Prosinac mi je najdraži mjesec za izradu keksića. Jer nema ništa ljepše od mirisa toplih keksića i aromatičnih začina u hladnim zimskim danima. Keksići jednostavno ispune dom nekom posebnom toplinom. Podsjete nas na djetinjstvo, na kuhinju prepunu brašna i cijelu obitelj koja ih izrađuje. Oni bude i stvaraju predivne uspomene, zar ne?
Do Božića je ostalo još malo i sada je idealno vrijeme da započnete s pripremom vaših omiljenih. Osim na blagdanskom stolu, keksići su predivan poklon. Sve što trebate napraviti je da vaše omiljene keksiće složite u kutiju. Možete koristiti metalnu za kekse, ukrasnu kartonsku ili je sami izraditi. Također, keksiće možete posložiti tako da svaku vrstu stavite u zasebne prozirne vrećice ili ih, kao i ja možete posložiti na papir kojim ste obložili vašu kutiju. Neka vam papir bude dovoljno velik kako bi keksiće i prekrili s njim. Neke možete vezati prigodnim trakicama i tako dodatno ukrasiti vašu kutiju.
Ja sam u svoju božićnu kutiju stavila najomiljenije blagdanske keksiće i napisala vam recept za svake. U kutiji možete pronaći linzere, gingerbread čovječuljke, speculase, shortbread (prhke) keksiće i tradicionalne medenjake s utisnutim orahom.
NAJSLAĐA BOŽIĆNA KUTIJA S OMILJENIM KEKSIMA
LINZERI
SASTOJCI
- 225 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 150 g mljevenih badema ili lješnjaka
- 1 jaje L veličine
- 5 g cimeta
- 5 g vanilin šećera
- 2 g soli
- 250 g glatkog brašna
PRIPREMA
- Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte jaje pa nastavite miksati dok se sve ne poveže.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, bademe ili lješnjake, cimet, vanilin šećer i sol. Dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
Izradite tijesto. Bit će ljepljivo. - Tijesto prebacite u prozirnu foliju i obložite ga. Spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
- Sada pećnicu upalite na 180 stupnjeva i pripremite tri lima za pečenje koje ste obložili papirima za pečenje.
- Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljate na debljinu oko 3 milimetra. Kalupićima za linzere utisnite jednak broj punih oblika i onih s prazninom u sredini.
- Pecite 7-11 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne krene poprimati rumenu boju. Pazite da vam ostanu svijetli i dalje.
- Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje.
- Keksiće s rupicama u sredini pospite šećerom u prahu. Keksiće koji su punog oblika okrenite obrnuto od pečenja te na donju stranu po sredini postavite pola žličice marmelade. Poklopite s keksićem koji ste već posuli šećerom u prahu.
- Gotove linzere spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.
GINGERBREAD ČOVJEČULJCI
SASTOJCI
- 150 g maslaca sobne temperature
- 150 g smeđeg šećera
- 140 g meda
- 1 jaje L veličine
- 1 žličica arome vanilije
- 400 g glatkog pšeničnog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 žličice začina za medenjake
PRIPREMA
- Mikserom izradite jaje i šećer.
- Dodajte im rastopljeni i prohlađeni med i aromu vanilije. Sve dobro promiješajte.
- Sada dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izradite.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake.
- Postepeno dodajte brašno smjesi jaja, maslaca i šećera uz stalno miješanje.
- Dobiveno tijesto oblikujte u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na najmanje tri sata kako bi se tijesto dovoljno stislo.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
- Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu 3 milimetra pa utisnite kalupiće željenih oblika. Oprezno ih prebacite na lim za pečenje i pecite 7-11 minuta, odnosno dok ne porumene.
- Keksići vam trebaju biti mekani nakon pečenja. Pustite da se ohlade pa ih ukrasite glazurom po želji.
- Keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana. Gingerbread keksići su najukusniji nakon nekoliko dana.
SPECULAS
SASTOJCI
- 250 g maslaca sobne temperature
- 250 g smeđeg šećera
- 1 veliko jaje
- 14 g cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 450 g glatkog brašna
- 20 g mlijeka
PRIPREMA
- Maslac sobne temeprature pjenasto izradite sa smeđim šećerom. Dodajte jaje pa sve povežite.
