Prosinac je mjesec u kojem blagdansko ozračje potpuno prevlada. Uz predivno dekorirane trgove, ulice i domove, blagdanska hrana krasi stolove i izloge. Ovaj period je idealan za pripremu različitih slatkih kruhova, jer blagdansko vrijeme je jednostavno nezamislivo bez mirisnog tijesta nadjevenog suhim voćem i koricama naranči i limuna.

 

Panettone, Stollen ili Pandoro su tradicionalni recepti koji se ne spremaju toliko često jer zahtjevu vrijeme i snalaženje u kuhinji, pa ih često zamjene kupovne verzije.

 

Ako volite stollen, ovaj mliječni kruh sa suhim voćem će vas oduševiti. Toliko je jednostavan za pripremu. Sve sastojke možete izraditi u mikseru, nema kvasca ni dizanja tijesta. Doslovno se sve pomiješa, 15-ak minuta ostavi da odmori i potom ispeče. Ovaj kruh je najjednostavniji blagdanski kruh ikada, vjerujte mi!

 

 

Sir i maslac mu daju mekoću i sočnost, a voće i bademi divnu aromu i miris. Kada ga zamotate, kruh će vam biti svjež nekoliko dana pa je idealan i kao poklon ako idete u goste.

 

Možete koristiti bilo koju vrstu mladog kravljeg sira, samo ga ocjedite prije kako vam ne bi pustio vodu. Kardamom možete zamijeniti bilo kojim začinom ili mu nadodati neke poput cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i sl.

 

MLIJEČNI KRUH SA SUHIM VOĆEM

SASTOJCI
  • 500 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo, jedna vrećica
  • 250 g svježeg sira, kravlji
  • 2 jaja L veličine
  • 150 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1/4 žličice mljevenog kardamoma po želji
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 70 g grožđica
  • 70 g sjeckanih badema
  • 50 g kandiranog voća po izboru (naranča, limun)

DODATNO

  • 50 g maslaca, otopljen
  • šećer u prahu za posipanje

 

PRIPREMA
  1. Maslac i šećer pjenasto izradite, dodajte jaje po jaje, pa mladi sir kojem ste ocjedili višak vode. Mikserom sve povežite. Dodajte aromu vanilije.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljeveni kardamom i sol pa ih dodajte smjesi s maslacem.
  3. Izradite tijesto pomoću miksera. Dodajte grožđice, sjeckane bademe i kandirano voće. Umiješajte u tijesto pa ga pokrijte i ostavite da odstoji 15-ak minuta.
  4. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
  5. Nakon što je tijesto odmorilo, oblikujte ga u štrucu, ja sam ga lagano razvaljala i presavinula kako bi izgledom nalikovao klasičnom Stollenu.
  6. Oblikovano tijesto prebacite na lim za pečenje. Prvih 20 minuta kruh pecite na 200 stupnjeva pa smanjite pećnicu na 180 stupnjeva i nastavite peći dodatnih 30-ak minuta.
  7. Za to vrijeme rastopite 50 g maslaca.
  8. Tek pečeni kruh premažite maslacem i odmah pospite obilnim slojem šećera u prahu.
  9. Ohladite prije posluživanja.

 

Dobar tek!