Padišpanj je tradicionalni kolač koji se sprema već generacijama. Sastoji se od samo tri sastojska: jaja, brašna i šećera.

 

Padišpanj je pjenast, pun okusa i mirisa, divan starinski kolač. Neobično ime se u principu lako prevodi. Kruh iz Španjolske – Pan di Spanja – Padišpan.

 

Kada sam na instagramu objavila da ću raditi padišpanj, dosta vas mi se javilo s pričama o ovoj poslastici i hvala vam od srca na tome.

 

Ovaj kolač je u prošlosti bio serviran kao vjenčana torta i služio se na proslavama vjenčanja. Radio se i za razne druge prigode poput rođenja, krštenja i sl. Namirnice za njegovu izradu je bilo jedostavno nabaviti pa je bio dostupan širem stanovništvu. Padišpanj se tako proširio među ljudima koji su ga obožavali.

 

Tradicionalno bi se pekao u teči koja bi se dobro namastila. Ja nemam tako staru teču pa sam ga pekla u kalupu za tortu promjera 26 cm.

 

Prije nego krenemo na recept, htjela bi vam napomenuti još par sitnica. U originalni recept za padišpanj ne ide prašak za pecivo, stoga je jako bitno da prilikom miksanja i miješanja ostane dovoljno zraka u smjesi. To ćete napraviti tako da bjelanjke pjenasto tučete sa šećerom jako dugo, dok ne postanu bijeli i prozračni. Ovaj korak se radi ručno pjenjačom i treba vam 30-35 minuta. Ja sam koristila mikser i miksala sam punih 25 minuta.

 

 

Ujedno, začine možete stavljati, ali i ne morate. Ovisi o vama. Ja volim nadodati malo korice od limuna. Netko također stavlja komadiće suhog voća. Padišpanj možete raditi s različitim brojem jaja, ovisno koliki kolač želite dobiti. Pravilo je jednostavno – koliko jaja, toliko žlica šećera i toliko žlica brašna. Potrebno je prilagoditi veličinu kalupa i dužinu pečenja (pod tips i tricks sam vam napisala ostatak).

 

 

Neki od vas su mi napisali da je ovo kolač iz djetinjstva njihovih roditelja i da ćete ga raditi kako bi ih iznenadili. Potpuno ste me oduševili s ovim, ali mi i dali jednu ideju. Naime, moja baka je bila vrsna kuharica i sva tradicionakna jela su bila na našem stolu, ali se ovoga ne sjećam. Vjerujem kako je ovo radila u doba neimaštine, jer kada smo mi malo porasli bila su puno bolja vremena od onih njihovih, bolja u smislu dostupnosti namirnica, pa smo mi jeli slastice s orasima, bajamima, kremama i slično.

 

Uglavnom, napravila sam padišpanj i odnijela ga ocu. Stavila mu fetu na pijat…. a on mi kaže: Ajme ćeri, pa ja se ovoga sićan! Ovo ti je baba radila! Imal’ još?

 

Mislim da mi je njegova rečenica opisala razlog moje ljubavi prema gastronomiji i ljubavi prema blogu… hrana je emocija i hrana je uspomena. A kada se dijeli onda je i sreća.

 

Između svih vaših poruka za padišpanj bila je i ona od drage Mery koja mi je opisala padišpanj časnih sestara benediktinki koje ga rade s dodatkom anisa. Probala sam dodati malo tog začina i totano me oduševio. Pišem vam recept s njim.

 

PADIŠPANJ

SASTOJCI
 • 8 jaja L veličine
 • 8 žlica šećera
 • 8 žlica brašna
 • korica limuna (pola žličice)
 • mljeveni anis (pola žličice)
 • prstohvat soli

DODATNO

 • šećer u prahu
 • malo korice od limuna
PRIPREMA
 1. Odvojite žumanjke i bjelanjke.
 2. Pripremite kalup za pečenje promjera 26 centimetara tako da ga namastite i dno mu obložite papirom za pečenje.
 3. Žumanjcima dodajte šećer i tucite ih 25 minuta mikserom ili 35 minuta ručno. Neka vam budu bijeli i pjenasti.
 4. Pećnicu ugrijte na 150 stupnjeva.
 5. Bjelanjcima dodate prstohvat soli pa ih stucite u čvrsti snijeg.
 6. Brašno prosijte i dodajte mu sve začine (koricu limuna i mljeveni anis).
 7. Postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka i brašno. Umiješajte kuhačom. Nemojte koristiti mikser. Miješajte postepeno, laganim pokretima u istom smjeru(gore dolje). Bitno je da ne izbacite zrak iz smjese. Nemojte predugo miješati, samo dok ne umiješate.
 8. Smjesu izlite u pripremljen kalup i pecite 45 minuta. Provjerite čačkaliom da je sredina suha, pa ga izvadite da se ohladi.
 9. Ohlađeni padišpanj pospite šećerom u prahu i ribanom koricom limuna.
 10. Padišpanj će vam biti mekan narednih 4-5 dana.

 

TIPS & TRICKS
 • Padišpanj možete raditi od manje ili više jaja. Ako ćete ga raditi od 3 jaja, 3 žlice brašna i 3 žlice šećera, pecite ga u kalupu promjera 18 centimerata 20-ak minuta. Ovo vam može biti idealan doručak u nedjeljna kišna jutra. Možete ga raditi i s 10 jaja, 10 žlica brašna i 10 žlica šećera, tada ga pecite u kalupu od 30 centimetara oko 1 sat, 1 sat i 5 minuta.
 • Pazite da vam pećnica nije pregijana (150 stupnjeva je dovoljno) jer vam se padišpanj može napuhati pa pasti ( provjereno znam).
 • Ako ste ljubitelj vanilije, dodajte aromu vanilije u žumanjke i šećer pa ih takve miksajte.
 • Ako želite peći padišpanj na tradicionalan način u starinskoj teči, tada je dobro namstite. Kada je padišpanj pečen okrenite teču naopako, neka se malo okladi pa dno teče udrite dlanom nekoliko puta. Padišpanj bi vam trebao sam ispasti.

 

Dobar tek!