Pita od oraha i sira je prvi kolač koji sam odlučila podijeliti s vama u ovoj godini. Skoro je kraj siječnja i ovo je najduži odmor od bloganja do sada. Cijeli mjesec me nije bilo na društvenim mrežama ni na webu i zaista mi je trebalo.
Prije bi me, sigurna sam, mučio osjećaj krivnje jer ne radim i ne objavljujem, kao da brišem sav onaj uloženi trud do sada. No, jednom mi je netko rekao da i dok ne radimo ništa mi radimo, jer dopuštamo mislima da se poslože, želji da ponovo zavlada i ideji krene stvarati nešto novo. i zaista, ovaj odmor mi je donio neke lijepe odluke i nove ideje. Jedva čekam da zakoračimo u njih.
Za ovaj kolač sam se odlučila jer smo jučer mama i ja o njemu razgovarale. Moj djed ga je jako volio i mama bi ga često radila, ali već neko vrijeme se nije našao na našem stolu. Pomalo smo ga zaboravili. I dok smo tako razgovarale o kolačima i omiljenim receptima shvatila sam koliko toga još uvijek nisam podijelila s vama. I zato ovaj, prvi u nizu naših obiteljskih i prvi u ovoj godini.
PITA OD ORAHA I SIRA
SASTOJCI
TIJESTO
- 300 g glatkog brašna
- 4 žumanjka
- 200 g maslaca sobne temperature
- 65 g šećera
- 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
NADJEV OD ORAHA
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 100 ml mlakog mlijeka
- 1 žličica ruma, po želji
NADJEV OD SIRA
- 500 g svježeg sira (ja koristim Zbregov u gazi, možete i Zagrebački President)
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
PRIPREMA
TIJESTO
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer, dodajte ekstrakt vanilije i žumanjke koje ste prethodno lagano umutili.
- U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Brašno dodajte smjesi s maslacem pa izradite tijesto.
- Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki omotajte prozirnom folijom. Spremite u hladnjak na pola sata.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- Pripremite kalup približnih dimenzija 30 x 20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje pa kalup s rubovima namastite.
- Polovicu tijesta razvaljajte na dimenzije kalupa pa ga postavite na dno.
NADJEV OD ORAHA
- Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom, mlakim mlijekom i rumom. Smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu.
NADJEV OD SIRA
- Mladi sir ocijedite od viška vode pa ga izradite mikserom sa šećerom i vanilijom. Bjelanjke s prstohvatom soli stucite u snijeg, pazite da snijeg ne bude previše čvrst kako bi ga lagano umiješali u sir.
- Pomoću špatule bjelanjke sjedinite sa sirom i šećerom.
- Nadjev ravnomjerno rasporedite po nadjevu od oraha. Poravnajte površinu pomoću špatule.
NARIBANO TIJESTO I PEČENJE
- Drugu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka pa je pomoću ribeža ravnomjerno naribajte po površini kolača.
- Kolač pecite na 180 stupnjeva 40 – 45 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju.
- Ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.
- Kolač potrošite unutar 5 dana.
Draga Nina, divan recept, jutros napravljen, prhko tijesto, kombinacija sira i oraha se baš “ljubi”, ima onaj starinski štih kolača.
Draga Ana,
Hvala ti. Da, to je kolač mog djetinjstva. Drago m ije d ti se sviđa.
Draga Nina,
Odlican kolac i super objasnjeno… Pojedeno isti dan! Kolac je preukusan a nije presladak, istodobno socno i prhko, odlican kolac za popodnevnu kavicu ili salicu caja!
Hvala ti puno draga Kate. Taj kolač obožavamo, pravi je obiteljski.