Pekmez od marelice je jedan od meni najdražih pekmeza. Koristim ga za sve, doslovno. S ovim pekmezom se najčešće pune razna peciva, prhki keksići, premazuju se čokoladni kolači itd. Može vam poslužiti i kao ukusan doručak poslužen na kriški kruha. Sigurno ste ga viđali i jeli u raznim slasticama.
A da li ste ga ikada sami napravili? Ako niste, onda to obavezno učinite. Dobit ćete ukusan pekmez zdraviji od onog kupovnog i što je najljepše u cijeloj priči, biti će stvoren vašim rukama.
Ne znam kako vama, ali meni je posebno lijep osjećaj nešto ovako ukusno spremiti, pohraniti u svoju zimnicu ili pokloniti bliskim ljudima. Ima nešto čarobno u stvaranju domaće zimnice. Morate probati!
PEKMEZ OD MARELICE
SASTOJCI
- 1 kg marelica
- 250 g šećera
- sok pola limuna (po želji sok cijelog limuna)
PRIPREMA
- Marelice operite, odstranite im koštice i iskidajte ih na komadiće.
- Dublji lonac stavite na vatru pa mu dodajte marelice usitnjene na komadiće, šećer i sok pola limuna. U dubljem loncu vam pekmez neće toliko špricati van (na ovo se pripremite).
- Neka vatra bude jaka prvih 5 minuta pa je potom smanjite na srednje jaku. Štapnim mikserom usitnite marelice. Ja to radim u loncu dok se marelice kuhaju. Možete maknuti lonac s vatre, usitniti smjesu pa ga vratiti. Cijelo vrijeme miješajte pekmez.
- Pekmez kuhajte do željene gustoće, ja sam svoj kuhala 35 minuta i bio je taman. Ovo ćete najlakše provjeriti tako da tanjur staviti u zamrzivač na 5 minuta, izvadite ga i odmah na njega stavite malo pekmeza. Po sredini pekmeza prođite žličicom. Ako se pekmez nije ponovno spojio, već je ostao razdvojen znači da je vaš pekmez gotov!
- Pekmez je potrebno pohraniti u sterilizirane, tople staklenke. Staklenke sterilizirajte tako da pećnicu ugrijete na 110-115 stupnjeva pa je ugasite. Oprane staklenke stavite u ugrijanu i ugašenu pećnicu na 15 minuta. Odmah sipajte vrući pekmez u još tople staklenke.
- Staklenke zatvorite te ih okrenite naopako na par minuta, okrenite ih potom na pravu stranu i ostavite u toploj pećnici dok se potpuno ne ohlade. Ovako će se pekmez postepeno hladiti te će se stvoriti potreban vakum.
- Ohlađen pekmez spremite na suho i tamno mjesto.
TIPS & TRICKS
- Za pekmez je bolje kada su marelice zrelije i mekanije.
- Ako su marelice slađe, stavite cijeli sok limuna. Krenite s pola pa dodajte po potrebi.
- Količinu šećera prilagodite vašim željama. Pravilo za pekmez je da na 1 kg voća ide max 250 g šećera, ali vi se slobodno vodite vašim nepcem.
Dobar tek!