Izrada domaćeg kruha ponekad može biti zahtjevna iz više razloga. Uz užurbani ritam teško je svakodnevno peći domaći kruh.
Uz to, treba i vremena da se savlada njegova izrada. Ja se u početcima svog kuhanja nikad nisam usudila izrađivati tijesta, o kruhu da i ne govorim. Taj posao sam prepuštala starijim i iskusnijim kuharicama.
Sada, kada obožavam izrađivati kruh, ponekad jednostavno ne stignem. Tada najradije posegnem za ovim receptom. Ako nemate vremena, niste vješti ili vam se jednostavno ne da izrađivati kruh, ovaj recept ćete obožavati.
Za izradu ovog kruha vam treba brašno, hladna voda, malo soli i pola žličice suhog kvasca. Da, samo pola žličice na cijeli kruh.
Kruh je divno rupičast i mekan iznutra. ima tanku hrskavu koricu i ostaje vam svjež do tri dana. Ako volite sjemenke tada ovoj količini samo nadodajte 90 g sjemenki po izboru. Površinu kruha također možete posuti sjemenkama prije pečenja.
Sama izrada je prilično jednostavna. Večer prije sve sastojke pomiješate, ujutro ih prebacite u posudu za pečenje, ostavite malo da odmore i ispečete kruh. I to je sve!
Kažem vam, obožavat ćete ovaj kruh.
NAJJEDNOSTAVNIJI KRUH KOJI SE NE MIJESI
SASTOJCI
- 650 g glatkog brašna
- 510 g vode
- 1/2 žličice suhog kvasca
- 2 žličice soli (14 g)
DODATNO
- brašno za posipanje posude (ja koristim kukuruzno)
PRIPREMA
- Sve sastojke stavite u veću posudu i dobro ih promiješajte kako vam ne bi ostalo suhih dijelova.
- Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi (8-10 h)
- Nakon 8 sati tijesto će vam biti puno mjehurića i narasti će.
- Posudu za pećnicu koja ima poklopac premažite tankim slojem maslaca ili je pošpricajte uljem u spreju (rubove također) pa je pospite kukuruznim ili običnim brašnom pazeći da se brašno zadrži i na rubovima.
- Tijesto istresite u posudu i ostavite ga još sat vremena na toplom. Posudu poklopite.
- Posudu s tijestom stavite u hladnu pećnicu koju ste upalili na 230 stupnjeva.
- Pecite 55-60 minuta, zadnjih 10 minuta oprezno skinite poklopac kako bi kruh dobio hrskavu koricu izvan.
- Nakon što se ispeče, kruh izvadite iz posude i ostavite da se ohladi.
Dobar tek!
Draga Nina, bas sam sinoc ovaj smuckala i jutros ispekla. Nevjerojatno kako ispadne savrsen kruh bez imalo truda!
Hvala na odlicnom receptu
Jesi li mozda pokusala sa pirovim brasnom? Ja bi probala ali ne zelim riskirat da ostanemo bez dorucka
Ja radim sa svim vrstama brašna uključujući i pirovo, i uvijek ispadne izvrsno!
Divno! Hvala ti puno na infu. Sigurna sam da će netko isprobati i druga brašna u receptu.