Nedjelja ujutro mi je idealna za kasne doručke i dugo ispijanje kave. Tada se nigdje ne žurimo i stignemo uživati u zajedničkim trenutcima i doručku.
Prije nekoliko godina sam naišla na pojam grilanog voća i odlučila ga probati. Vodila sam se onom, ako ga jedemo kuhanog i pečenog, zašto ne i grillanog. Stvarno, zašto ne?
Gillano voće ima tu slatkastu aromu pekmeza, a opet je voće. Za tren ga napravite i odlično je u kombinaciji sa sirom. Iako, meni je sve odlično u kombinaciji sa sirom, pogotovo kad se napravi kao namaz.
Skuta u obliku slatkog namaza je u najmanju ruku neodoljiva. Ja je jedem žlicom, uvijek!
Volim je kombinirati i sa slanim jelima, ali tada je pripremam u slanoj varijanti bez meda. Znate li da je skuta delikatesa koju bi pastiri ostavili obitelji kao zasluženu nagradu za veliki trud i fizički rad.
NAMAZ OD SKUTE NA PREPEČENOM KRUHU S TOSTIRANIM VOĆEM
SASTOJCI
- 4 fete integralnog kruha sa sjemenkama (ili po izboru)
- 1 breskva
- 1 banana
- 1 kruška
- 1 mango ili drugo voće po izboru
- 2 žlice namaza od naranče i oraha, ja koristim Adria namaz
- sezam za posipanje po izboru
ZA SLATKI NAMAZ OD SKUTE
- 200 g kravlje skute
- 2 žlice milerama ili kiselog vrhnja
- 1,5 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica meda
PRIPREMA
- Prvo ćemo pripremiti namaz od skute.
- U blender stavite skutu, med i kiselo vrhnje. Izblendajte jednu minutu, odnosno dok smjesa ne bude kompaktna.
- Polako dolijte maslinovo ulje i ponovo kratko izblendajte.
- Namaz prebacite u zdjelicu za posluživanje.
- Sada istostirajte fete kruha.
- Posložite ih na tanjur ili podlogu za posluživanje (ja koristim drvene daske) i premažite namazom od skute.
- Ako ćete koristiti sezam kratko ga prepecite na tavi. Dovoljno je dvije minute na srednjoj vatri.
- Voće operite, iskidajte na fete debljine 4-5 milimetara i prepecite na grill tavi. Ako nemate grill tavu zapecite ih u pećnici na 180 stupnjeva nekih 10-15 minuta.
- Grillano voće posložite po fetama kruha i skute. Na voće po izboru stavite i po žličicu namaza od naranče i oraha.
- Pospite tostiranim sezamom.
TIPS & TRICKS
- U slatki namaz od skute možete ubaciti i tostirane sjemenke po izboru. Kako sam ovaj put koristila kruh sa sjemenkama, nisam ih dodavala i u namaz. Inače, sezam jako lijepo pristaje skuti.
Dobar tek!