Danas je Dan palačinki, a njega svakako treba obilježiti objavom na blogu. Meni su najdraže tanke, profinjenje francuske crepes palačinke. No, kakve god radili – ne možete s njima pogriješiti.

 

Palačinke možete nadjenuti na bezbroj načina. Od džemova, krema, orašastih plodova, kombinacija raznih poznatih keksa i čokolada, sladoleda, curdova i sl.

 

Možete ih zapeći, pohati, raditi slane ili slatke. Palačinke su klasik koji nikada neće izgubiti svoj sjaj.

 

 

Danas vam donosim osnovni recept za palačinke.

 

 

 

 

PALAČINKE (OSNOVNI RECEPT)

 

SASTOJCI
ZA 10 -12 PALAČINKI PROMJERA 24 CM
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 jaja L veličine
  • 500 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • prstohvat soli
  • 1/3 žličice sode bikarbone – po želji
PRIPREMA
  1. U posudu stavite prosijano brašno. Dodajte dva jaja, mlijeko, ulje, prstohvat soli i sodu bikarbonu ako je koristite. Smjesu žustro izradite pjenjačom. Nemojte je predugo miješati, bitno je da vam se sastojci povežu i sjedine. Ako vam se stvore grudice smjesu možete procijediti, ja to ne radim.
  2. Ostavite na sobnoj temperaturi pola sata.
  3. Tavu za palačinke ugrijte na jakoj vatri. Dodajte malo masnoće (maslac, ulje), tek toliko da tava bude “premazana”. Višak masnoće maknite.
  4. Palačinke pecite na srednje jakoj vatri, oko minute sa svake strane.
  5. Tavu premažite masnoćom prije svake nove palačinke.
  6. Ispečene palačinke nadjenite po želji.

 

TIPS & TRICKS

  • Palačinke možete raditi i s mineralnom vodom. U tom slučaju umjesto 500 ml mlijeka dodajte 350 ml mlijeka i 150 ml mineralne vode.
  • Ako volite slatke palačinke dodajte im vanilin šećer, ekstrakt vanilije i sl.
  • Smjesi možete dodati i začine poput mljevenog kardamoma, cimeta, tonke i sl. Ovakve palačinke su divne s toplim voćnim punjenjem, posebice u zimskim danima.
  • Ako želite punije palačinke (ja ih volim zapeći u pećnici) tada umjesto 500 ml mlijeka stavite 400 ml mlijeka i 100 ml vrhnja za šlag (tekućeg, ne tučenog).
  • Soda bikarbona će pomoći smjesi da bude mekanija, no možete ih raditi i bez sode.