Otkad znam za sebe znam i za stablo šipka u dvorištu obiteljske kuće mojih roditelja. Stablo se nalazi u tom dvorištu već generacijama. Bilo je tamo prije rođenja mog oca, pa čak i prije djeda. Staro je oko 100 godina (koliko mi znamo).  Uz to stablo i njegove plodove sam odrasla.

 

 

 

Sjećam se dida Mira kako bi sjedio za stolom u verandi i tribio (čistio) šipke za nas djecu. Stablo svake godine daje plodova u izobilju i bilo je vrijeme da neki recept s ovim predivnim plodom osvane i na blogu.

 

 

Torta sa sirupom od šipka je poprilično jednostavna za izradu, izuzev vremena koje trebate odvojiti za čišćenje samog ploda. Okus sirupa (melase) je poseban, pomalo intenzivnog okusa, slatkast, kiselkast i prepun arome. U biskvitu se osjeti blago, ali mu preljev daje intenzitet. Možete ga prilagoditi sebi, pojačati ili smanjiti. Također, sirup odnosno melasu možete koristiti za razne stvari, kao preljev sladoledima, kremama, palačinkama, u slatkim ili slanim salatama itd.

 

 

Krema od mascarponea je idealan odabir. Nježna je, osvježavajuća i dopušta šipku da ponese glavnu notu torte. Kremi slobodno možete nadodati neku od aroma uz vaniliju. Možete nadodati malo korice naranče, aromu badema ili med.

 

Ova jednostavna torta je pravo osvježenje u kišnim jesenskim danima. Posebna, a opet prepoznatljiva.

 

TORTA SA SIRUPOM OD ŠIPKA I KREMOM OD MASCARPONEA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 3 jaja M veličine
  • 50 ml sirupa od šipka
  • 180 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 50 ml mlijeka

KREMA

  • 350 g mascarponea
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije

SIRUP OD ŠIPKA

  • 300 ml svježe cijeđenog soka od šipka (od oko 4 šipka)
  • 35 g šećera
  • 1 žlica soka od limuna

DODATNO

  • zrna šipka
PRIPREMA

Prvo ćemo pripremiti sirup od šipka.

SIRUP OD ŠIPKA

  1. Šipak očistite. Zrna šipka isperite vodom.
  2. