Pizza Napoletana, Napuljska pizza ili pizza Napolitana dolazi iz Napulja, kako joj i samo ime govori. Promjera je do 35 cm te ima karakterističan povišen rub.
Za ovu pizzu je, za razliku od hrskave Romane, karakteristično mekano i elastično tijesto.
Kod izrade Napoletane treba paziti na odabir mozzarelle, a uz mozzarellu u originalu se radi s bosiljkom.
Ja sam koristila svoj novi Kenwood Multi Pro Go multipraktik koji savršeno sjecka, a toliko je kompaktan da stane u svaku ladicu.

PIZZA NAPOLETANA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 300 g vode sobne temperature
  • 15 g soli (dvije žličice)
  • 500 g brašna tip 00
  • 1 g svježeg kvasca (1/4 žličice)

NADJEV

  • umak od rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 Mozzarella (di Bufala Campana AOP)
  • 1 paprika
  • 1 artičoka (kuhana)
  • nekoliko gljiva, svježe
  • nekoliko cherry rajčica
  • šaka maslina (crne, zelene)
  • šaka rukole
  • listići Grana Padana
PRIPREMA

TIJESTO

  1. U posudu ulijte vodu pa dodajte soli. Pomiješajte vodu i sol dok se sol ne otopi u vodi. Sada dodajte 50 g brašna od ukupne količine i kvasac pa sve pomiješajte kako bi se kvasac rastopio u vodi.
  2. Počnite miješati dodajući brašno postepeno. Ovo možete učiniti rukama ili električnim mikserom nastavkom za tijesto (kuka).
  3. Mijesite dok vam tijesto ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta. Idealna temperatura tijesta je 23°C – 26°C.
  4. Tijesto prebacite u posudu za dizanje i ostavite dva sata na sobnoj temperaturi. Neka vam posuda bude poklopljena.
  5. Tijesto kratko premijesite te odvojite na komade težine 250 g. Oblikujte loptice koristeći dlan kojim radite kružne pokrete dok ne dobijete lopticu.
  6. Oblikovane loptice spremite u zatvorenu posudu te ih ostavite da odstoje 24 sata na sobnoj temperaturi. Idealno bi bilo oko 18°C.
  7. Nakon 24 sata tijesto bi trebalo još narasti.

NADIJEVANJE

  1. U pećnicu stavite kamen za pizzu i ugrijte na najjaču temperaturu vaše pećnice. Ako nemate kamen samo stavite grijati pećnicu. Kamenu će trebati oko 30 minuta.
  2. Pomoću Kenwood Multi Pro Go multipraktika izrežite gljive na jednake fete te papriku i artičoku na komadiće. Cherry rajčice prepolovite.
  3. Na radnu površinu stavite papir za pečenje te ga pobrašnite. Preko njega razvucite tijesto prstima pazeći da vam rubovi ostanu deblji.
  4. Dodajte umak od rajčica i sve pokapajte s maslinovim uljem, mozzarella sir izrezan na kolutove, paprike, artičoku, rajčice, masline te gljive.
  5. Pomoću papira za pečenje pizzu prenesite do pećnice te je stavite s papirom na kamen. Ako nemate kamen tada pizzu s papirom stavite na lim za pečenje pa u pećnicu.
  6. Pecite dok vam tijesto ne poprimi rumenu boju, a sir se rastopi na nadjevu.
  7. Pizzu izvadite na pladanj, dodajte rukolu i listiće Grana Padana.