Danas je Dan palačinki, a njega svakako treba obilježiti objavom na blogu. Meni su najdraže tanke, profinjenje francuske crepes palačinke. No, kakve god radili – ne možete s njima pogriješiti.
Palačinke možete nadjenuti na bezbroj načina. Od džemova, krema, orašastih plodova, kombinacija raznih poznatih keksa i čokolada, sladoleda, curdova i sl.
Možete ih zapeći, pohati, raditi slane ili slatke. Palačinke su klasik koji nikada neće izgubiti svoj sjaj.
Danas vam donosim osnovni recept za palačinke.
PALAČINKE (OSNOVNI RECEPT)
SASTOJCI
ZA 10 -12 PALAČINKI PROMJERA 24 CM
- 250 g glatkog brašna
- 2 jaja L veličine
- 500 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- prstohvat soli
- 1/3 žličice sode bikarbone – po želji
PRIPREMA
- U posudu stavite prosijano brašno. Dodajte dva jaja, mlijeko, ulje, prstohvat soli i sodu bikarbonu ako je koristite. Smjesu žustro izradite pjenjačom. Nemojte je predugo miješati, bitno je da vam se sastojci povežu i sjedine. Ako vam se stvore grudice smjesu možete procijediti, ja to ne radim.
- Ostavite na sobnoj temperaturi pola sata.
- Tavu za palačinke ugrijte na jakoj vatri. Dodajte malo masnoće (maslac, ulje), tek toliko da tava bude “premazana”. Višak masnoće maknite.
- Palačinke pecite na srednje jakoj vatri, oko minute sa svake strane.
- Tavu premažite masnoćom prije svake nove palačinke.
- Ispečene palačinke nadjenite po želji.
TIPS & TRICKS
- Palačinke možete raditi i s mineralnom vodom. U tom slučaju umjesto 500 ml mlijeka dodajte 350 ml mlijeka i 150 ml mineralne vode.
- Ako volite slatke palačinke dodajte im vanilin šećer, ekstrakt vanilije i sl.
- Smjesi možete dodati i začine poput mljevenog kardamoma, cimeta, tonke i sl. Ovakve palačinke su divne s toplim voćnim punjenjem, posebice u zimskim danima.
- Ako želite punije palačinke (ja ih volim zapeći u pećnici) tada umjesto 500 ml mlijeka stavite 400 ml mlijeka i 100 ml vrhnja za šlag (tekućeg, ne tučenog).
- Soda bikarbona će pomoći smjesi da bude mekanija, no možete ih raditi i bez sode.