Melasa od šipka se dobije reduciranjem soka šipka uz dodatak šećera i limunovog soka. Sam proces izrade iziskuje malo vremena, ali je rezultat zadivljujući.
Gusti sirup je prepun okusa i mirisa. Divne je tamno crvene boje, a jedna žličica ovog sirupa kao da sadrži stotine šipaka u sebi. Prava je okusna bomba.
Melasa od šipka se koristi za slatka i slana jela. Divan je prilog salatama kao i preljevima za razne torte. Na blogu imate recept za tortu sa sirupom od šipka i mascarpone kreme.
Ako volite šipak njegov sirup ćete obožavati. Svakako se isplati napraviti ga.
MELASA OD ŠIPKA (SIRUP)
SASTOJCI
- 500 ml svježe cijeđenog soka od šipka (od oko 4 šipka)
- 60 g šećera
- 1 žlica soka od limuna
PRIPREMA
- Šipak očistite. Zrna šipka isperite vodom.
- Na posudu postavite cjedilo. U cijedlo stavite dio zrna te ih žlicom gnječite kako bi iz njih izašao sok.
- Kada ste zgnječili sva zrna iz cjedila, bacite ih i stavite nova. Ponavljajte sve dok ne iscijedite sva zrna šipka.
- Dobiveni sok još jednom procijedite.
- U srednje veliki lonac s debljim dnom ulijte sok, šećer i sok od limuna. Neka vam vatra bude jaka dok sok ne zakuha, potom vatru smanjite na laganu. Promiješajte.
- Kuhajte sat vremena, odnosno dok vam se voda iz soka ne reducira u pola i dok vam sirup ne postigne željenu gustoću.
- Sirup će biti i dalje tekući ali gušći od soka i imat će lijepu tamnu boju.
- Vrući sirup prebacite u posudu i ohladite na sobnoj temperaturi.
- Ohlađeni sirup spremite steriliziranu staklenku. Držite ga u hladnjaku i izvadite po potrebi.
- Potrošite unutar 6 mjeseci.
TIPS & TRICKS
- Melasu sam radila s različitim omjerima i došla do zaključka da vam treba 12% šećera od ukupne količine soka. Znači, na 100 ml soka ćete staviti 12 g šećera, na 300 ml ćete staviti 36 g, na 500 ml soka ćete staviti 60 grama itd.
- Kod cijeđenja soka nemojte koristiti špice, potreban vam je čisti sok. nemojte zrna miksati u blenderu. Ovo je dugotrajniji posao, ali ćete dobiti bolji rezultat.
Dobar tek!