Ostalo je svega nekoliko dana do prosinca, a početak izrade blagdnskih keksića volim započeti linzerima. Oni su mi, uz medanjeke najbožičniji od svih božičnih keksića. Uostalom, uskoro će i Grgin rođendan, a linzeri su mu najdraži od svih. Ne znam što više voli, valjati tijesto, utiskivati kalupiće ili spajati polovice.

 

Linzere možete raditi s bademima ili lješnjacima. Također, možete ih prepržiti prije nego ih sameljete. Ja sam ovaj put koristila bademe.

 

Domaća marmelada od malina je zaista jako brzo gotova, a okus joj je divan. Uz prhko tijesto i orašaste plodove ovom keksiću daje tu prepoznatljivu ljepotu okusa. Vi, naravno možete koristiti marmeladu po izboru, možete je raditi sami ili koristiti već gotovu.

 

Linzeri su divan poklon za blagdane ali i neizostavna poslastica na blagdanskom stolu. Ako niste dosada, ove keksiće obavezno napravite. Predivni su u svakom pogledu.

 

LINZERI

SASTOJCI

LINZERI

  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g mljevenih badema ili lješnjaka
  • 1 jaje L veličine
  • 5 g cimeta
  • 5 g vanilin šećera
  • 2 g soli
  • 250 g glatkog brašna

MARMELADA OD MALINA

  • 450 g svježih ili zamrznutih malina
  • 250-300 g šećera
  • 2 limuna – sok
PRIPREMA

LINZERI

  1. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte jaje pa nastavite miksati dok se sve ne poveže.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, bademe ili lješnjake, cimet, vanilin šećer i sol. Dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
  3. Izradite tijesto. Biti će ljepljivo.
  4. Tijesto prebacite u prozirnu foliju i obložite ga. Spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
  5. Sada pećnicu upalite na 180 stupnjeva i pripremite tri lima za pečenje koje ste obložili papirima za pečenje.
  6. Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljate na debljinu oko 3 milimetra. Kalupićima za linzere utisnite jednak broj punih oblika i onih s prazninom u sredini.
  7. Pecite 7-11 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne krene poprimati rumenu boju. Pazite da vam ostanu svijetli i dalje.
  8. Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje.

MARMELADA OD MALINA

  1. Sve sastojke stavite u lonac s debljim dnom. Kuhajte na srednje jakoj vatri, kada zakuha smanjite vatru na laganu i kuhajte 14-18 minuta.
  2. Po želji usitnite štapnim mikserom.
  3. Marmeladu prebacite u staklenku otpornu na toplinu i pokrijte prozirnom folijom.
  4. Ostavite na sobnoj temepraturi da se ohladi.

SLAGANJE

  1. Keksiće s rupicama u sredini pospite šećerom u prahu.
  2. Keksiće koji su punog oblika okrenite obrnuto od pečenja te na donju stranu po sredini postavite pola žličice marmelade.
  3. Poklopite s keksićem koji ste već posuli šećerom u prahu.
  4. Gotove linzere spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 12 dana.

 

Dobar tek!