Predivno prhko tijesto nadjeveno kremom od bundeve je kolač koji je potpuno osvojio sva nepca. Kako i ne bi kad su okusi tako skladni, a sama pita izgleda predivno.

 

Kod izrade prhkog tijesta se vodite time da vam maslac bude hladan i da ga što brže umijesite kako bi pita ima tu neodoljivu prhkost. Savjetujem vam da koristite šećer u prahu umjesto granuliranog šećera zbog same teksture tijesta. Ja sam svoju pitu ukrasila listićima od tijesta i slovima. Listići su se pekli s nadjevom, dok sam slova naknadno nadodala.

 

Nadjev je zaista jednostavan. Potrebno je sastojke pomiješati pjenjačom ili mikserom i ispeći. Kako bi izbjegli pucanje nadjeva, smanjite temperaturu pećnice po uputstvima u pripremi i svakako pazite da pitu ne prepečete.

 

PITA OD BUNDEVE

SASTOJCI

TIJESTO

  • 250 g glatkog brašna
  • 95 g šećera u prahu
  • 1 jaje L veličine
  • 150 g maslaca, hladan
  • prstohvat soli
  • 30 g mljevenih badema
  • 1 žličica kardamoma

NADJEV

  • 400 g pirea od bundeve (jedna srednje velika bundeva)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 80 g šećera
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustin)
  • 3 jaja L veličine
  • 2 žličice začina za bundeve (pumpkin spice) (cimet, đumbir, klinčić, muškatni orah, malo papra)
  • 280 ml vrhnja za šlag

DODATNO

  • razmućeno jaje za premazivanje, po želji
PRIPREMA

TIJESTO

  1. Pripremite kalup za tart promjera 26 cm. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  2. U posudu stavite brašno, mljevene bademe, šećer, sol i kardamom. Dodajte hladan maslac iskidan na tanke fete. Prstima mrvite maslac i brašno sve dok ne dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte razmućena jaja pa kratko zamijesite tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Sada pripremite pire od bundeve.
  3. Nakon što je odmorilo tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3 – 5 mm. Tijesto pomoću valjka prebacite u pripremljen kalup, neka vam višak tijesta pada preko kalupa. Prstima lagano utisnite tijesto, a višak tijesta s rubova poravnajte nožem. Od viška tijesta možete izraditi listiće kojima ćete ukrasiti pitu. Tijesto ohladite pola sata prije pečenja.
  4. Tijesto pecite 20 minuta s teretom (postavite papir za pečenje i uspite rižu, neku od žitarica ili kuglice namijenjene za slijepo pečenje tijesta.

PIRE OD BUNDEVE

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  2. Bundevu prepolovite uzdužno, žlicom izdubite sjemenke te je polegnite na prerezanu stranu. Pecite oko sat vremena, bundeva treba biti mekana kada je probodete vilicom.
  3. Pečenu bundevu malo ohladite, unutrašnjost izdubite žlicom te pomoćnu štapnog miksera napravite pire. Koru bacite.
  4. Pire ostavite po strani.

SLIJEPO PEČENJE

  1. Nakon što je odmorilo tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3 – 5 mm. Tijesto pomoću valjka prebacite u pripremljen kalup, neka vam višak tijesta pada preko kalupa. Prstima lagano utisnite tijesto, a višak tijesta s rubova poravnajte nožem. Od viška tijesta možete izraditi listiće kojima ćete ukrasiti pitu.
  2. Tijesto pecite 20 minuta s teretom (postavite papir za pečenje i uspite rižu, neku od žitarica ili kuglice namijenjene za slijepo pečenje tijesta.

NADJEV OD BUNDEVE

  1. U zasebnoj posudi pomiješajte pire, jaja i vrhnje. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte šećere, gustin i začine. Dodajte im mokre sastojke (pire, jaja i vrhnje) pa pjenjačom sve povežite.
  2. Nakon 20 minuta pečenja izvadite tijesto, maknite papir i teret te ulijte nadjev. Ukrasite listićima tijesta po želji. Listiće premažite razmućenim jajem.
  3. Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva.
  4. Pecite 30-ak minuta. Nadjev vam treba biti čvrst ali da se sredina i dalje lagano pomiče prilikom okretanja kalupa (poput želea).
  5. Pitu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  6. Poslužite uz tučeno vrhnje.

 

Dobar tek!