Pesto je gusta, aromatična krema dobivena usitnjavanjem sastojaka u mužaru. Riječ pestare u talijanskom jeziku znači drobiti, gnječiti, mrviti. U Dalmaciji bi rekli peštati. Najpoznatiji pesto je onaj od bosiljka. Puni naziv ovog pesta je pesto genovese. Kako mu i samo ime govori dolazi iz talijanskog grada Genove. Osim s tjesteninom, pesto se može kombinirati s različitim jelima što ga stavlja na listu poželjnijih umaka u vašem frižideru.

Pesto se s vremenom razvijao, poprimao različite okuse i boje. Iz male talijanske pokrajine Ligurije je obišao cijeli svijet i postao jedan od poznatijih umaka. Danas postoji jako velik broj različitih pesta uz onaj prvi, pesto genovese.

Pesto se sastoji od osnovne namirnice koja dominira umakom (bosiljak, peršin, rajčica…), od orašastog ploda (pinjoli, bademi…), od maslinovog ulja, češnjaka, soli i naribanog tvrdog sira (Parmezan, Ribanac, Grana Padano).

Sve se dobro gnječi u mužaru kako bi se otpustila sva ulja i povezali svi okusi. Ukoliko nemate mužar namirnice možete usitniti u blenderu hrane.

Koliko god se mijenjale osnovne namirnice i kombinirale neke nove, češnjak i maslinovo ulje su nezamjenjive komponente svakog kvalitetnog pesta.

Donosim vam 6 izvrsnih, provjerenih pesta i primjere uz što ih poslužiti.

 

PESTO NA 6 NAČINA

 

PESTO GENOVESE (PESTO OD BOSILJKA)

SASTOJCI

  • 2 vezice bosiljka
  • 30 g pinjola
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 40 g naribanog Grana Padana (po želji može bilo koji tvrdi sir)
  • prstohvat soli
  • 3 češnja češnjaka

PRIPREMA

  1. Pinjole lagano tostirajte na tavi.
  2. Operite i osušite listove bosiljka.
  3. U mužaru prvo zgnječite češnjak, potom dodajte naribani sir, pinjole i bosiljak. Na kraju postepeno dolijte maslinovo ulje. Ako koristite blender, sve sastojke stavite u njega i dobro ih smiksajte.
  4. Pripremljen umak držite u frižideru.
  5. Pesto genovese je najbolje poslužiti s tjesteninom. Kombinira se i na pizzama, bruschettima, uz meso i sl.

PESTO S TJESTENINOM

  1. Skuhate tjesteninu po uputstvima na vrećici.
  2. Skuhanoj i ocijeđenoj tjestenini dodajte pesto genovese. Promješajte i poslužite.

 

PESTO OD PEČENE PAPRIKE I RICOTTE

SASTOJCI

  • 3 crvene paprike (sorta rog)
  • 30 g badema
  • 50 ml ulja
  • 40 g sira ricotte
  • 1 žlica naribanog parmigiana reggiana ili drugog tvrdog sira
  • sol i papar po želji
  • 2 češnja češnjaka

PRIPREMA

  1. Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Paprike stavite na lim za pečenje i pecite ih pola sata. Paprike ohladite pa ih ogulite od kože i izvadite im sjemeke. Paprike se pod prstima jednostavno gule, samo potegnite lagano kožu od mesa paprike. Nožem odstranite peteljku i sjemenke.
  2. U mužaru usitnite češnjak, pa dodajte paprike, bademe, parmezan i ricottu. Na kraju dolijte maslinovo ulje. Sve dobro zgnječite dok ne dobijete kompaktnu pastu. Ako koristite blender, sve sastojke stavite u njega pa ih dobro usitnite.
  3. Pripremljen pesto pohranite u frižider.
  4. Ovaj pesto koristite na pizzama, slanim pecivima, sendvičima, kao namaz uz sir i sl.

PIZZA S PESTOM OD PEČENE PAPRIKE I RICOTTE

  1. Zamijesite tijesto za pizzu. Tijesto za pizzu: 250 g glatkog brašna, 8 g soli, 1 žličica suhog kvasca, 125 ml tople vode, 50 ml maslinovog ulja. U posudu stavite brašno, sol i kvasac, promješajte kuhačom. Maslinovo ulje i vodu spojite pa ulijte u posudu s brašnom. Zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna. Mijesite ga 10 minuta, dok se dobro ne izradi. Oblikujte kuglu, obložite prozirnom folijom i ostavite sat vremena na toplom (ne vrućem) mjestu.
  2. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela pa svaki dio razvucite u krug promjera 10 cm.
  3. Tijesto premažite pestom od paprike i pecite 10-15 minuta u pećnici.
  4. Kada je pečeno, tijesto izvadite iz pećnice pa na njega posložite rolanu pancetu i matovilac. Po želji dodajte mozzarellu.

 

PESTO SA SUŠENOM RAJČICOM I OVČJIM SIROM


SASTOJCI

  • 150 g sušenih rajčica
  • 10 listova bosiljka
  • 30 g pinjola
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 40 g ovčjeg mladog sira
  • 1 žlica parmigiano reggiano ili drugog tvrdog sira
  • sol, papar po želji
  • 2 češnja češnjaka

PRIPREMA

  1. Sušene rajčice izvadite iz ulja. Ako vas zanima kako ih sami možete napraviti, imate recept na blogu. Jednostavno je. Sušene rajčice iskidajte na manje komadiće.
  2. Pinjole lagano tostirajte na tavi. Na ugrijanu tavu (bez masnoće) dodajte pinjole. Dovoljno je da budu na vatri jednu-dvije minute. Promiješajte ih nekoliko puta.
  3. U mužaru usitnite češnjak pa dodajte pinjole, bosiljak i tvrdi naribani sir. Potom dodajte ovčji sir, sol, papar i usitnjene sušene rajčice. Na kraju dolijte maslinovo ulje.
  4. Pesto tucite dok se smjesa ne poveže i postane kompaktna. Ako koristite blender, sve sastojke stavite zajedno te ih dobro usitnite.
  5. Gotov pesto prebacite u staklenku i spremite u frižider.
  6. Ovaj pesto je idealan kao namaz na tostu, poslužen uz sir i masline. Možete ga kombinirati s tjesteninom, pizzama, tijestima, mesom. Uistinu ide uz sve.

