Postoji li nešto bolje od pite u jesen? Prhko tijesto, slatkasto sezonsko voće ili orašasti plodovi, kuglica sladoleda od vanilije ili samo posuta šećerom u prahu. A tek miris.
O piti bi mogla pisati u nedogled! Obožavam je! To je “my favorite thing” među kolačima. U kojem god obliku da je napravite, jednostavno je neodoljiva. Volim galette, volim i maminu pitu kolač, volim i crumble koji podsjeća na pitu. Ali, prije svega toga, volim staru, kasičnu, okruglu pitu. Onu ukrašenu ispletenom rešetkom od tijesta.
Jedem je toplu, posutu s malo šećera i uvijek je radim dva dana za redom. Malo nam je jedna, a volimo je svi.
Ako ste gledale američke filmove, sigurno ste vidjeli kako se neka scena odvija u njihovim zalogajnicama uz apple pie ili neku od drugih pita. Oni ih obožavaju jednako koliko i ja.
Donosim vam klasičan, provjeren i moj omiljeni recept za pitu od jabuka.
PITA OD JABUKA
SASTOJCI
TIJESTO
- 500g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 2 žlica mlijeka
NADJEV
- 1,2 kg jabuka ( 6-7 komada)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice škrobnog brašna
- sok pola limuna
- 1 žličica cimeta (po želji možete i 2 žličice)
- 20 g maslaca
PREMAZ
- 1 jaje
PRIPREMA
- Jabuke ogulite pa ih iskidajte na manje kockice. Dodajte im šećer, sok limuna, škrobno brašno i cimet. Promiješajte i pustite sa strane da jabuke puste vodu.
- Za to vrijeme ćemo pripremiti tijesto.
- U posudu stavite brašno (koje ste prosijali), dodajte mu šećer u prahu, prstohvat soli i maslac. Maslac iskidajte na listiće, neka bude hladan (za prhko tijesto je ovo iznimno važno).
- Prstima mrvite maslac (utrljavajte ga) u brašno. Ovo radite dok ne dobijete mrvičasto tijesto i dok sav maslac ne utrljate.
- U zdjelici izradite jaja pa im dodajte mlijeko. Za ovoliku količinu tijesta će vam trebati otprilike 1,5 jaje.
- Dodajte 2/3 smjese jaja i mlijeka mrvičastoj smjesi brašna pa rukama zamijestite tijesto. Ako vam se tijesto ne povezuje dodajte i preostalu 1/3 jaja i mlijeka.
- Tijesto bi se trebalo brzo povezati. Oblikujte ga u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i smjestite u hladnjak na pola sata.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, Pripremite kalup za tart (pitu) promjera 26 cm.
- Nakon pola sata, tijesto prebacite na radnu podlogu. Možete ga valjati na pobrašnjenoj podlozi ili na papiru za pečenje. Ja ga valjam na papiru jer ga tako jednostavnije prebacim u kalup.
- Tijesto podijeliti na dva jedanaka dijela.
- Prvi dio razvaljajte (neka vam bude za nekoliko centimetara veći od kalupa). Tijesto lagano zarolajte preko valjka pa ga prebacite na kalup ili ga jedostavno podignite skupa s papirom pa ga lagano okrenite i postavite na kalup. Tijesto zatim lagano utisnite prstima, a vrhove koji prelaze rub kalupa pređite valjkom. Tijesto izbodite vilicom na nekoliko mjesta pa ga stavite peći 10 minuta.
- Za to vrijeme razvaljajte drugu polovicu tijesta. Valjajte je na papiru za pečenje.
- Rezačem za tijesto ili nožem izrežite trake jednake debljine. Ja koristim ravnalo kao kalup za trakice, postavim ga na tijesto kako bi mi trakice ispale jednake debljine.
- Nakon 10 minuta pečenja, kalup s tijestom izvadite iz pećnice. Neka odstoji par minuta pa preko njega stavite nadjev od jabuka.
- Dodajte maslac iskidan na manje kockice, ravnomjerno ra rasporedite po nadjevu od jabuka.
- Sada je sve spremno za rešetku. Posložite trakice vodoravno po piti. Napravite razmak između svake. Ja sam imala 6 trakica.
- Kada ste ih sve posložili podignite ih na pola (preklopite ih).
- Postavite jednu trakicu vodoravno (na sredinu kalupa).
- Sada spustite svaku drugu okomitu trakicu (koju ste podignuli i preklopili). Spustite 1.,3. i 5. trakicu.
- Postavite drugu vodoravnu trakicu (ispod prve). Spustite preostale okomite trakice, znaći 2.,4. i 6.
- U ovom trenu imate sve trakice spuštene. Sada podigne 1.,3., i 5. okomitu trakicu (preklopite ih).
- Postavite sljedeću vodoravnu (treću po redu) trakicu, spustite okomite (1.,3. i 5.) trakicu.
- Sada podignite 2.,4. i 6. okomitu trakicu. Postavite 4. vodoravnu trakicu i vratite podignute okomite trakice.
- Slažite istim principom do kraja. Kada ste jednu stranu složili, isto radite i s drugom stranom.
- Prvo podignite 1.,3. i 5. okomitu trakicu, postavite vodoravnu, zatim spustite okomite trakice pa dižete parne (2.,4. i 6.) i tako dok ne dođete do kraja.
- Od preostalih komada tijesta kalupima (ja imam lišće), izradite oblike pa ukrasite sredinu i krajeve pite.
- Pitu premažite preostalom 1/3 jaja i mlijeka (ako ste upotrijebili 1/3 jaja za tijesto, tada razmutite drugo pa njime premažite pitu).
- Rubove pite prekrijte aluminijskom folijom. Pitu pecite 20 minuta s folijom, zatim maknite foliju s rubova pa je nastavite peći još 20 – 25 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju.
- Poslužite je toplu uz kuglicu sladoleda ili je samo pospite šećerom u prahu.
TIPS & TRICKS
- Maslac korisite hladan, ja iskidam listiće pa ih vratim na par minuta u hladnjak.
- Ako su jabuke kiselije dodajte malo više šećera ili smanjite ako volite da je manje šećera u nadjevu.
- Jedna žličica cimeta se taman osjeti, ali ako volite intezivniji okus dodajte dvije žličice.
- Ako vam trakice pucaju, vratite ih u hladnjak da se tijesto malo stisne pa nastavite sa slaganjem.
- Trakice možete rezati deblje ili tanje, ovisno o vašoj želji.
- Umjesto trakice možete razvaljati tijesto i postaviti ga na vrh (kao i donji sloj). Tada je potrebno sredinu zarezati kuhinjskim škarama.
- Tijesto premažite jajem, po želji ga možete posuti i smeđim šećerom.
- Možete raditi i pitu samo s donjim slojem tijesta pa posložiti kriške jabuka na vrh. Tada trebate smanjiti omjer sastojaka za tijesto ( 300 g brašna, 150 g maslaca, prstohvat soli, 50 g šećera u prahu, 1 jaje, 1 žlica mlijeka).
Dobar tek!