Postoje ti klasici koje ne treba previše opisivati. To su kolači iz djetinjstva. Kolači koje možete pronaći u skoro svakoj kuharici, maminim starim bilježnicama ili na policama trgovina. Kolači za koje svi znaju.

 

 

Mramorni kolač je definitivno jedan od njih. Za njega me vežu neke lijepe uspomene. Sjećam se da sam ga prvi put radila djedu za rođendan. Bila sam dijete, a mramorni je bio prvi kolač koji sam napravila bez pomoći mame i to u potpunoj tajnosti kako bi ostao iznenađenje.

 

 

Još uvijek ga radim po istom receptu, onom iz mamine stare bilježnice. Volim ga napraviti nedjeljom, tako da ga imamo za navečer uz film i ujutro za doručak. Pogotovo kada su nam jutra užurbana i puna obaveza. Baš poput ovih u rujnu.

 

 

Kod mramornog kolača volim tu kombinaciju bijelo-čokoladnog biskvita i njegovu prozračnost. Volim kad se “topi” u ustima. I taj šećer u prahu na vrhu. S njim uvijek pretjeram.

 

 

Mramorni možete raditi u različitim kalupima. Možete ga raditi u obliku kuglofa, poput mene. Možete ga peči u padeli za pečenje dimenzija 25 x 20 cm, u kalupu za kruh ili kalupu za tortu dimenzija 24-26 cm.

 

 

Drago mi je da je i moj kolač iz djetinjstva dobio svoje mjesto na blogu. Želim vam da uživate u njemu dugo godina, baš kao i mi.

 

 

 

 

MRAMORNI KOLAČ

SASTOJCI
  • 150 g maslaca sobne temeprature
  • 4 jaja, odvojeno
  • 1 žličica arome vanilije
  • 220 g šećera
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 ml mlijeka
  • 30 g kakaa u prahu

DODATNO

  • šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 185 stupnjeva. Pripremite željeni kalup te ga namastite uljem u spreju ili omekšalim maslacem u tankom sloju.
  2. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanje (jedan po jedan) miksajući cijelo vrijeme.
  3. Smjesi dodajte mlijeko i brašno te sve povežite mikserom.
  4. Od bjelanjaka stucite snijeg te ga postepeno dodajte preostaloj smjesi. Umiješajte ga špatulom ili mikserom na najmanjoj brzini.
  5. Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte kakao u prahu. Umiješajte ga kako bi vam smjesa bila jednolična.
  6. Žlicom vadite jednu pa drugu smjesu ( žlica bijele pa žlica tamne smjese) kako bi vam biskvit bio prošaran (poput mramora). Ako radite kuglof i želite imati ravne linije u bijeloj i tamnoj boji, tada svaku smjesu stavite u svoju slastčarsku vrečicu. Vrečicama otkidajte dno te prvo jednu smjesu istisnite u svaki drugi utor u kalupu pa isto ponovite s drugom bojom.
  7. Mramorni kolač pecite 35-40 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga potom prebacite na rešetku za hlađenje.
  9. Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu ili po želji.

 

Dobar tek!