Ovaj tjedan u suradnji s Europe Direct-om Šibensko-kninske županije posvetili smo europskim okusima povodom obilježavanja Dana Europe. Svaki dan donosimo jedan novi okus iz druge EU zemlje. Treći dan Europskog tjedna nastavljamo sa Španjolskom i Paellom.

 

Paella je jedno od najpoznatijih španjolskih jela te gotovo svaka obitelj ima neki svoj omiljeni recept. Ovo jelo potječe iz Valencije te spada u jedan od njihovih glavnih simbola.

 

Naziv paella dolazi od riječi tava za prženje u kojoj se priprema. Tradicionalno se pripremala za vrijeme ručka za radnike. Uz rižu, paella sadrži razno povrće poput rajčica, luka, graška, artičoke i sl., meso (zečevina, patka ili piletina) te morske plodove. Naziv Espana dolazi od riječi Ispania što u prijevodu znači zemlja zečeva.

 

Iako postoji bezbroj verzija paelle, ja vam donosim svoju omiljenu.

PAELLA

SASTOJCI
  • 1 veća glavica luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 chorizo kobasica
  • 3 rajčice
  • 1 paprika
  • 1/2 žličice šafrana
  • 200 g piletine na kockice
  • 250 g kozica, očišćene
  • 200 g škampa ili cijelih kozica
  • 150 g graška
  • 200 g riže za paellu (kratko zrno)
  • 500-700 ml povrtnog temeljca (može i pileći)
  • sol, papar, mljevena paprika
PRIPREMA
  1. U loncu ugrijte temeljac te mu dodajte šafran. Ostavite po strani. Rajčice i papriku operite, posušite te izrežite na komadiće.
  2. U široj tavi na malo maslinovog ulja prepržite chorizo kobasicu iskidanu na fete. Izvadite iz tave te dodajte usitnjen luk. Dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte usitnjen češnjak te piletinu.
  3. Kad se piletina zapekla sa svih stana dodajte usitnjenu rajčicu i papriku te očišćene kozice. Začinite sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Pirjajte par minuta pa dodajte grašak i rižu, rasporedite po cijeloj tavi i sve podlijte temeljcem. Cijelo vrijeme miješajte te dolijevajte temeljac po potrebi.
  4. Nakon 15-ak minuta dodajte cijele škampe ili kozice te po potrebi još temeljca. Poklopite i kuhajte još 7-10 minuta.
  5. Na kraju umiješajte chorizo preprženu kobasicu te kratko promiješajte.
  6. Paella je gotova.

 

Recept je nastao u suradnji s Europe Direct Šibensko-kninske županije