Paska je tradicionalni ukrajinski uskrsni kruh. Izgledom podsjeća na božićni panettone, a okusom na uskrsnu pogaču prepunu sušenog voća.

 

Ovaj slatki kruh ima sve što možete poželjeti. Mekan je, jako sočan, aromatičan te ispunjen slatkim notama voća. Na vrhu je preliven royal icing glazurom te ukrašen po želji.

 

Da bi vam tijesto, a kasnije kruh bio prozračan i mekan, važno je da ga dobro zamijesite. Meni u izradi pomaže moj Kenwood kMix s metalnom kukom. Jačina od 1000 W mu omogućuje da tijesto zamijesi za tren i s lakoćom.

Uskrsna Paska je dekorirana šarenim mrvicama i ušima koje podsjećaju na zeca. Uši sam radila od tijesta za kekse te ih ukrasila s royal icing glazurom. Za izradu tijesta za uši kao i za glazuru, koristila sam različite nastavke na svom kMixu.

 

 

PASKA, TRADICIONALNI USKRSNI SLATKI KRUH

SASTOJCI za Pasku
  • 650 g glatkog brašna
  • 14 g suhog kvasca (dvije vrećice)
  • 200 g maslaca, otopljen
  • 180 g šećera
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 1 žličica soli
  • naribana korica jednog limuna
  • 100 g suhih brusnica
  • 100 g grožđica

ZA UŠI KEKSIĆE

  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 15 g žumanjaka (1 žumanjak jaja S veličine)
  • 150 g glatkog brašna
  • 10 g kakao praha, nezaslađen
  • prstohvat soli

ZA ROYAL ICING

  • 105 g bjelanjaka (oko 3-4 jaja)
  • 480 g šećera u prahu
  • puder roza boja (ja sam koristila Fractal u gelu, naziv Tan)
  • jestive šarene perlice
PRIPREMA

PASKA

  1. Pripremite okrugli kalup s dubljim obrubom (kao za Panettone) ili kartonske posudice za pečenje promjera 18 cm. Ako nemate ni jedno ni drugo, Pasku možete ispeći u loncu (pazite da može u pećnicu i da nema plastične ručke). Promjer kalupa, kartona ili lonca treba biti 18 cm.
  2. Kalup namastite te mu dno obložite papirom za pečenje. Rubove pobrašnite.
  3. Odvojite 65 g brašna, kvasac i 115 g mlakog mlijeka pa sve pomiješajte i poklopite. Mlijeko vam treba biti mlako, ne više od 48 °C kako bi se kvasac mogao aktivirati. Ostavite pola sata na toplom.
  4. Kvasu dodajte žumanjke, šećer, sol, te rastopljen i prohlađen maslac. Dodajte preostalo mlijeko i brašno pa dobro izradite tijesto pomoću nastavka za tijesto ili kuhačom.
  5. Sada tijesto prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite pola sata da odmori.
  6. nakon pola sata umiješajte grožđice i brusnice, oblikujte kuglu pa tijesto prebacite u pripremljen kalup. Pokrijte i ostavite još sat vremena ili dok ne udupla.
  7. Prije pečenja tijesto zarežite na vrhu kako vam ne bi puklo. Možete napraviti oblik križa ili ravni rez.
  8. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  9. Pasku pecite 50-ak minuta.
  10. Kad se ohladi izvadite je iz kalupa te pripremite royal icing. Dio royal icinga ostavite za uši, a preostali dio prelijte preko Paske.

UŠI OD KEKSA

  1. Maslac i šećer izradite K-beter nastavkom na kMix mikseru ili metlicama na klasičnom mikseru. Dodajte im žumanjak pa sve povežite. Dodajte vanilije i sol.
  2. Smjesi sada dodajte brašno i kakao pa sve dobro izradite navedenim nastavkom.
  3. Tijesto prebacite u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata.
  4. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje. Razvaljate ga na debljinu od oko 4 mm.
  5. Izrežite oblik ušiju te ih prebacite na pripremljen lim. Keksiće pecite oko 9 minuta, odnosno dok vam rubovi malo ne potamne.

ZA ROYAL ICING

  1. Bjelanjke stucite pjenjačom na električnom mikseru, kada se zapjene dodajte šećer u prahu pa miksajte dok se ne sjedine s bjelanjcima i ne dobijete kompaktnu i sjajnu glazuru.
  2. Dio odvojite za rozi dio na ušima te ukapajte malo boje u gelu (možete i u prahu) pa pomiješajte.
  3. Dio bijele royal icing glazure kao i rozu stavite u zasebne slastičarske vrećice s malenim otvorom.
  4. Ukrasite keksiće i ostavite da se glazura stisne.
  5. Ostatak glazure prelijte preko ohlađene Paske. Odmah dodajte šarene mrvice te zabodite uši.
  6. Ako se bojite da vam uši ne padnu možete iza njih postavite štapić za grill kako bi vam dodatno fiksirao uši.

 

PDF template uši (Template)