Čokoladne pločice su prekrasni pokloni, ali i dekoracija na vašem stolu. Imaju dugu povijest izrade, pogotovo u blagdansko vrijeme. I ono što mi je nabolje, kod izrade ih možete posuti s bilo čime. Tako ćete dobiti čokoladne pločice s recimo, pistacijima ili drugim orašastim plodovima, kandiranim voćem, jestivim laticama ili pak paprom u boji ili cvijetom soli.

 

Jednako tako, možete koristiti bilo koju čokoladu koju volite. Ako vam se ova opcija više sviđa od one da sami izradite čokoladu trebat ćete slijediti nekoliko koraka.

Da bi vam čokoladne pločice uspjele, trebate poznavati jedan bitan proces – temperiranje čokolade.

 

Temperiranje je proces u kojem se postiže formiranje stabilnih kristala u čokoladnoj smjesi, stoga je to najvažnija stvar pri radu s čokoladom.

U kratkim crtama, čokoladu ćemo prvo rastopiti, pa potom ohladiti do određene temperatute i onda opet ugrijati do određene temperature. Ako se pitate zašto ovo radimo, objasnit ću.

Prvi korak kod temperiranja je topljenje čokolade. Savjetujem vam da koristite termometar za hranu kako bi vam temperiranje bilo idealno. Svaka vrsta čokolade ima svoje temperature prilikom temperiranja. Prvo ću vam napisati one za tamnu čokoladu.

Temperatura otopljene tamne čokolade ne smije prijeći 50°C.

Čokoladu topimo na pari tako da je nasjeckanu stavimo u posudicu koju smo postavili iznad veće posude s vodom. Gornja posuda s čokoladom ne smije biti u dodiru s vodom. Pazite pri tome da vam voda ne ključa. Čokoladu često miješajte dok se ne otopi i dostigne 50 stupnjeva, ne više.

Drugi korak je temperiranje čokolade.

Temperaturu čokolade treba spustiti do 27-28 °C, a nakon toga podići do 31°C (na ovoj se temeraturi kristaliziraju masne kiseline).  Dva su načina koji se koriste za temperiranje čokolade.

 

Kod topljenja čokolade, otopite samo 2/3 ukupne količine. Kada vam  dostigne temperaturu od 50°C, maknite je s pare i dodajte joj preostalu 1/3 uz neprestano miješanje. Trebamo dostići temperaturu od 30 – 31°C.

 

Drugi način je da istresite 2/3 otopljene čokolade na mramornu podlogu  i odgovarajućom špatulom miješate čokoladu dok se ne ohladi do 27°C. Zatim je dodate preostaloj čokoladi koju niste obradili špatulom. Temperature bi trebala biti 30 –  31°C.

Važno je napomenuti da se zbog drugog sastava, mliječna i bijela čokolada temperiraju na drugim temperaturama od tamne čokolade.

TEMPERATURE ZA TEMEPERIRANJE
VRSTA ČOKOLADA TOPLJENJE HLAĐENJE ZAVRŠNA TEMP.
TAMNA ČOKOLADA 50 °C 28 °C 31 °C
MLIJEČNA ČOKOLADA 45 °C 27 °C 30 °C
BIJELA ČOKOLADA 46 °C 27 °C 29 °C

 

 

Što ako nismo dobro temperirali čokoladu?

Tada ćemo dobiti sivkastu patinu na površini, čokolada neće biti čvrsta niti sjajna.

 

Sada, kada smo sve napisali i objasnili, najbolje da krenemo na posao.

 

 

ČOKOLADNE PLOČICE

SASTOJCI
 • 400 g čokolade s 60 % kakaa (ili po vašem izboru)
 • 2 žlice orašastih plodova po izboru
 • 2 žlice sušenog voća po izboru
 • 1 žlica kokosovog čipsa
 • 1 žličica crvenog papra
 • ¼ žličice mljevenog čilija
PRIPREMA
 1. Odvojite 133 g čokolade i stavite je po strani. Ostatak čokolade stavite topiti na pari.
 2. Neka vam voda ne ključa. Miješajte čokoladu i mjerite temperaturu. Treba narasti na 50 stupnjeva. Ovo ide brzo, čim se čokolada otopi, uglavnom dosegne tu temperaturu.
 3. Pripremite posudu u koju ćete izliti gotovu čokoladu. Ja koristim manju keramičku posudu dimenzija 15 x 23 centimetra. Uredno je obložite papirom za pečenje (neka vam prelazi rubove kako bi kasnije lakše izvadili čokoladu).
 4. Sada stavite 1/3 odvojene čokolade u komadu i miješajte kako bi se ravnomjerno rastopila. Provjeravajte temperaturu. Treba nam 28 stupnjeva.
 5. Čokoladu vratite na paru kako bi se nanovo ugrijala do 31 stupanj.
 6. Čokoladu odmah ulijte u pripremljeni kalup. Možete koristiti špatulu kako bi je ravnomjerno rasporedili po pripremljenom kalupu.
 7. Čokoladu pospite s dodacima tako da prvo pospete jedan dio, pa drugi i sve do kraja kalupa.
 8. Pustite pola sata da se stisne, a potom je kidajte ili lomite.
 9. Čokoladne pločice zamotajte u prozirni celofan ili vrečicu i ukrasite prigodnim motivima (konopčićima, naljepnicama na djeda božičnjaka i sl.)

 

Vaši pokloni su spremni!