Linzeri su jedni od najomiljenijih keksića na svijetu. Vjerujem da nema osobe koja ih barem jednom nije probala. Kupovni ili domaći, linzeri su keksići na koje ćete naići u većini trgovina, na štandovima s keksićima itd.

 

Ovi linzeri su otišli korak dalje te su neodoljiva kombinacija slatko slanog okusa. Tijesto s mljevenim perecima i punjenje od slanog karamela je jednostavno toliko dobra kombinacija d ih nećete moći prestati jesti.

 

Perece usitnite do teksture brašna, komadići pereca u tijestu vam mogu stvarati probleme kod izrezivanja.Tijesto je potrebno dobro ohladiti, hladite ga razvaljanog između dva lista papira.

Ako nemate vremena za toliko hlađenja u hladnjaku stavite na kraće u zamrzivač. Od ovog tijesta možete pripremiti i druge oblike te peći keksiće bez nadjeva.

 

PEREC LINZERI S PUNJENJEM OD SLANOG KARAMELA

SASTOJCI

 • 150 g pereca
 • 225 g maslaca, hladan ako radite ručno ili u sjeckalici ili sobne temp. ako ga radite kuhinjskim robotom
 • 120 g šećera u prahu
 • 250 g glatkog brašna
 • prstohvat soli
 • 1 jaje L veličine

SLANI KARAMEL

 • 60 ml vode
 • 200 g šećera
 • 160 ml vrhnja za šlag
 • 45 g maslaca
 • 1 žličica ekstrakta vanilije
 •  1 žličica soli

DODATNO

 • šećer u prahu za posipanje, po želji

 

PRIPREMA

AKO TIJESTO RADITE U SJECKALICI

 1. Perece usitnite u sjeckalici (neka budu potpuno usitnjeni). Dodajte im brašno, šećer u prahu, sol i maslac (hladan) iskidan na fetice.
 2.  Propulsirajte nekoliko puta kako bi postigli izgled pijeska. Dodajte jaje i nastavite pulsirati dok ne dobijete izgled povezanog tijesta. Nemojte previše pulsirati, dovoljno je povezati smjesu.
 3. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljate između dva papira za pečenje na debljinu oko 3 mm. Razvaljano tijesto s papirima za pečenje spremite u hladnjak 30 – 45 minuta.

AKO TIJESTO RADITE RUČNO

 1. Ako tijesto radite rukama tada u posudu stavite usitnjenje perece, brašno, šećer u prahu i sol, sve promješajte pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili. Dodajte maslac iskidan na kockice. Maslac umrvite pomoću vrhova prstiju. Dodajte jaje pa sve zamijesite rukama, nemojte previše mijesiti, dovoljno je povezati sastojke.
 2. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljate između dva papira za pečenje na debljinu oko 3 mm. Razvaljano tijesto s papirima za pečenje spremite u hladnjak 30 – 45 minuta.

AKO TIJESTO RADITE U KUHINJSKOM ROBOTU

 1. Perece usitnite i stavite po strani.
 2. U posudi od električnog miksera izradite maslac i šećer u prahu. Neka vam budu kremasti. Dodajte jaje i sol pa sve povežite. Sada dodajte usitnjenje perece i brašno pa sve kratko izradite. Cijelo vrijeme koristiti nastavak za kreme (lopatica).
 3. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljate između dva papira za pečenje na debljinu oko 3 mm. Razvaljano tijesto s papirima za pečenje spremite u hladnjak 30 – 45 minuta.

OBLIKOVANJE I PEČENJE

 1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje, svaki obložite papirom za pečenje.
 2. Izvadite jedno tijesto i odlijepite gornji dio papira za pečenje. Utisnite rezač za keksiće u razvaljano tijesto, pa izrezujte oblike po želji. Ostatke tijesta kratko izmijesite, razvaljajte između dva papira za pečenje (ako je tijesto mekano vratite ga u hladnjak da se malo stisne, oko 10-ak minuta) pa ponovite utiskivanje keksića. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto.
 3.  Polovici izrezanih keksića izrežite sredinu, odnosno utisnite maleni rezač u oblik po želji. Isto napravite i s drugom polovicom tijesta.
 4. Keksiće prebacite na pripremljeni lim te ih pecite i pecite 7- 9 minuta, odnosno dok rubovi lagano ne porumene.
 5. Keksiće prebacite na rešetku za hlađenje i pustite da se potpuno ohlade.

 

ZA SLANI KARAMEL

 1. U manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer. Povremeno promiješajte pjenjačom kako bi se šećer rastopio u vodi. Neka vam cijelo vrijeme vatra bude jaka.
 2. Sada pažljivo promatrajte boju šećera. U određenom trenutku će početi tamniti. Šećer treba potamniti kako bi okus bio intenzivan i “dubok”,
  ali vam ne smije previše potamniti jer će vam karamel biti gorak. Ovo se događa u svega nekoliko sekundi pa trebate brzo maknuti lonac s vatre.
 3. Odmah nakon što ste makli lonac, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Vrhnje će u dodiru s vrućim šećerom pjeniti – nemojte se zabrinuti, ovo treba ovako biti.
 4. Sada dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice. Pjenjačom ga umiješajte. Maslac treba biti sobne temperature ali ne premekan.
 5.  Karamel je sada tekući, stajanjem će se stisnuti. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i sol.
 6. Karamel prebacite u čistu staklenu posudu. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi, kasnije ga spremite u hladnjak.

 

SLAGANJE KEKSIĆA

 1. Keksiće s rupicama lagano pospite šećerom u prahu, a možete ih ostaviti i bez šećera.
 2. Drugi dio keksića koji su punog oblika, okrenite obrnuto i na svaki stavite oko 1 žličice karamela i poklopite s
  polovicom keksića koji ste posuli šećerom u prahu.