- U zasebnu posudu pomiješajte brašno, cimet, klinčić i muškatni oraščić pa sve dodajte smjesi s maslacem.
- Sada dodajte 20 g mlijeka pa izradite tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.
- Prebacite ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na dva sata.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Na pobrašnjenoj radnoj podlozi ili papiru za pečenje razvaljajte tijesto na debljinu 3 milimetra.
- Pomoću kalupića iskidajte komade po želji.
- Pecite 7-12 minuta, odnosno dok vam keksići lagano ne porumene.
- Gotove keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.
SHORTBREAD
SASTOJCI
- 225 g maslaca sobne temperature
- 115 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 30 g žumanjaka (2 žumanjka jaja S veličine)
- 320 g glatkog brašna
- prstohvat soli
GLAZURA
- 250 g šećera u prahu
- 1-2 žlice mlijeka
PRIPREMA
- Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanjke i mikserom sve povežite. Dodajte aromu vanilije i sol.
- Sada smjesi dodajte brašno pa sve dobro izradite nastavkom za tijesto.
- Tijesto izvadite na prozirnu foliju i omotajte ga pa ga spremite u hladnjak na pola sata kako bi se dodatno stislo.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
- Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje.
- Razvaljate ga na debljinu 4-5 milimetara. Kalupićima utisnite željene oblike pa ih pažljivo prebacite na pripremljeni kalup. Preostalo tijesto nanovo razvaljate, utisnite oblike pomoći kalupića i prebacite na pripremljen lim. Ovo ponavljajte dok ne potrošite sve brašno.
- Keksiće pecite 7-9 minuta. Pazite da vam ne potamne.
- Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje prije nego ih ukrasite.
- Za glazuru pomiješajte šećer u prahu i mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Glazuru stavite u slastičarsku vrećicu, napravite maleni otvor te ukrasite keksiće po želji.
TRADICIONALNI MEDENJACI S UTISNUTIM ORASIMA
SASTOJCI
- 500 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 150 g meda
- 150 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 1/4 žličice anisa
- 1/4 žličice klinčića
DODATNO
- polovice oraha
PRIPREMA
- Med ugrijte pa pustite da se malo ohladi. Maslac vam treba biti sobne temperature, izvadite ga najmanje 2 sata prije upotrebe iz hladnjaka.
- Brašno prosijte pa mu dodajte šećer, sodu bikarbonu i začine. Pomiješajte sve.
- Sada brašnu dodajte omekšali maslac, med i razmućena jaja pa zamijesite tijesto.
- Tijesto prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na nekoliko sati.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Neka vam svaka kuglica iznosi oko 20 g. Rukama oblikujte kuglice i postavite ih na lim obložen papirom.
- Napravite razmak između kuglica kako se prilikom pečenja ne bi spojile (narasti će).
- Na posložene kuglice, po želji, utisnite polovicu oraha ili cijeli badem.
- Pecite 10 minuta ili dok ne vidite da su medenjaci porimili rumenu boju.
- Gotovi medenjaci će biti mekani, hlađenjem će se malo stisnuti.
- Medenjake spremite u kutiju za kekse. Potrošite ih unutar 14 dana.
Dobar tek!
Molim Vas samo info za recept “SHORTBREAD”. U postupku izrade stoji da se dodaju pekan orasi, no ne nalazim koja količina njih ide u smjesu. Hvala
Pozdrav,
hvala vam na infu. Ovi shortbread su rađeni bez pekan oraha. Vi uvijek možete nadodati malo badema i samnjiti količinu brašna ako bi htjeli sa orašastim okusom. Hvala vam na poruci. Lp,
Nina
Draga Nina,
U receptu za GINGERBREAD ČOVJEČULJKE u sastojcima je samo jedna vrsta šećera, a u opisu stoji da se pomiješaju obje vrste. Da li u sastojcima nedostaje jedna vrsta šećera? Pozdrav
Draga Nataša,
Moga greška. Jedan je šećer, ja sam krivo napisala u pripremi. Hvala na infu 😉
Pozdrav, da li se može i u kojem omjeru u linzerima zamijenit maslac sa masti?
Hvala
Pozdrav,
možete. Neka bude u istom omjeru.
Lp,
Nina