Istraživanje gastronomije mi je oduvijek bilo na faze. Faza kruha i peciva, faza slastičarskih krema i torti, faza umaka i Azije. Kažu da se s vremenom opredijeliš, odeš u određenom smjeru. Definiraš se u slastičarstvu, izradi tradicionalnih recepata ili u zdravoj prehrani.
To se kod mene još uvijek nije dogodilo. Ne znam jel’ to najbolje pripisati mojoj znatiželji i istaživačkom duhu ili gastronomija u meni treba još sazrijeti. Nekako, vjerujem da je u pitanju ovo prvo. Inspiracija koja me pokreće je u svemu oko mene, dok god je tako i moja kuhinja će biti u svemu. I slatkom i slanom.
Iz jedne od faza proučavanja američkih kuhara i njihovih keksića za sve prigode, izašao je ovaj recept za kikiriki keksiće. Ovakvih recepata ima jako puno i svi su slični, no ponekad i mala razlika čini čuda u teksturi i okusu. Ovo su moje idealne mjere, provjerene mnogo puta. Jedan od dražih poklona našim prijateljima su kutijice s domaćim keksima. Ovo su jedni od omiljenih.
Probajte i vi. Za poklon ili za vaš stol. Pojest će se svakako!
NAJMEKANIJI KEKSIĆI KIKIRIKIJA
SASTOJCI
- 200 g maslaca od kikirikija
- 150 g maslaca (sobne temperature)
- 50 g kristal šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 180 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavite po strani.
- U zasebnoj posudi miksajte maslac od kikirikija, maslac i oba šećera. Miksajte dok vam smjesa ne postane kremasta.
- Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa nastavite kratko miksati.
- Sada polako sipajte brašno pomiješano s praškom, sodom i soli. Cijelo vrijeme miksajte.
- Smjesa će vam biti mrvičasta, to je u redu.
- Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.
- Odvojite po 45 g tijesta za svaki keksić. Lopticu tijesta oblikujte rukama u željeni izgled.
- Keksiće posložite na lim za pečenje pa ih dodatno pritisnite vilicom u oblik križa.
- Pecite ih 13-15 minuta ili dok keksići lagano ne porumene.
- Od ove doze će vam izaći 15 keksića.
TIPS & TRICKS
- Neka vam svi sastojci budu sobne temperature. Posebno obratite pažnju na maslac i jaje.
- Maslac od kikirikija može biti s komadićima kikirikija ili bez. Ja uvijek koristim onaj s komadićima jer mi je ljepši okus keksića.
- Keksići vam trebaju samo malo porumeniti, pazite da ih ne prepečete.
- Keksići će nakon što ih ispečete biti mekani. Hlađenjem će se stvrdnuti.
- Ako ćete raditi manje keksiće pecite ih manje minuta od napisanog. Primjerice, za keksiće težine 30 g je dovoljno 7-8 minuta.
- Keksiće možete umočiti u rastopljenu čokoladu i takve poslužiti.
- Keksići su jednako ukusni i mekani i narednih 10-ak dana. Idealni su za pripremu unaprijed.
Dobar tek!