Hobotnica je jako česta namirnica u priobalju. Najčešće je možete naći pečenu sa krumpirima ili skuhanu i spremljenu na salatu. Meni je ukusna u svim varijantama, a posebno u ovim polpetama. Ako niste znali hobotnica ima nisku kalorijsku vrijednost i puna je proteina pa je njeno meso poželjna namirnica ako pazite na unos kalorija.

Ove polpete sam spremila za jedan obiteljski ručak i svi su bili oduševljeni okusom. Otada su mi na popisu omiljenih jela za pripremu. Ako vam djeluju zahtjevne, vjerujte mi, nisu. Lagane su i moja djeca ih obožavaju. Trebam li naglasiti da hobotnicu u drugim varijantama ne vole. Nekako im ne izgleda primamljivo. To je još jedan razlog više da mi ovo jelo bude među dražima.

Što se tiče priloga, možete poslužiti što god volite. Uz polpete ide kuhano povrće, pire krumpir, razni umaci i sl. Ja sam ih ovaj put radila sa rižotom od tikvica. Meni je kombinacija baš taman. Nadam se da će se i vama svidjeti.

POLPETE OD HOBOTNICE I RIŽOTO OD TIKVICA

S A S T O J C I

P O L P E T E  O D  H O B O T N I C E

 • 2 kg hobotnice (možete i nekoliko manjih)
 • 1 glavica luka
 • 2 češnja češnjaka
 • 1 jaje
 • sol, papar, peršin
 • žličica krušnih mrvica

R I Ž O T O  O D  T I K V I C A

 • 2 veće tikvice usitnjene na kockice
 • 1 glavica luka
 • sol, papar
 • 200 g riže za rižota
 • 40 g naribanog tvrdog sira (Grana Padano, Ribanac)
 •  voda ili temeljac za podlijevanje (oko 0,5l)
 • žlica maslaca
P R I P R E M A

P O L P E T E  O D  H O B O T N I C E

 1. Hobotnicu stavite kuhati. Za to će vam trebati veći lonac. Kada voda zakuha smanjite vatru i kuhajte dok meso ne bude gotovo. Dužina kuhanja ovisi o veličini hobotnice, ja sam kuhala dvije i trebalo mi je 1,5h da budu gotove. Od 2 kg hobotnice ja sam dobila 0,5 kg čistog mesa za polpete.
 2. Kuhanu hobotnicu ocijedite od viška vode te je ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi.
 3. Sada je trebate očistiti. To ide jako lagano i ne treba vam nikakva posebna metoda. Odvojite krakove od glave, rukom ili nožem lagano odignite kožu. Glavu očistite također, sve iznutra bacite i properite vodom. Između glave i krakova se nalazi kljun, svakako ga odstranite. Kada ste očistili glavu i sa krakova makli kožu ostalo vam je bijelo meso koje nožem usitnite na manje komade.
 4. Takve komade hobotnice stavite u blender i sameljite. Mljevenu hobotnicu prebacite u posudu.
 5. Sada usitnite luk, češnjak i peršin pa dodajte mljevenom mesu hobotnice. Dodajte jedno jaje i žličicu krušnih mrvica pa sve dobro izmješajte. Ako vam je smjesa i dalje rijetka možete dodati još malo krušnih mrvica.
 6. Oblikujte polpete rukama pa ih sa obje strane uvaljajte u glatko brašno. Pržite ih na umjerenoj vatri po 2 minute sa svake strane.

R I Ž O T O  O D  T I K V I C A

 1. Luk pržite na laganoj vatri dok ne omekša. Dodajte tikvice usitnjene na kockice, pa posolite i popaprite. Neka tikvice puste vodu i omekšaju. Trebat će im oko 10-ak minuta. Ako vam tikvice ne puste dovoljno vode, slobodno sami dolijte malo kako vam se ne bi zalijepile za dno.
 2. Dodajte rižu, podlijte vodom ili povrtnim temeljcem uz stalno miješanje. Kako vam voda ishlapi, tako nanovo podlijevajte sve dok riža ne bude gotova. Riža će biti kuhana za 15-ak minuta. Kada podlijevate vodom ili temeljcem pazite da podlijete samo do vrha riže. Nemojte pretjerati sa količinom tekućine. Cijelo vrijeme miješajte kako vam se riža ne bi zalijepila.
 3. Kada je riža gotova maknite lonac s vatre, umješajte naribani sir i dodajte žlicu maslaca te sve sjedinite.

Dobar tek!