Orahnjača je ona vrsta kolača koja se sprema za svaku prigodu. Ovo je, ujedno i jedan od najčešćih kolača na koje nailazim u kuharicama, ali i kad odem u goste. Pogotovo u ovom blagdanskom periodu.

 

Orahnjaču su radile naše bake i jednako tako se radi i danas. Volim te poslastice koje su odoljele zubu vremena. Nekako, kao da su položile svoj test.

 

Iako za orahnjače postoji mnoštvo recepata, ova mamina mi je najdraža. Već sam pisala kako moja mama radi prekrasne kolače, zaista! I ono što me fascinira, uvijek su joj svi jednake veličine i uvijek joj uspiju. Rekli bi, ili imaš ruku za nešto ili nemaš. E, pa moja mama ima ruku za kolače.

 

Ovo je orahnjača koja se u mojoj obitelji sprema otkad znam za sebe. Savršeno je prhka i ukusna. Nije nimalo suha i danima vam može trajati pokrivena.

ORAHNJAČA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 30 g svježeg kvasca
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 400 g glatkog brašna + 1 žlica
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 50 g šećera + 1 žlica

NADJEV

  • 400 g mljevenih oraha
  • 3 žlice meda
  • 150 g šećera
  • malo limunove korice
  • 1,5 žličica cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 200 ml mlijeka
  • 60 g  čokolade za kuhanje
  • 80 g grožđica – po želji
  • 1 žlica ruma – po želji

DODATNO

  • jaje za premazivanje- po želji
  • šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
  1. Svježi kvasac razmrvite pa ga pomiješajte s jednom žlicom šećera, mlakim mlijekom i jednom žlicom brašna. Pokrijte i ostavite na toplom 15-ak minuta, odnosno dok se ne digne.
  2. U većoj posudi stavite brašno, dodajte mu maslac (neka bude hladan) iskidan na komadiće pa ga utrljajte u tijesto. Tijesto će biti mrvičasto.
  3. Sada dodajte jaje, žumanjak, šećer i dignuti kvasac. Umijesite tijesto. Ako vam je ljepljivo dodajte još malo brašna.
  4. Tijesto prekrijte i ostavite pola sata da odmori. Za to vrijeme ćemo napraviti nadjev.
  5. Sameljite orahe. Čokoladu rastopite na pari pa je dodajte orasima. Dodajte im i med, šećer, te ostale začine ( limunova korica, cimet, muškatni oraščić i po želji rum i grožđice). Mlijeko ugrijte da bude vrelo pa ga umiješajte uostale sastojke.
  6. Neka vam se nadjev malo ohladi.
  7. Nakon što je tijesto odstajalo pola sata, podijelite ga na tri jednaka dijela. Tijesto uglavnom teži oko 1150 g, svaki dio bi vam trebao biti težak 380 g ako želite jednake orahnjače.
  8. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i pripremite lim za pečenje tako da ga obložite papirom za pečenje.
  9. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvo tijesto. Neka vam bude dimenzija 25x 35 centimetara i debljine 5-7 milimetara. Mjere vam služe samo kao smjernica, nemojte ih se slijepo držati.
  10. Na razvaljano tijesto postavite 1/3 nadjeva. Premažite tijesto cijelom dužinom pazeći da ostavite prazne rubove (3-4 centimetra).
  11. Orahnjaču lagano zavrtite počevši od dna (koji je najbliži vama) pa prema vrhu. Stisnite krajeve kako bi se spojili.
  12. Orahnjaču oprezno prebacite na pripremljeni lim za pečenje.
  13. Isto ponovite s preostalim tijestima. Ja sam pekla dvije orahnjače u jednoj turi, a treću zasebno, u drugoj turi.
  14. Kad orahnjače slažete na lim, napravite razmak između njih jer će narasti u pečenju.
  15. Prije pečenja ih premažite razmućenim jajem ako želite sjajnu orahnjaču, možete ovaj korak i preskočiti. Ja sam ih premazala, moja mama ih ne maže.
  16. Pecite ih 40-ak minuta, odnosno dok ne porumene.
  17. Malo ih ohladite pa ih pospite šećerom u prahu.

 

Dobar tek!