Nepečeni tart mi je uvijek dobra ideja, pogotovo ljeti. Iako moram priznati da ja obožavam peći (otuda i naziv bloga – bake me). No, ljeti mi ponekad bude teško paliti pećnicu. Vjerujem da je tako i vama.

 

Uostalom, tart koji se ne peče je puno brže spreman za serviranje, a to je uvijek pozitivna stvar kod kolača.

 

Tart se sastoji od čokoladne podloge. Možete koristiti bilo koje čokoladne kekse po želji (bez punjenja i preljeva). Ja sam koristila Breakfast Biscuits Choco od Koestlina (imate ih na slici ispod).

 

Između hrskave podloge i bogate čokoladne kreme se nalazi predivan slani karamel. Tart mi zbog njega ima tu kremastu, slatku notu što ga čini tako prepunim okusa. Ma jednostavno savršeno!

 

 

Čokoladna krema je napravljena od ganache-a obogaćenog maslacem i mileramom. Ovo je ujedno jedna od mojih najdražih čokoladnih krema ikada. Koristim je skoro pa u svemu i nikad me ne iznevjeri.

 

 

I za kraj, sol. Poznato je koliko sol izoštri okuse i kako lijepo ljubi čokoladu. Ako ne volite ovu kombinaciju, tada samo izostavite dekoriranje sa soli. Ako ste poput mene, pa vam je ova kombinacija neodoljiva, tada upotrijebite listiće ili cvijet soli. Ja koristim Maldon cvjetne pahuljice (ovo je ujedno i moja najdraža sol).

 

 

 

 

 

NEPEČENI TART OD ČOKOLADE I SLANOG KARAMELA

SASTOJCI

PODLOGA

 • 320 g čokoladnih keksa
 • 125 g maslaca

SLANI KARAMEL

 • 60 ml vode
 • 200 g šećera
 • 160 ml vrhnja za šlag
 • 45 g maslaca sobne temperature
 • 1 žličica arome vanilije
 • 1 žličica soli

KREMA

 • 200 g čokolade za kuhanje
 • 200 ml vrhnja za šlag
 • 45 g šećera
 • 30 g maslaca
 • 85 g milerama ili kiselog vrhnja

DODATNO

 •  cvjetne pahuljice soli za dekoraciju, po želji
PRPREMA

PODLOGA

 1.  Kekse sameljite. Ja koristim sjeckalicu za hranu. Prebacite ih u posudu. Maslac rastopite pa ga jos toplog dodajte mljevenim keksima. Špatulom sve dobro povežite kako vam ne bi ostalo suhih djelova. Smjesa ce biti mrvičasta.
 2. Pripremite kalup za tart. Možete koristiti jedan veći (28-30 cm) ili nekoliko manjih kalupa za tart. Kalup namastite uljem u spreju ili tankim slojem omekšalog maslaca.
 3. Smjesu prebacite u kalup/ kalupe pa je rukama utisnite tako da prekrijete dno i rubove.

SLANI KARAMEL

 1. U manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer. Povremeno promiješajte pjenjačom kako bi se šećer rastopio u vodi. Neka vam cijelo vrijeme vatra bude jaka.
 2. Sada pažljivo promatrajte boju šećera. U određenom trenutku će početi tamniti – ovo je ključni trenutak. Šećer treba potamniti kako bi okus bio intezivan i “dubok”, ali vam ne smije previše potamniti jer će vam karamel biti gorak. Kada vam je šećer potamnio, maknite ga s vatre.
 3. Odmah nakon što ste makli lonac, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Vrhnje će u dodiru sa vrućim šećerom pjeniti – nemojte se zabrinuti, to je u redu.
 4. Sada postepeno dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice. Miješajte cijelo vrijeme pjenjačom.
 5. Dodajte aromu vanilije i sol.
 6. Karamel ulijte na podlogu od keksa.
 7. Ostavite na sobnoj temepraturi da se karamel stisne.

KREMA

 1. Čokoladu iskidajte na komadiće pa je stavite u posudu.
 2. U lonac stavite vrhnje za šlag, šećer i maslac. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok vam se maslac ne rastopi, a vrhnje ugrije do vrenja. Skinite s vatre i ulijte u posudu s čokoladom.
 3. Ostavite dvije minute da se čokolada kreme topiti pa špatulom miješajte cijelo vrijeme dok ne dobijete kompaktnu čokoladnu kremu. Biti će tekuća.
 4. Ostavite 10-ak minuta da se malo prohladi pa umiješajte mileram ili kiselo vrhnje.
 5. Kada se karamel dovoljno stisnuo dodajte čokoladu do ruba kalupa.
 6. Tart ohladite u hladnjaku prije posluživanja. Ohlađeni tart pospite cvjetnim pahuljicama soli, po želji.

 

Dobar tek!

Koestlin i Maldon nisu sudjelovali u izradi ovog recepta. Spomenuti su kao moja preporuka u izradi ovog tarta.