Ima li išta bolje od klasične pite od jabuka. Prhko tijesto, mekani nadjev prepun karameliziranih jabuka te nota cimeta.

Jesen je definitivno moje omiljeno godišnje doba, a s njim i izrada mirisnih pita. Pita od jabuke mi je jedna od najdražih. Možete koristiti jabuke po želji, a svakako vam savjetujem da ih prije izdinstate. Ovako je malo više posla, ali se isplati svaka minuta. Osim što ćete maknuti višak tekućine, dobit ćete divne karamelizirane okuse.

 

Cimet i jabuke se divno slažu, uz prstohvat muškatnog oraščića ova pita će dobiti još intenzivnije i bogatije okuse.

Izrada tijesta je zaista jednostavna uz Kenwood kMix samostojeći mikser. Zdjela zapremnine 5 l i metalna kuka svako tijesto smiksaju za tren.

PITA OD JABUKA S REŠETKOM OD TIJESTA

SASTOJCI

  • 500 g glatkog brašna
  • 180 g šećera u prahu
  • 300 g maslaca, hladan
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja L veličine

NADJEV

  • 60 g maslaca
  • 1,2 kg jabuka ( 6-7 jabuka)
  • 150 g šećera
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • sok pola limuna
  • 1,5 žličica cimeta
  • 1/4 muškatnog oraščića

PRIPREMA

NADJEV

  1. Jabuke ogulite te ih izrežite na tanje fete. Dodajte im šećer, limunov sok, cimet i muškatni oraščić. Na dubljoj tavi rastopite maslac te dodajte jabuke. Dinstajte ih 10-ak minuta, pred kraj umiješajte gustin.
  2. Procijedite te stavite po strani.

TIJESTO, SLAGANJE I PEČENJE

  1. Brašno, šećer i sol stavite u posudu od električnog miksera. Dodajte hladni maslac koji ste prethodno iskidali na manje komade.
  2. Nastavkom za tijesto ili prstima zdrobite sav maslac tako da ga povežete s ostatkom suhih sastojaka. Tijesto možete lagano trljati kroz prste kako bi vam se maslac što prije razmrvio ili pustite mikseru da odradi svoje.
  3. Kada ste dobili smjesu nalik pijesku, dodajte razmućeno jaje i ekstrakt vanilije.
  4. Tijesto povežite nastavkom za tijesto ili rukama pa ga stavite u prozirnu foliju.
  5. Spremite ga u hladnjak na pola sata.
  6. Tijesto izvadite iz hladnjaka. Podijelite ga na pola. Prvu polovicu tijesta razvaljajte na papiru za pečenje. Gornji sloj lagano pobrašnite kako vam se ne bi lijepio za valjak. Tijesto razvaljate na debljinu 2 cm.
  7. Razvaljano tijesto prebacite u pripremljen kalup. Ja to radim tako da ga oprezno okrenem s papirom za pečenje. Papir maknem kada je tijesto postavljeno na kalup. Tijesto možete i zarolati preko valjka pa ga tako postaviti na kalup. Ako vam tijesto pukne samo ga “zakrpajte” s komadom koji vam je višak.
  8. Rubove lagano utisnite prstima kako bi se tijesto priljubilo za kalup. Vrhove koji prelaze rub kalupa odrežite nožem.
  9.  Tijesto spremite u zamrzivač na pola sata.
  10. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  11. Nakon pola sata tijesto izvadite iz zamrzivača pa ga ravnomjerno probodite vilicom.
  12.  Na tijesto postavite nadjev.
  13. Razvaljajte drugu polovicu tijesta. Izrežite trake debljine 2 cm. Meni je trebalo 10 traka od tijesta.
  14. Postavite jednu traku na sredinu (horizontalno), a drugu vodoravno tako da napravite +.
  15. Sada postavite dvije trake horizontalno (lijevo i desno od središnje trake).
  16. Dignite polovicu središnje horizontalne trake pa postavite drugu vodoravnu traku.
  17. Sada postavite treću vodoravnu traku s gornje strane.
  18. Sada dižete svaku drugu traku kako bi postavili novu na cik cak.
  19. Kad ste postavili sve trake nožem maknite višak.
  20. Od ostatka tijesta po želji napravite listove te ih postavite po rubu pite.
  21. Razmućenim jajem premažite tijesto.
  22. Pecite oko 40 minuta, odnosno dok vam površina pite ne porumeni.
  23. Ohladite te poslužite s kuglicom sladoleda ili samu.