji
  • 250 g ocijeđenih višanja iz Podravka kompota od višanja (bez koštica)

MERINGA

  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 1 žličica gustina
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

PRIPREMA

  1. Brašno, šećer i sol stavite u posudu. Dodajte hladni maslac koji ste prethodno iskidali na manje komade.
  2. Prstima zdrobite sav maslac tako da ga povežete s ostatkom suhih sastojaka. Tijesto možete lagano trljati kroz prste kako bi vam se maslac što prije razmrvio. Bitno je da ostane hladan.
  3. Kada ste dobili smjesu nalik pijesku, dodajte razmućeno jaje i ekstrakt vanilije.
  4. Tijesto povežite rukama pa ga stavite u prozirnu foliju.
  5. Spremite ga u hladnjak na pola sata.
  6. Tijesto izvadite iz hladnjaka. Razvaljajte ga na papiru za pečenje. Gornji sloj lagano pobrašnite kako vam se ne bi lijepio za valjak. Tijesto razvaljate na debljinu 2 cm.
  7. Razvaljano tijesto prebacite u pripremljen kalup. Ja to radim tako da ga oprezno okrenem s papirom za pečenje. Papir maknem kada je tijesto postavljeno na kalup. Tijesto možete i zarolati preko valjka pa ga tako postaviti na kalup. Ako vam tijesto pukne samo ga “zakrpajte” s komadom koji vam je višak.
  8. Rubove lagano utisnite prstima kako bi se tijesto priljubilo za kalup. Vrhove koji prelaze rub kalupa odrežite nožem.
  9.  Tijesto spremite u zamrzivač na pola sata.
  10. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  11. Nakon pola sata tijesto izvadite iz zamrzivača pa ga ravnomjerno probodite vilicom.
  12.  Na tijesto postavite papir za pečenje i uspite keramičke kuglice za pečenje, ako ih nemate uspite rižu. Ovo radimo kako se tijesto ne bi podiglo. Pecite 20 minuta. Sada maknite papir s rižom i nastavite peći još 15 minuta, odnosno dok vam rubovi lijepo ne porumene.
  13. Ohladite prije dodavanja kreme.

KREMA

  1. Za kremu dodajte sadržaj Dolcela kutije za kolače u posudu od električnog miksera ili običnu posudu.
  2. Dodajte hladno mlijeko i rum te miksajte dok ne dobijete kremu. Sada dodajte maslac, pazite da bude sobne temperature pa mikserom povežite kremu.
  3. Na kraju umiješajte ocijeđene višnje iz kompota te pripremljenu kremu stavite preko ispečenog tijesta.
  4. Spremite u hladnjak na sat vremena.

MERINGUEA (SWISS)

  1. Bjelanjke sobne temperature, prstohvat soli i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili posudu otpornu na toplinu. U lonac ulije vodu (oko 1/3 lonca) pazeći da dno posude sjedne na otvor od lonca te da posuda ne dodiriva vodu. Neka vam voda bude kipuća. Pjenjačom miješajte bjelanjke i šećer dok pod prstima ne osjetite da se sav šećer otopio, oko 4-5 minuta.
  2. Dno posude pobrišite pa krenite miksati na jačoj brzini. Dodajte vaniliju i nastavite miksati dok ne postignete sjajni šaum, oko 5 minuta.
  3. Miksajte dok pod prstima ne osjetite granule šećera. Na kraju umiješajte škrobno brašno i ekstrakt vanilije.
  4. Izvadite pitu iz hladnjaka te s pomoću slastičarske vrećice nanesite meringueu na kremu.
  5. Brenerom prođite po dijelovima meringue.
  6. Poslužite odmah.