Ovo su najslađi keksići koje sam ikada napravila. Toliko su lijepi da nam krase uskrsni stol. A osim toga i šuškaju kad ih protresete.

 

Cijeli keksići su jestivi i sastoje se od tijesta za moje omiljene shortbread kekse, smjese za izradu bombona (isomalt) i jestivih dekoracija poput perlica i bombona u obliku očiju. Jedan keksić se sastoji od tri keksića koji su spojeni glazurom od šećera i mlijeka.

 

Ja sam za stakalca koristila isomalt, sastojak od kojeg se rade lizalice. Prilično je jednostavan za rukovanje i od njega se dobije potpuno prozirna površina. U koracima sam vam detaljno opisala kako ga koristiti. Isomalt možete kupiti ili naručiti u trgovinama specijaliziranim za slastičarstvo. Ako vas zanima isomalt koji ja koristim, kliknite ovdje za link.

 

 

Stakalca možete raditi i od tvrdih bombona poput 505 s crtom i sl. Bombone usitnite te postavite u sredinu keksića te pecite s keksićem. Ovakva stakalca neće biti prozirna, ali će poslužiti svrsi.

 

 

Također, oblik keksića možete prilagoditi svojim željama pa umjesto uskršnjih zečića raditi krugove, srca, zvijezde, razne životinje i sl.

 

Glazura kojom lijepite keksiće vam može poslužiti i za njihovo ukrašavanje, možete je bojati jestivim bojama ili ostaviti bijelom.

 

Oko ovih keksića ćete imati malo više posla, ali vjerujte mi da će se itekako isplatiti.

 

 

 

NAJSLAĐI KEKSIĆI KOJI ŠUŠKAJU

SASTOJCI

TIJESTO

 • 225 g maslaca sobne temperature
 • 112 g šećera u prahu
 • 1 žličica arome vanilije
 • 30 g žumanjaka (2 žumanjka jaja S veličine)
 • 320 g glatkog brašna
 • prstohvat soli

DODATNO

 • 50 g isomalta za stakalca
 • jestive perlice za ispunu
 • jestiva dekoracija za ukrašavanje (oči i sl.)
 • šećer u prahu za ljepljenje
 • mlijeko za lijepljenje

 

PRIPREMA

TIJESTO

 1. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanjke i mikserom sve povežite. Dodajte aromu vanilije i sol.
 2. Smjesi dodajte brašno i sve dobro izradite nastavkom za tijesto.
 3. Tijesto izvadite na prozirnu foliju i omotajte ga. Prebacite ga u hladnjak na pola sata kako bi se dodatno stislo.
 4. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
 5. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje. Ako vam je tijesto mekano stavite ga na 10 min u zamrzivač (ovako ćete lakše utiskivati kalupe). Neka vam tijesto bude razvaljano na 3 mm otprilike.
 6. U tijesto utisnite kalupiće po želji. U sredinu svakog kalupića utisnite krug pazeći da je utisnut na jednakom mjestu na svim keksićima. Ja krugove utiskujem nakon što keksiće posložim na lim za pečenje, ovako mi je lakše rukovati s njima.
 7. Keksiće pecite 6-8 minuta, odnosno dok ne primjetite da su počeli dobivati boju na rubovima. Kekići vam trebaju ostati svijetli.
 8. Gotove keksiće ohladite na rešetki za hlađenje. Oprezno rukujte s njima da vam ne bi pukli.

ISOMALT ZA STAKALCA

 1. Pećnicu ugrijte na 150 stupnjeva. Pripremite posudu širu od lonca u koju ćete uliti hladnu vodu. Posuda će vam pomoći da zaustavite dodatno grijanje isomalta.
 2. U manji lonac koji može u pećnicu s debljim dnom stavite isomalt. Ulijte vode toliko da navlaži isomalt. Dovoljno je par žlica. Neka vam vatra bude srednje jaka, pazite da vam ne prelazi rub lonca kako vam isomalt ne bi krenuo gorjeti s bočne strane. Ugrijte isomalt do 165 stupnjeva pa dno lonca oprezno uronite u pripremljenu posudu s hladnom vodom na 5-10 sekundi.
 3. Sada cijeli lonac stavite u ugrijanu pećnicu i ostavite 10-15 minuta. Ovaj korak će vam pomoći da izbjegnete mjehuriće unutar isomalta, te vam savjetujem da ga nikako ne preskačete.

ISPUNA KEKSIĆA

 1. Za jedan keksić su potrebna tri gotova oblika. Odvojite ih kako bi znali koliko ćete imati ukupnih keksića.
 2. Za svaki keksić ćete ispuniti dva oblika, a jedan ostaviti prazan.
 3.  Keksiće koje trebate ispuniti isomaltom posložite na papir za pečenje (neka vam budu okrenuti na pravu stranu).
 4. Nakon što je isomalt odmorio u pećnici oprezno ga izvadite vani. Ispunite praznine na keksićima pazeći da vam se isomalt ne prelije. Ako vam se ohladi i stvrdne tada ga stavite na kratko u mikrovalnu ili na laganu vatru dok ponovno ne postane tekući.

SLAGANJE KEKSIĆA

 1. Pomiješajte malo šećera u prahu i mlijeka kako bi dobili jestivu smjesu za ukrašavanje i ljepljenje. Neka vam bude dovoljno gusta kako se ne bi prelijevala.
 2. Jedan oblik ispunjen stakalcem okrenite tako da donja strana bude prema gore. Po rubu keksića lagano prođite pripremljenom glazurom. Postavite oblik koji je ostao prazan (bez isomalta) i lagano prislonite za donji keksić kako bi se zalijepili.
 3. Sada uspite jestive perlice. Ponovo postavite pripremljenu glazuru na rubove keksića. Postavite drugi oblik ispunjen isomaltom. Pritisnite ga lagano kako bi se priljubio uz srednji keksić i kako bi se sve zalijepilo.
 4. Sada dovršite dekoraciju keksića, ja sam pomoću glazure zalijepila oči, vi možete nacrtati brkove, oči i sl.
 5. Ostavite 10-ak minuta da se sve stisne.