Pizza Napoletana, Napuljska pizza ili pizza Napolitana dolazi iz Napulja, kako joj i samo ime govori. Promjera je do 35 cm te ima karakterističan povišen rub.
Za ovu pizzu je, za razliku od hrskave Romane, karakteristično mekano i elastično tijesto.
Kod izrade Napoletane treba paziti na odabir mozzarelle, a uz mozzarellu u originalu se radi s bosiljkom.
Ja sam koristila svoj novi Kenwood Multi Pro Go multipraktik koji savršeno sjecka, a toliko je kompaktan da stane u svaku ladicu.
PIZZA NAPOLETANA
SASTOJCI
TIJESTO
- 300 g vode sobne temperature
- 15 g soli (dvije žličice)
- 500 g brašna tip 00
- 1 g svježeg kvasca (1/4 žličice)
NADJEV
- umak od rajčica
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 Mozzarella (di Bufala Campana AOP)
- 1 paprika
- 1 artičoka (kuhana)
- nekoliko gljiva, svježe
- nekoliko cherry rajčica
- šaka maslina (crne, zelene)
- šaka rukole
- listići Grana Padana
PRIPREMA
TIJESTO
- U posudu ulijte vodu pa dodajte soli. Pomiješajte vodu i sol dok se sol ne otopi u vodi. Sada dodajte 50 g brašna od ukupne količine i kvasac pa sve pomiješajte kako bi se kvasac rastopio u vodi.
- Počnite miješati dodajući brašno postepeno. Ovo možete učiniti rukama ili električnim mikserom nastavkom za tijesto (kuka).
- Mijesite dok vam tijesto ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta. Idealna temperatura tijesta je 23°C – 26°C.
- Tijesto prebacite u posudu za dizanje i ostavite dva sata na sobnoj temperaturi. Neka vam posuda bude poklopljena.
- Tijesto kratko premijesite te odvojite na komade težine 250 g. Oblikujte loptice koristeći dlan kojim radite kružne pokrete dok ne dobijete lopticu.
- Oblikovane loptice spremite u zatvorenu posudu te ih ostavite da odstoje 24 sata na sobnoj temperaturi. Idealno bi bilo oko 18°C.
- Nakon 24 sata tijesto bi trebalo još narasti.
NADIJEVANJE
- U pećnicu stavite kamen za pizzu i ugrijte na najjaču temperaturu vaše pećnice. Ako nemate kamen samo stavite grijati pećnicu. Kamenu će trebati oko 30 minuta.
- Pomoću Kenwood Multi Pro Go multipraktika izrežite gljive na jednake fete te papriku i artičoku na komadiće. Cherry rajčice prepolovite.
- Na radnu površinu stavite papir za pečenje te ga pobrašnite. Preko njega razvucite tijesto prstima pazeći da vam rubovi ostanu deblji.
- Dodajte umak od rajčica i sve pokapajte s maslinovim uljem, mozzarella sir izrezan na kolutove, paprike, artičoku, rajčice, masline te gljive.
- Pomoću papira za pečenje pizzu prenesite do pećnice te je stavite s papirom na kamen. Ako nemate kamen tada pizzu s papirom stavite na lim za pečenje pa u pećnicu.
- Pecite dok vam tijesto ne poprimi rumenu boju, a sir se rastopi na nadjevu.
- Pizzu izvadite na pladanj, dodajte rukolu i listiće Grana Padana.