Postoji li nešto bolje od pite u jesen? Prhko tijesto, slatkasto sezonsko voće ili orašasti plodovi, kuglica sladoleda od vanilije ili samo posuta šećerom u prahu. A tek miris.

 

O piti bi mogla pisati u nedogled! Obožavam je! To je “my favorite thing” među kolačima. U kojem god obliku da je napravite, jednostavno je neodoljiva. Volim galette, volim i maminu pitu kolač, volim i crumble koji podsjeća na pitu. Ali, prije svega toga, volim staru, kasičnu, okruglu pitu. Onu ukrašenu ispletenom rešetkom od tijesta.

 

Jedem je toplu, posutu s malo šećera i uvijek je radim dva dana za redom.  Malo nam je jedna, a volimo je svi.

 

Ako ste gledale američke filmove, sigurno ste vidjeli kako se neka scena odvija u njihovim zalogajnicama uz apple pie ili neku od drugih pita. Oni ih obožavaju jednako koliko i ja.

 

Donosim vam klasičan, provjeren i moj omiljeni recept za pitu od jabuka.

PITA OD JABUKA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 500g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 2 žlica mlijeka

NADJEV

  • 1,2 kg jabuka ( 6-7 komada)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • sok pola limuna
  • 1 žličica cimeta (po želji možete i 2 žličice)
  • 20 g maslaca

PREMAZ

  • 1 jaje
PRIPREMA
  1. Jabuke ogulite pa ih iskidajte na manje kockice. Dodajte im šećer, sok limuna, škrobno brašno i cimet. Promiješajte i pustite sa strane da jabuke puste vodu.
  2. Za to vrijeme ćemo pripremiti tijesto.
  3. U posudu stavite brašno (koje ste prosijali), dodajte mu šećer u prahu, prstohvat soli i maslac. Maslac iskidajte na listiće, neka bude hladan (za prhko tijesto je ovo iznimno važno).
  4. Prstima mrvite maslac (utrljavajte ga) u brašno. Ovo radite dok ne dobijete mrvičasto tijesto i dok sav maslac ne utrljate.
  5. U zdjelici izradite jaja pa im dodajte mlijeko. Za ovoliku količinu tijesta će vam trebati otprilike 1,5 jaje.
  6. Dodajte 2/3 smjese jaja i mlijeka mrvičastoj smjesi brašna pa rukama zamijestite tijesto. Ako vam se tijesto ne povezuje dodajte i preostalu 1/3 jaja i mlijeka.
  7. Tijesto bi se trebalo brzo povezati. Oblikujte ga u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i smjestite u hladnjak na pola sata.
  8. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, Pripremite kalup za tart (pitu) promjera 26 cm. 
  9. Nakon pola sata, tijesto prebacite na radnu podlogu. Možete ga valjati na pobrašnjenoj podlozi ili na papiru za pečenje. Ja ga valjam na papiru jer ga tako jednostavnije prebacim u kalup.
  10. Tijesto podijeliti na dva jedanaka dijela.
  11. Prvi dio razvaljajte (neka vam bude za nekoliko centimetara veći od kalupa).  Tijesto lagano zarolajte preko valjka pa ga prebacite na kalup ili ga jedostavno podignite skupa s papirom pa ga lagano okrenite i postavite na kalup. Tijesto zatim lagano utisnite prstima, a vrhove koji prelaze rub kalupa pređite valjkom. Tijesto izbodite vilicom na nekoliko mjesta pa ga stavite peći 10 minuta.
  12. Za to vrijeme razvaljajte drugu polovicu tijesta. Valjajte je na papiru za pečenje.
  13. Rezačem za tijesto ili nožem izrežite trake jednake debljine. Ja koristim ravnalo kao kalup za trakice, postavim ga na tijesto kako bi mi trakice ispale jednake debljine.
  14. Nakon 10 minuta pečenja, kalup s tijestom izvadite iz pećnice. Neka odstoji par minuta pa preko njega stavite nadjev od jabuka.
  15. Dodajte maslac iskidan na manje kockice, ravnomjerno ra rasporedite po nadjevu od jabuka.
  16. Sada je sve spremno za rešetku. Posložite trakice vodoravno po piti. Napravite razmak između svake. Ja sam imala 6 trakica.
  17. Kada ste ih sve posložili podignite ih na pola (preklopite ih).
  18. Postavite jednu trakicu vodoravno (na sredinu kalupa).
  19. Sada spustite svaku drugu okomitu trakicu (koju ste podignuli i preklopili). Spustite 1.,3. i 5. trakicu.
  20. Postavite drugu vodoravnu trakicu (ispod prve). Spustite preostale okomite trakice, znaći 2.,4. i 6.
  21. U ovom trenu imate sve trakice spuštene. Sada podigne 1.,3., i 5. okomitu trakicu (preklopite ih).
  22. Postavite sljedeću vodoravnu (treću po redu) trakicu, spustite okomite (1.,3. i 5.) trakicu.
  23. Sada podignite 2.,4. i 6. okomitu trakicu. Postavite 4. vodoravnu trakicu i vratite podignute okomite trakice.
  24. Slažite istim principom do kraja. Kada ste jednu stranu složili, isto radite i s drugom stranom.
  25. Prvo podignite 1.,3. i 5. okomitu trakicu, postavite vodoravnu, zatim spustite okomite trakice pa dižete parne (2.,4. i 6.) i tako dok ne dođete do kraja.
  26. Od preostalih komada tijesta kalupima (ja imam lišće), izradite oblike pa ukrasite sredinu i krajeve pite.
  27. Pitu premažite preostalom 1/3 jaja i mlijeka (ako ste upotrijebili 1/3 jaja za tijesto, tada razmutite drugo pa njime premažite pitu).
  28. Rubove pite prekrijte aluminijskom folijom. Pitu pecite 20 minuta s folijom, zatim maknite foliju s rubova pa je nastavite peći još 20 – 25 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju.
  29. Poslužite je toplu uz kuglicu sladoleda ili je samo pospite šećerom u prahu.

 

TIPS & TRICKS
  • Maslac korisite hladan, ja iskidam listiće pa ih vratim na par minuta u hladnjak.
  • Ako su jabuke kiselije dodajte malo više šećera ili smanjite ako volite da je manje šećera u nadjevu.
  • Jedna žličica cimeta se taman osjeti, ali ako volite intezivniji okus dodajte dvije žličice.
  • Ako vam trakice pucaju, vratite ih u hladnjak da se tijesto malo stisne pa nastavite sa slaganjem.
  • Trakice možete rezati deblje ili tanje, ovisno o vašoj želji.
  • Umjesto trakice možete razvaljati tijesto i postaviti ga na vrh (kao i donji sloj). Tada je potrebno sredinu zarezati kuhinjskim škarama.
  • Tijesto premažite jajem, po želji ga možete posuti i smeđim šećerom.
  • Možete raditi i pitu samo s donjim slojem tijesta pa posložiti kriške jabuka na vrh. Tada trebate smanjiti omjer sastojaka za tijesto ( 300 g brašna, 150 g maslaca, prstohvat soli, 50 g šećera u prahu, 1 jaje, 1 žlica mlijeka).

 

Dobar tek!