Pita od oraha i sira je prvi kolač koji sam odlučila podijeliti s vama u ovoj godini. Skoro je kraj siječnja i ovo je najduži odmor od bloganja do sada. Cijeli mjesec me nije bilo na društvenim mrežama ni na webu i zaista mi je trebalo.

 

Prije bi me, sigurna sam, mučio osjećaj krivnje jer ne radim i ne objavljujem, kao da brišem sav onaj uloženi trud do sada. No, jednom mi je netko rekao da i dok ne radimo ništa mi radimo, jer dopuštamo mislima da se poslože, želji da ponovo zavlada i ideji krene stvarati nešto novo. i zaista, ovaj odmor mi je donio neke lijepe odluke i nove ideje. Jedva čekam da zakoračimo u njih.

 

Za ovaj kolač sam se odlučila jer smo jučer mama i ja o njemu razgovarale. Moj djed ga je jako volio i mama bi ga često radila, ali već neko vrijeme se nije našao na našem stolu. Pomalo smo ga zaboravili. I dok smo tako razgovarale o kolačima i omiljenim receptima shvatila sam koliko toga još uvijek nisam podijelila s vama. I zato ovaj, prvi u nizu naših obiteljskih i prvi u ovoj godini.

PITA OD ORAHA I SIRA

 

SASTOJCI

TIJESTO

  • 300 g glatkog brašna
  • 4 žumanjka
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 65 g šećera
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

NADJEV OD ORAHA

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 1 žličica ruma, po želji

NADJEV OD SIRA

  • 500 g svježeg sira (ja koristim Zbregov u gazi, možete i Zagrebački President)
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli

PRIPREMA

TIJESTO

  1. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer, dodajte ekstrakt vanilije i žumanjke koje ste prethodno lagano umutili.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Brašno dodajte smjesi s maslacem pa izradite tijesto.
  3. Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki omotajte prozirnom folijom. Spremite u hladnjak na pola sata.
  4. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  5. Pripremite kalup približnih dimenzija 30 x 20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje pa kalup s rubovima namastite.
  6. Polovicu tijesta razvaljajte na dimenzije kalupa pa ga postavite na dno.

NADJEV OD ORAHA

  1. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom, mlakim mlijekom i rumom. Smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu.

NADJEV OD SIRA

  1. Mladi sir ocijedite od viška vode pa ga izradite mikserom sa šećerom i vanilijom. Bjelanjke s prstohvatom soli stucite u snijeg, pazite da snijeg ne bude previše čvrst kako bi ga lagano umiješali u sir.
  2. Pomoću špatule bjelanjke sjedinite sa sirom i šećerom.
  3. Nadjev ravnomjerno rasporedite po nadjevu od oraha. Poravnajte površinu pomoću špatule.

NARIBANO TIJESTO I PEČENJE

  1. Drugu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka pa je pomoću ribeža ravnomjerno naribajte po površini kolača.
  2. Kolač pecite na 180 stupnjeva 40 – 45 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju.
  3. Ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.
  4. Kolač potrošite unutar 5 dana.