Torta od mrkve ima posebno mjesto u mom domu. Osim što je tradicionalno radim za Uskrs, često se može naći na našem stolu i nedjeljama ili običnim danima usred tjedna kad se zaželimo nečeg slatkog.

 

Ova torta je doživjela svoj puni sjaj tek s dolaskom Grge. Kako sam često do sada i napisala, Grgo naime ne voli čokoladu i ne jede ništa čokoladno (ni bijela čokolda nije opcija), a mrkvu voli najviše na svijetu. Mrkvu i sirni namaz. I tako je malo po malo ova divna kombinacija postala jedna od najviše rađenih i najomiljenijih torti.

 

Biskvit je jako sočan i mekan uz predivne arome cimeta i đumbra. Toliko je lijep da ga možete servirati samog, iskidanog na kocke i posutog s malo šećera u prahu. Pazite da ne koristite kupovne naribane mrkve već da ih sami naribate pomoću ribeža.

 

Krema od sirnog namaza je nježna, a opet obogačena vanilijom i narančom te se kao takva savršeno uklapa uz bilo koju tortu s mrkvom i začinima.

 

Na blogu možete pronaći još dvije predivne torte u kojima je mrkva kraljica okusa, Torta od mrkve i oraha kao i Torta od mrkve s kremom od sira i limuna i preljevom od karamela.

 

 

 

 

 

 

 

NAJSOČNIJA TORTA OD MRKVE

SASTOJCI

BISKVIT

  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • prstohvat soli
  • 350 g naribane mrkve
  • korica i sok jedne naranče
  • 3 jaja L veličine
  • 280 g muscovado svijetlog šećera
  • 180 g ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 80 g mlijeka

KREMA

  • 600 g sirnog namaza, sobne temperature
  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 280 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta naranče, po želji
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka od naranče

DODATNO

  • dvije savitljive grane za uši, ja sam koristila maslinu
  • ukrasna žica ili konac
  • neprskano cvijeće

 

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Dno im obložite papirom za pečenje, pa namastite svaki kalup. Možete koristiti ulje u spreju ili maslac sobne temperature.
  2. Mrkvu naribajte pomoću ribeža (sitnija zupca). Nemojte koristiti kupovnu naribanu mrkvu.
  3. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, kardamom i sol. Dodajte mrkvu.
  4. U drugoj posudi pjenjačom ili mikserom povežite jaja, šećer, sok i koricu naranče, ulje i mlijeko.
  5. Smjesi s jajima dodajte brašno s preostalim sastojcima te kratko sve izradite mikserom ili špatulom.
  6. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe (oko 370 g po kalupu). Pecite 25 -30 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Biskvit ohladite prije slaganja torte.

KREMA

  1. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite maslac i sirni namaz (oboje sobne temperature) te izradite pomoću lopatice ili spiranih nastavaka na klasičnom mikseru. Dodajte ekstrakt vanilije i naranče te koricu naranče. Na kraju oprezno umiješajte šećer u prahu.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za tortu postavite prvi biskvit te nanesite kremu. Kremu možete nanijeti pomoću slastičarske vrećice ili špatule.
  2. Na kremu postavite drugi biskvit te ponovo postavite jednaku količinu kreme.
  3. Postavite zadnji biskvit pa cijelu tortu obložite preostalom kremom. Ja sam prvo obložila gornji dio torte, potom sam oblagala bočne stranice s tim da nisam vrh izravnala s gornjim dijelom već sam ga ostavila nepravilnog oblika koji je viši od same torte.
  4. Tortu ohladite na nekoliko sati ili preko noći. Prije posluživanja ukrasite tortu.
  5. Za uši, grane očistite od listića te ih iskidajte na jednaku dužinu. Koristite savitljive grane, recimo maslinu. Vrhove povežite pomoću žice ili konca te postavite na tortu. Kad ste postavili uši ostatak torte ukrasite po želji.

 

TIPS & TRICKS

  • Koristite cvijeće i grane za koje ste sigurni da su neprskane. Cvijeće i grane prođite tankim mlazom vode i posušite.
  • Ako koristite maslinovo ulje pazite da je blagog okusa kako ne bi izdominiralo okusima.
  • Po želji možete nadodati i druge začine poput muškatnog oraščića, all spices začina i sl.