PESTO OD SUŠENIH RAJČICA SA SIROM

  1. Pesto poslužite u maloj posudici zajedno s maslinama, kaparima i sušenim rajčicama.
  2. Uz ovu kombinaciju savršeno idu svi sirevi, ja sam servirala trapist, gorgonzolu i mladi kravlji sir.
  3. Kriške kruha tostirajte pa ih poslužite još tople.
  4. Ne zaboravite na koju kap maslinovog ulja, ona će cijeli okus zaokružiti i učiniti potpunim.

 

PESTO OD ŠPINATA I ORAHA

SASTOJCI

  • 375 g mladog špinata
  • 10 listova bosiljka
  • 35 oraha
  • 70 ml maslinovog ulja
  • 40 g tvrdog sira po izboru (ja koristim Grana Padano)
  • sol i papar po želji
  • 1-2 češnja češnjaka

PRIPREMA

  1. Špinat operite i ocijedite od vode.
  2. U mužaru usitnite orahe i češnjak, potom dodajte listove bosiljka, naribani tvrdi sir, sol, papar i mladi špinat. Dobro tucite u mužaru nekoliko minuta. Potom dolijte maslinovo ulje i nastavite tući dok se smjesa ne poveže. Nemojte pretjerati sa češnjakom. Špinat je jako nježan pa vam savjetujem da krenete s jednim i dodate drugi po želji. Bitno je da vam češnjak ne preuzme okus, ali vodite se i tim da se treba osjetiti u pestu.
  3. Ako koristite blender, sve sastojke stavite u njega i dobro ih usitnite.
  4. Gotov pesto pohranite u frižider.
  5. Pesto od špinata se jako lijepo slaže sa svim vrstama tjestenine, uz pečeno povrće ili kao namaz na pecivima.

PESTO OD ŠPINATA I ORAHA S TJESTENINOM

  1. Tjesteninu skuhajte po uputama s pakiranja.
  2. Ocijeđenoj tjestenini dodajte pesto od špinata i dobro promiješajte kako bi se pesto sjedinio s tjesteninom.
  3. Po želji tjesteninu ukrasite s komadima oraha.

 

PESTO OD PATLIĐANA

 

SASTOJCI

  • 2 patliđana
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol i papar po želji
  • 40 g ribanog Grana Padana ili drugog tvrdog sira
  • 2 češnja češnjaka

PRIPREMA

  1. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Patliđane operite i posušite. Prepolovite ih uzdužno i sredinu zarežite nožem  dva puta okomito i dva puta vodoravno kako biste dobili oblik mreže. Patliđane pecite pola sata.
  2. Pečenim patliđanima izdubite sredinu žlicom.
  3. U mužaru zgnječite češnjak, sir i začine. Dodajte izdubljeno meso patliđana. Sada postepeno dolijte maslinovo ulje. Sve dobro zgnječite dok se pesto ne poveže u glatku kremu.
  4. Pesto od patliđana možete kombinirati uz razna jela. Meni ide najbolje uz sve vrste peciva, sendviča ili prazne kriške kruha.

BRUSCHETTE S PESTOM OD PATLIĐANA

  1. Prepržite kruh.
  2. Na topli, preprženi kruh namažite pesto od patliđana. Posložite rukolu, mozzarelu i prepolovljene cherry rajčice. Stavite nekoliko zrna krupne soli i po žlicu pesta od patliđana na vrh.

 

PESTO OD PERŠINA I PISTACIJA

SASTOJCI

  • 2 vezice peršina
  • 25 g badema
  • 20 g pistacija
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 40 g Ribanca ili drugog tvrdog sira po izboru
  • sol i papar po želji
  • 3 češnja češnjaka

PRIPREMA

  1. Peršin operite i iskidajte listove.
  2. U mužar stavite češnjak, bademe i pistacije pa ih dobro zdrobite. Dodajte peršin i sir. Posolite, popaprite i izradite. Na kraju dolijte maslinovo ulje i spojite u kompaktnu smjesu. Ako koristite blender, sve sastojke zajedno stavite i dobro usitnite.
  3. Gotov pesto spremite u staklenke i pohranite u frižider.
  4. Ovaj pesto ide najbolje uz sve morske plodove, meso i grill.

DIMLJENI LOSOS S PESTOM OD PERŠINA I PISTACIJA

  1. Dimljeni losos začinite krupnom soli i maslinovim uljem.
  2. Dodajte žličicu pesta od peršina i pistacija.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako nemate mužar koristite blender ili štapni mikser.
  • Pod tvrdi sir možete upotrijebiti bilo koji sir koji imate, Ribanac, Parmezan, Grana Padano i sl.
  • Češnjak je neizostavni dio svakog pesta, dozirajte ga po svom ukusu ali pripazite da se dovoljno osjeti.
  • Ako vam se pesto čini rijedak, dodajte malo orašastih plodova koji po receptu idu u njega (pinjoli, bademi, orasi), a ako vam se čini gust dodajte maslinovo ulje.
  • Pinjole možete zamijeniti bademima. U pestu s bosiljkom pinjoli daju poseban okus, savjetujem da ga radite s njima.

Dobar tek!