Predivno prhko tijesto nadjeveno kremom od bundeve je kolač koji je potpuno osvojio sva nepca. Kako i ne bi kad su okusi tako skladni, a sama pita izgleda predivno.
Kod izrade prhkog tijesta se vodite time da vam maslac bude hladan i da ga što brže umijesite kako bi pita ima tu neodoljivu prhkost. Savjetujem vam da koristite šećer u prahu umjesto granuliranog šećera zbog same teksture tijesta. Ja sam svoju pitu ukrasila listićima od tijesta i slovima. Listići su se pekli s nadjevom, dok sam slova naknadno nadodala.
Nadjev je zaista jednostavan. Potrebno je sastojke pomiješati pjenjačom ili mikserom i ispeći. Kako bi izbjegli pucanje nadjeva, smanjite temperaturu pećnice po uputstvima u pripremi i svakako pazite da pitu ne prepečete.
PITA OD BUNDEVE
SASTOJCI
TIJESTO
- 250 g glatkog brašna
- 95 g šećera u prahu
- 1 jaje L veličine
- 150 g maslaca, hladan
- prstohvat soli
- 30 g mljevenih badema
- 1 žličica kardamoma
NADJEV
- 400 g pirea od bundeve (jedna srednje velika bundeva)
- 100 g smeđeg šećera
- 80 g šećera
- 1 žlica škrobnog brašna (gustin)
- 3 jaja L veličine
- 2 žličice začina za bundeve (pumpkin spice) (cimet, đumbir, klinčić, muškatni orah, malo papra)
- 280 ml vrhnja za šlag
DODATNO
- razmućeno jaje za premazivanje, po želji
PRIPREMA
TIJESTO
- Pripremite kalup za tart promjera 26 cm. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
- U posudu stavite brašno, mljevene bademe, šećer, sol i kardamom. Dodajte hladan maslac iskidan na tanke fete. Prstima mrvite maslac i brašno sve dok ne dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte razmućena jaja pa kratko zamijesite tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Sada pripremite pire od bundeve.
- Nakon što je odmorilo tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3 – 5 mm. Tijesto pomoću valjka prebacite u pripremljen kalup, neka vam višak tijesta pada preko kalupa. Prstima lagano utisnite tijesto, a višak tijesta s rubova poravnajte nožem. Od viška tijesta možete izraditi listiće kojima ćete ukrasiti pitu. Tijesto ohladite pola sata prije pečenja.
- Tijesto pecite 20 minuta s teretom (postavite papir za pečenje i uspite rižu, neku od žitarica ili kuglice namijenjene za slijepo pečenje tijesta.
PIRE OD BUNDEVE
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Bundevu prepolovite uzdužno, žlicom izdubite sjemenke te je polegnite na prerezanu stranu. Pecite oko sat vremena, bundeva treba biti mekana kada je probodete vilicom.
- Pečenu bundevu malo ohladite, unutrašnjost izdubite žlicom te pomoćnu štapnog miksera napravite pire. Koru bacite.
- Pire ostavite po strani.
SLIJEPO PEČENJE
- Nakon što je odmorilo tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3 – 5 mm. Tijesto pomoću valjka prebacite u pripremljen kalup, neka vam višak tijesta pada preko kalupa. Prstima lagano utisnite tijesto, a višak tijesta s rubova poravnajte nožem. Od viška tijesta možete izraditi listiće kojima ćete ukrasiti pitu.
- Tijesto pecite 20 minuta s teretom (postavite papir za pečenje i uspite rižu, neku od žitarica ili kuglice namijenjene za slijepo pečenje tijesta.
NADJEV OD BUNDEVE
- U zasebnoj posudi pomiješajte pire, jaja i vrhnje. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte šećere, gustin i začine. Dodajte im mokre sastojke (pire, jaja i vrhnje) pa pjenjačom sve povežite.
- Nakon 20 minuta pečenja izvadite tijesto, maknite papir i teret te ulijte nadjev. Ukrasite listićima tijesta po želji. Listiće premažite razmućenim jajem.
- Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva.
- Pecite 30-ak minuta. Nadjev vam treba biti čvrst ali da se sredina i dalje lagano pomiče prilikom okretanja kalupa (poput želea).
- Pitu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
- Poslužite uz tučeno vrhnje.
Dobar tek!
Molim vas ovaj zacin kardamon, nikakao ga naci za uzet. Ima li zamjenski.
Hvala na odgovoru
Možete staviti malo cimeta ili đumbira.
Lp,Nina