Ova torta mi je ljeto. I iako je spremam kroz cijelu godinu, najdraža mi je upravo sada. Možda jer me asocira na more, otoke i pijesak. Možda zato jer je bijela, nježna i pahuljasta. Kako god, ljetna mi je i obožavam je.

 

 

Biskvit joj je rađen od kombinacije glatkog i kokosovog brašna. Bjelanjci joj daju tu mekoću, a aromu predivno kokosovo mlijeko. Koristite ono iz konzerve, u protivnom ćete dobiti kokosovu vodu, a to ne želimo.

 

 

Krema je ista iznutra i vani i to mi je super. U početku sam tortu nadjevala ovom kremom, a oblagala je swiss meringue-om s dodatkom kokosa. Ali, čemu komplicirati. Također, isprobala sam par različitih krema. Ova mi je daleko najveći favorit. Radim je od maslaca, šećera, mascarponea (možete koristiti i sirni mamaz) i kokosa.

 

 

Divno je maziva i super je za oblaganje. Jednostavno se nanosi i odmah je spremna za korištenje.

 

Pahuljasti izgled torta duguje čipsu od kokosa. Ove predivne listiće kokosa možete pronaći u većini trgovina na odjelu zdrave hrane. Za oblaganje cijele torte vam je dovoljno 100 g čipsa od kokosa.

 

Torta je promjera 20 centimetara te su vam potrebna tri kalupa. Tortu možete prilagoditi drugim kalupima te je peći u dva kalupa od 24 centimetra ili jednom promjera 30 centimetara (kasnije ga prerežite jednom po sredini).

PAHULJASTA TORTA OD KOKOSA

SASTOJCI
BISKVIT
  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 260 g šećera
  • 6 bjelanjaka (240 g)
  • žličica arome vanilije
  • 280 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 240 g kokosovog mlijeka (iz konzerve)
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 95 kokosovog brašna
KREMA
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 250 g mascarponea ili sirnog namaza po želji
  • 215 g šećera u prahu
  • 3 žlice kokosovog mlijeka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 135 g kokosovog brašna
DODATNO
  • 100 g čipsa od kokosa
PRIPREMA
BISKVIT
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 centimetara. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove mu namastite.
  2. U posudi pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavite po strani.
  3. U zasebnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte bjelanjke i nastavite miksati dok se sve ne poveže. Dodajte aromu vanilije i kiselo vrhnje. Kratko izradite.
  4. Dodajte polovicu brašna pomiješanog s praškom, sodom i soli. Dodajte kokosovo mlijeko koje ste dobro promučkali u konzervi prije otvaranja.
  5. Sve dobro izmiksajte mikserom na laganoj brzini. Dodajte preostalo brašno i kokosovo brašno pa miksrom na laganoj brzini sve povežite.
  6. Smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa.
  7. Biskvite pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  8. Biskvite ostavite u kalupu 10-ak minuta nakon pečenja pa ih prebacite na rešetku da se do kraja ohlade.
KREMA
  1. U posudu stavite maslac i šećer u prahu. Mikserom ih dobro izradite dok vam maslac ne postane kremast. Dodajte mascarpone i ponovo dobro izradite.
  2. Sada dodajte kokosovo mlijeko, aromu vanilije i kokosovo brašno. Mikserom izradite kremu tako da bude kompaktna.
  3. Kremu možete odmah koristiti.
SLAGANJE
  1. Na sredinu pladnja za tortu postavite malo kreme. Na nju stavite prvi biskvit koji ste okrenuli naopako (da je gornja strana iz kalupa sada okrenuta prema pladnju. Postavite 1/3 kreme i ravnomjerno je razmažite špatulom.
  2. Na kremu postavite drugi biskvit također naopako u odnosu na kalup (da mu je gornja strana iz kalupa okrenuta na kremu). Postavite drugu trećinu kreme i ravnomjerno je razmažite špatulom.
  3. Postavite treći (zadnji) biskvit na jednak način kao i prva dva (obrnuto od kalupa). Cijelu tortu obložite s preostalom trećinom kreme.
  4. Odmah nakon oblaganja tortu pospite čipsom od kokosa. Bočne stranice obložite tako da čips lagano utisnete dlanom.
  5. Tortu spremite u hladnjak na najmanje tri sata ili preko noći.

 

Dobar tek!