Kuhate li na pari? Ova tehnika je iznimno jednostavna, a ujedno će i najbolje očuvati hranjive tvari, teksturu i boju namirnica. Idealna je za kuhanje povrća, mesa ili ribe.

 

Kada je riba u pitanju, priznajem, najdraža mi je ona s grill-a. No, meso oslića je poprilično nježne teksture pa ga najčešće pripremam upravo ovakvog, na pari.

 

Kada pripremam ribu, tada vodu aromatiziram. Mirisi i arome preplave paru i riba poprimi jako lijepe i blage okuse mirodija.

 

Prilog možete prilagoditi svježim, sezonskim namirnicama kao i vašim željama.

 

Početak Kiarine školske godine za mene znači početak jeseni. Znam da ljeto još traje, ali meni je jesen i gotovo!

 

Ako se pitate kakve veze ima školska godina s oslićem? E, pa nema. Ali jesen ima s bundevom. To mi je kao lonac i poklopac. Jesen i bundeva. Jel’ i vama?

 

Jasno vam je, prilog je bundeva. Jako lijepo se slaže sa svojim slatkastim okusom uz aromatiziranog oslića.  Cijelo jelo mi je pire od boba učinio potpunim. Osim kombinacije boja, okusi mi se tako lijepo slažu. I jedan mali twist, bez kojeg možete, ali meni je kao šlag na torti – pohani listovi kadulje. Zvuči čudno, nejestivo i nešto što ćete dobiti samo u restoranu. Ne mora biti, probajte. Meni je fantazija.

 

Ništa ne dominira, a sve se osjeti. Jelo vrijedno stranice u kuharici i naslova na blogu.

OSLIĆ KUHAN NA AROMATIZIRANOJ PARI, PEČENA BUNDEVA I PIRE OD BOBA

SASTOJCI

ZA OSLIĆA KUHANOG NA PARI

  • 500 g fileta oslića
  • 2 žličice soli
  • 1,5 l voda
  • 2 grančice ružmarina
  • 3 grančice timijana
  • 2 grančice peršina
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • pola žličice papra
  • žlica maslinovog ulja

ZA PEČENU BUNDEVU

  • 500 g hokaido bundeve
  • žličica soli
  • žličica kajenskog papra
  • četvrtina žličice muškatnog oraščića
  • pola žličice mljevenog korijandera
  • žlica maslinovog ulja

ZA PIRE OD BOBA

  • 300 g zamrznutog boba
  • 3 češnja češnjaka
  • žličica soli
  • pola žličice papra
  • žlica kiselog vrhnja
  • žlica maslinovog ulja

ZA POHANU KADULJU

  • nekoliko većih listova kadulje
  • 50 ml vode
  • 50 g rižinog brašna ( u nedostatku koristite oštro)
PRIPREMA

Prvo ćemo pripremiti bundevu.

  1. Pečnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Bundevu prepolovite, izdubite koštice i ogulite kožu.
  3. Zatim bundevu iskidajte na kockice. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  4. Posložite kockice bundeve, pospite ih začinima i podlijte maslinovim uljem.
  5. Pecite 20-25 minuta, odnosno dok bundeva ne omekša.

Kada smo bundevu stavili peći, krećemo s oslićem. Oslić možete sami filetirati ili kupiti gotove filete.

  1. U lonac stavite vodu i sve začine osim soli i papra ( znači, ružmarin, timijan, peršin, češnjak, lovor). Postavite nastavak za kuhanje na pari. Kada voda zakuha, filete oslića posolite i postavite na nastavak za paru. Prekrijte folijom ili poklopcem. Kuhajte 20-25 minuta, ovisno o veličini fileta.

Dok vam se oslić kuha na pari, a bundeva peče u pećnici, skuhajte bob.

  1. U posoljenoj vodi kuhajte bob dok vam ne omekša. Ja koristim zamrznuti i kuham ga 10-15 minuta.
  2. Na malo maslinovog ulja kratko prepržite češnjak pa mu dodajte ocijeđeni bob. Posolite i popaprite pa kratko prepržite (dvije minute najviše) i maknite s vatre.
  3. Bobu dodajte 1 žlicu kiselog vrhnja i štapnim ga mikserom usitnite u pire.

Za kraj nam ostaju pohani listovi kadulje.

  1. U što hladniju vodu uspite brašno (odjednom) i naglo promješajte.
  2. Ugrijte malo maslaca na tavi.
  3. U smjesu za pohanje umočite listove kadulje pa ih bacite na ugrijani maslac.
  4. Pržite pola minute sa svake strane.
  5. Izvadite na kuhinjski papir da se posuše prije serviranja.
SLAGANJE
  1. Na sredinu postavite pečenu bundevu.
  2. Na nju polegnite file oslića. Popaprite ga i po potrebi dosolite.
  3. Na file oslića postavite pohanu kadulju.
  4. Sa strane izvadite pire od boba.
  5. Cijelo jelo pokapajte maslinovim uljem.
TIPS & TRICKS
  • Ako nemate nastavak za paru, probajte kuhati na metalnom cjedilu. Ribu postavite na čisto cjedilo koje je naslonjeno na lonac s kipućom vodom. Filete pokrijte folijom.
  • Kod kuhanja na pari pazite da vam voda ne iskuha i da vam ne dodiruje namirnice koje se kuhaju.
  • Ako nemate svježe začine, koristite sušene za aromatiziranje vode.

 

 

Dobar tek!