Baked Alaska je kolač ili torta rađena od sladoleda, biskvitne podloge i meringe. Ja sam ovaj puta radila mini baked Alaske koje su puno brže gotove od one gdje sami radite sladoled i meringu.

 

Podloga je divno čokoladna i pjenasta, krema je kao sladoled, od kondenziranog mlijeka, vrhnja i SPAR Vrtovi Hrvatske jagoda koje sam s medom skuhala prije dodavanja. Okus im je ovako još bogatiji i puniji.

A umjesto meringe, SPAR Marshmallowsi su se savršeno uklopili. Ja sam koristila bijele i roze te tako dodatno naglasila jagode u receptu.

 

MINI BAKED ALASKE S JAGODAMA I MARSHMALLOWSIMA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 75 g glatkog brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 75 g maslaca, sobne temperature
  • 1 jaje L veličine
  • 1 žlica mlijeka

KREMA KAO SLADOLED

  • 500 g SPAR Vrtovi Hrvatske jagoda
  • 300 g kondenziranog mlijeka (zaslađeno, ugušćeno)
  • 50 g SPAR Vrtovi Hrvatske meda (Cvjetni)
  • 400 g vrhnja za šlag

DODATNO

  • 150 g SPAR Marshmallowsa, rozi i bijeli
PRIPREMA

BISKVIT

  1. U posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodajte jaje, maslac, šećer i mlijeko pa sve mikserom izradite.
  2. Smjesu prebacite u posudu za pečenje okvirnih dimenzija 15×15 cm koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  3. Pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva ili kod čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  4. Ohladite. Pomoću kalupa izrežite biskvit na dimenzije posudica. Ostatke biskvita iskoristite također za dno tako da ga spojite.

KREMA KAO SLADOLED

  1. Jagode operite pa im odstranite peteljke.
  2. Izrežite ih na manje komadiće, prebacite u manji lonac s debljim dnom pa im dodajte med.
  3. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, procijedite i ohladite.
  4. Mikserom izradite kondenzirano mlijeko i vrhnje za šlag. Dodajte jagode pa kratko sve povežite.
  5. Posudice namastite pa prekrijte prozirnom folijom.
  6. Ulijte kremu pa na nju stavite biskvit. Sada preklopite s vrhovima prozirne folije pa zamrznite na dva sata ili preko noći.

MARSHMALLOWS

  1. Marshmallowse otopite na pari.
  2. Zamrznute posudite izvadite iz kalupa, maknite prozirnu foliju pa stavite na tanjurić.
  3. Premažite rastopljenim marshmallowsima. Djelovat će malo neuredno dok nanosite, ali rezultat je na kraju jako lijep.
  4. Sada brenerom pređite po Baked Alasci i odmah je poslužite.