Nutella cheesecake spada pod one decentne, pomalo profinjene kolače koje možete servirati u obliku tortu ili raditi pravokutne i kidati na kocke.

 

Za njegovu izradu vam treba svega 15-ak minuta, a rezultat će oduševiti sve ljubitelje čokolade kao i cheesecakea. Podlogu možete raditi od graham krekera, Digestive keksa ili nekih s kakaom. Ja sam koristila Mullino Bianaco Cioccograno no vi možete koristiti bilo koje po želji.

 

Krema se sastoji od mascarponea, Nutelle i vrhnja za šlag. Bez dodatka šećera i dodatnih aroma. Krema je slatka, ali ne previše, tako da će se svidjeti svima koji nisu ljubitelji preslatkih recepata. Nutella se osjeti ali iskreno, da vam netko servira fetu torte, prvo bi pomislili da se radi o finom čokoladnom mousseu. Ja koristim želatinu jer mi je krema lijepo čvrsta, a opet dovoljno kremozna.

 

Kandirani lješnjaci kao ukras na torti potpuno podignu cijeli Nutella cheesecake. No, ovakva dekoracija bi podigla sve. Osim što toliko lijepo izgleda, jako su ukusni. Svakako ih napravite, za ovaj ili bilo koji drugi recept.

 

Za njihovu izradu vam treba šećer i voda, i lješnjaci, naravno. Detaljno sam vam opisala cijeli proces izrade. Osim kuhanja karamela sve je ostalo piece of cake. Ma i karamel je i više nego jednostavan kad ga jednom savladate. Kod njega je sva mudrost u tome da ga ne miješate, da pazite da nema šećera po stijenkama lonca i da ga maknete s vatre na vrijeme (prije nego previše potamni). I to je sve!

 

NUTELLA CHEESECAKE (BEZ PEČENJA)

SASTOJCI

PODLOGA

  • 150 g keksa s kakaom, poput Mulino Bianco Cioccograno ili po želji
  • 75 g maslaca, otopljen

KREMA

  • 300 g mascarponea ili sirnog namaza, sobne temperature
  • 300 g Nutelle, sobne temperature
  • 150 g vrhnja za šlag, hladno
  • 1 pakiranje želatine (6 listića želatine ili 10 g želatine u prahu) + hladna voda

KANDIRANI LJEŠNJACI

  • 50 g lješnjaka
  • 200 g šećera
  • 60 g vode

 

PRIPREMA

PODLOGA

  1. Želatinu namočite u hladnoj vodi. Ako koristite listove tada ih namočite da potpuno urone u vodu (količina vode ovisi o veličini posude). Ako koristite mljevenu želatinu tada je namočite s 4 žlice hladne vode.
  2. Pripremite kalup za tortu s pomičnim rubom promjera 20 cm. Dno kalupa namastite i postavite papir za pečenje. Namastite rubove kalupa.
  3. Kekse usitnite u sjeckalici pa ih prebacite u čistu i suhu posudu.
  4. Rastopite maslac na srednje jakoj vatri pa ga dodajte mljevenim keksima. Pomoću špatule pomiješajte maslac i kekse, pazite da vam ne ostane suhih dijelova.
  5. Kekse stavite u pripremljen kalup pa pomoću dna čaše ili prstima utisnite kekse kako bi podloga bila kompaktna i jednako raspoređena.
  6. Kalup s podlogom spremite u hladnjak.

KREMA

  1. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite mascarpone i Nutellu te ih izradite dok ne postignete kompaktnu i povezanu kremu. Koristite lopaticu ako koristite kuhinjski robot ili metlice na klasičnom mikseru.
  2. Na pari zagrijte malo vrhnja za šlag (oko 30 g) i namočenu želatinu. Ako ste koristili listove tada ih ocijedite od viška vode, ako ste koristili mljevenu želatinu tada svu dodajte vrhnju.
  3. Kada se želatina rastopila dodajte vrhnje (s rastopljenom želatinom) kremi te je kratko izradite.
  4. Od preostalog vrhnja stucite mekani šlag te ga lagano umiješajte u kremu.
  5. Kremu stavite preko podloge te je poravnajte špatulom. Spremite u hladnjak te ostavite da se hladi nekoliko sati ili preko noći.
  6. Ohlađen cheesecake izvadite iz kalupa i prebacite na pladanj za torte.
  7. Ukrasite po želji i poslužite hladan.

 

KANDIRANI LJEŠNJACI

  1. Lješnjake prvo prepržite. Stavite ih na pleh pa u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva. Lješnjaci će biti gotovi za 10- ak minuta. Pazite da vam ne zagore.
  2. Prepržene lješnjake istresite na čistu krpu te ih pomoću krpe trljajte rukom kako bi se skinula njihova kora. Ohladite ih.
  3. Svaki lješnjak probodite čačkalicom. Pazite da čačkalicu ne zabodete previše duboko jer će vam lješnjak puknuti. Zabodite je taman toliko da vam lješnjak ne ispadne. Pazite i da koristite tanke čačkalice. Štapići za ražnjiće se teže izvlače jer su deblji i teže ih je zabosti jer vam lješnjak može puknuti. Savjetujem da koristite klasične čačkalice.
  4. Šećer i vodu stavite u manji lonac s debljim dnom. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi i ne poprimi lijepu tamno smeđu boju. Pazite da ne zagori, ako osjetiti jak miris i boja je dosta tamna tada ste zakasnili i šećer će biti gorak. Ako nemate iskustvo s izradom karamela tada radije maknite lonac s vatre kada vam karamel postane srednje smeđe boje.
  5. Karamel ostavite dvije minute da se stisne. Karamel će se stisnuti stajanjem, pazite da ne uranjate lješnjake odmah nakon što ste ga skinuli s vatre jer je tada rijedak i nece se lijepo primiti za lješnjak niti ćete dobiti nit koja visi. Ako vam se karamel previše stisnuo (dugo se hladio) tada ga nanovo ugrijte na laganoj vatri pa nastavite.
  6. Pripremite dasku za rezanje ili bilo koji teži predmet koji će držati čačkalice. Postavite ga na sami rub radnje plohe.
  7. Na pod postavite papire za pečenje ili bilo kakav lim i sl.
  8. Uzmite čačkalicu na kojoj je naboden lješnjak te lješnjak uronite u karamel. Kružnim pokretima ga uronite kako bi se karamel lijepo primio. Sada izvadite lješnjak iz karamela te čačkalicu zakačite pomoću drvene daske. Lješnjak vam treba visiti u zraku kako bi višak karamela nesmetano curio na pod. Pazite da vam papir ili lim budu postavljeni točno ispod lješnjaka.
  9. Radite razmak između svake čačkalice, ako vam karamel dotakne drugi karamel, oni će se povezati, ovo trebate izbjeći. Ako se i zalijepe, kasnije ćete ih razdvojiti.
  10. Kada ste gotovi s lješnjacima, ostavite ih da se karamel stisne i ohladi. Nemojte ništa micati. Lješnjaci su spremni za ukrašavanje za 10 -ak minuta.
  11. Lješnjacima oprezno izvucite čačkalicu te dužinu niti skratite po želji.
  12. Tortu ukrasite neposredno prije serviranja.
  13. Višak kandiranih lješnjaka spremite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Kandirane lješnjake nemojte držati u hladnjaku niti na toplom. Idealno ih je držati na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu. Nemojte ih hermetički zatvarati.

 

Dobar tek!