Ova torta mi je ljeto. I iako je spremam kroz cijelu godinu, najdraža mi je upravo sada. Možda jer me asocira na more, otoke i pijesak. Možda zato jer je bijela, nježna i pahuljasta. Kako god, ljetna mi je i obožavam je.
Biskvit joj je rađen od kombinacije glatkog i kokosovog brašna. Bjelanjci joj daju tu mekoću, a aromu predivno kokosovo mlijeko. Koristite ono iz konzerve, u protivnom ćete dobiti kokosovu vodu, a to ne želimo.
Krema je ista iznutra i vani i to mi je super. U početku sam tortu nadjevala ovom kremom, a oblagala je swiss meringue-om s dodatkom kokosa. Ali, čemu komplicirati. Također, isprobala sam par različitih krema. Ova mi je daleko najveći favorit. Radim je od maslaca, šećera, mascarponea (možete koristiti i sirni mamaz) i kokosa.
Divno je maziva i super je za oblaganje. Jednostavno se nanosi i odmah je spremna za korištenje.
Pahuljasti izgled torta duguje čipsu od kokosa. Ove predivne listiće kokosa možete pronaći u većini trgovina na odjelu zdrave hrane. Za oblaganje cijele torte vam je dovoljno 100 g čipsa od kokosa.
Torta je promjera 20 centimetara te su vam potrebna tri kalupa. Tortu možete prilagoditi drugim kalupima te je peći u dva kalupa od 24 centimetra ili jednom promjera 30 centimetara (kasnije ga prerežite jednom po sredini).
PAHULJASTA TORTA OD KOKOSA
SASTOJCI
BISKVIT
- 180 g maslaca sobne temperature
- 260 g šećera
- 6 bjelanjaka (240 g)
- žličica arome vanilije
- 280 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 240 g kokosovog mlijeka (iz konzerve)
- 120 g kiselog vrhnja
- 95 kokosovog brašna
KREMA
- 250 g maslaca sobne temperature
- 250 g mascarponea ili sirnog namaza po želji
- 215 g šećera u prahu
- 3 žlice kokosovog mlijeka
- 1 žličica arome vanilije
- 135 g kokosovog brašna
DODATNO
- 100 g čipsa od kokosa
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 centimetara. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove mu namastite.
- U posudi pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavite po strani.
- U zasebnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte bjelanjke i nastavite miksati dok se sve ne poveže. Dodajte aromu vanilije i kiselo vrhnje. Kratko izradite.
- Dodajte polovicu brašna pomiješanog s praškom, sodom i soli. Dodajte kokosovo mlijeko koje ste dobro promučkali u konzervi prije otvaranja.
- Sve dobro izmiksajte mikserom na laganoj brzini. Dodajte preostalo brašno i kokosovo brašno pa miksrom na laganoj brzini sve povežite.
- Smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa.
- Biskvite pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
- Biskvite ostavite u kalupu 10-ak minuta nakon pečenja pa ih prebacite na rešetku da se do kraja ohlade.
KREMA
- U posudu stavite maslac i šećer u prahu. Mikserom ih dobro izradite dok vam maslac ne postane kremast. Dodajte mascarpone i ponovo dobro izradite.
- Sada dodajte kokosovo mlijeko, aromu vanilije i kokosovo brašno. Mikserom izradite kremu tako da bude kompaktna.
- Kremu možete odmah koristiti.
SLAGANJE
- Na sredinu pladnja za tortu postavite malo kreme. Na nju stavite prvi biskvit koji ste okrenuli naopako (da je gornja strana iz kalupa sada okrenuta prema pladnju. Postavite 1/3 kreme i ravnomjerno je razmažite špatulom.
- Na kremu postavite drugi biskvit također naopako u odnosu na kalup (da mu je gornja strana iz kalupa okrenuta na kremu). Postavite drugu trećinu kreme i ravnomjerno je razmažite špatulom.
- Postavite treći (zadnji) biskvit na jednak način kao i prva dva (obrnuto od kalupa). Cijelu tortu obložite s preostalom trećinom kreme.
- Odmah nakon oblaganja tortu pospite čipsom od kokosa. Bočne stranice obložite tako da čips lagano utisnete dlanom.
- Tortu spremite u hladnjak na najmanje tri sata ili preko noći.
Dobar tek!
Hello! Svaka pohvala za recepte! 🙂
Da li ovu kolicinu sastojaka mogu staviti u kalup od 18cm? Imam kalupe od 18 i od 26cm.
Draga Nataša,
Možeš slobodno peči u kalupu od 18 cm. Hvala ti na lijepim riječima za recepte, to mi jako znači.
Lp,
Nina
Mogu li peci na 3 puta u istom kalupu. Znaci jedan za drugim,a da ne utjece stajanje smjese na kvalitetu? Hvalaa i pohvala za stranicu
Draga Andreja, možeš. Ako nemaš tri kalupa, a i dalje bi htjela da bude ovih promjera, tada je slobodno peci tri puta za redom. Pazi samo da ti je kalup ohlađen i namašćen prije sljedećeg pečenja.
Pozz, Nina
Di u Šibeniku kupujete kokosovo mliko i aromu vanilije 🙂
Draga Ivana,
Kokosovo mlijeko imate u svim većim trgovinama. Bitno je samo da uzmete ono u konzervi. Aromu vanilije naručujem preko Amazona (Taylor & Colledge Vanilla Bean Extract). Njihova mi je divna.
Pozz, Nina