Pavlova je najpoznatija torta s beze korama i jedna od mojih najdražih torti općenito. Ova torta je dobila ime po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Nitko nije otplesao “Smrt labuda” na glazbu C. Sanit-Saensa poput balerine Pavlove i ništa ne pokazuje toliko gracioznosti poput torte Pavlove.

Nastala je za vrijeme turneje Ane Pavlove u Australiji. Trebala je predstavljati sve ono što je i sama balerina. Ako mene pitate, ova torta je savršen portret ljepote i nježnosti.

Sastoji se od beze kore, šlaga i svježeg voća. Kako je moja omiljena torta, spremam je kroz cijelu godinu, iako je prava ljetna slastica. Prozračna je i osvježavajuća.

Težina pripreme ove torte leži u njenoj beze kori. Treba biti tvrda i bijela izvana, a mekana i pahuljasta iznutra. Kada jednom savladate njenu pripremu, Pavlovu ćete spremati s lakoćom. Da bismo to postigli napisat ću vam nekoliko zlatnih pravila i detaljan opis pripreme.

Krenimo!


 

PAVLOVA SA ŠUMSKIM VOĆEM

SASTOJCI ZA BEZE KORU
 • 3 bjelanjka (L veličina jaja)
 • prstohvat soli
 • 175 g šećera
 • 2 žličice škrobnog brašna
 • 1 žličica jabučnog octa
SASTOJCI ZA NADJEV
 • 200 ml vrhnja za šlag
 • 1 žlica šećera
 • svježe voće po izboru (jagode, borovnice, kupine, ribizli)
PRIPREMA
 1. U čistu i suhu posudu stavite 3 bjelanjka. Neka vam bjelanjci budu sobne temperature. Pazite pritom da vam budu čisti (bez tragova žumanjaka u njima).
 2. Bjelanjke krenite miksati na najlaganijem stupnju miksera pa polako pojačavajte brzinu do najbržeg stupnja. Ovaj korak pomaže pravilnom formiranju zraka unutar bjelanjaka. Najvažnije pravilo je da bjelanjke miksate na najvećoj brzini, želimo postići prozračnost i što više zraka u njima. Ujedno, mikser uvijek vrtite u istom smjeru (oblik kazaljke na satu) kako bi se zrak ravnomjerno rasporedio unutar bjelanjaka.
 3. Kada su bjelanjci poprimili oblik oblaka (otprilike 2 minute miksanja) dodajite im šećer. Šećer polako usipajte u bjelanjke uz stalno miksanje. Podijelite ga u nekoliko intervala i napravite kratku pauzu između svakoga. Znači, dodamo polako dio šećera uz miksanje, nakon pola minute dodamo drugi dio i tako dok ne uspemo sav šećer.
 4. Bjelanjci su gotovi kada među prstima više ne osjetimo šećer. Za ovo će vam trebati otprilike 4-5 minuta miksanja nakon što ste dodali šećer.
 5. Tučenim bjelanjcima i šećeru dodajte 2 žličice škrobnog brašna i žličicu octa. Špatulom sve sjedinite. Za ovaj korak ne koristite mikser.
 6. Pećnicu ugrijte na 130 stupnjeva.
 7. Iskidajte papir za pečenje u veličini lima i na njemu nacrtajte krug promjera 20 centimetara.
 8. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Znate li kako zalijepiti papir za pečenje na lim? Na sva 4 kraja lima stavite malo tučenih bjeanjaka u veličini kovanice. Sada možete zalijepiti papir za pečenje na lim i tako spiječiti njegovo pomicanje.
 9. Špatulom izvadite tučene bjelanjke na papir za pečenje. Pazite da ne prijeđete nacrtani rub. Neka vam kora od bjelanjaka bude “neuredna”. Rubove možete dodatno formirati špatulom. Samo lagano prođite od dna prema vrhu rub bjelanjaka.
 10. Ovakav oblik Pavlovoj daje prepoznatljiv izgled.
 11. U sredini bjelanjaka napravite malu udubinu. Na taj način ćete lakse staviti šlag i voće na nju.
 12. Bjelanjke sušite u pećnici ugrijanoj na 130 stupnjeva 1 sat i 30 minuta. Ugasite pećnicu, malo odškrinite vrata (ja postavim drvenu kuhinjsku žlicu) te ostavite koru jos najmanje dva sata u ugašenoj pećnici.
 13. Vrhnje za šlag stucite s jednom žlicom šećera. Šlag nemojte prečvrsto stući, lakše ćete ga nanijeti na nježnu beze koru.
SLAGANJE
 1. Oštrim nožem beze koru odignite od papira za pečenje i postavite je na podlogu za posluživanje.
 2. Nanesite šlag i posložite svježe voće na vrh.
 3. Pavlovu je najbolje poslužiti taj dan. Uzmite u obzir da će se promijeniti oblik šlaga i voća njenim stajanjem, dok će joj okus biti predivan i dalje.
TIPS & TRICKS
 • Pavlova treba biti sniježno bijele boje. Ako primjetite da je počela tamniti smanjite temperaturu pećnice.
 • Šećer slabije kvalitete može dovesti do njegovog laganog curenja na dnu kore. Ovo se može dogoditi također ako ga niste dovoljno rastopili (smiksali s bjelanjcima).
 • Manje pukotine na kori se mogu dogoditi i to neće utjecati na okus. Neke pukotine mogu izazvati pretučeni bjelanjci. Držite se pravila- čim se otopi šećer u bjelanjcima oni su gotovi.
 • U nijednom trenutku ne otvarajte pećnicu, bjelanci su iznimno osjetljivi na promjene temperature. Kada je kora pečena (nakon 1 sat i 30 minuta), Pavlovu ostavite u ugašenog pećnici. Ovaj korak je jednako važan koliko i samo pečenje (sušenje).

 

Dobar tek!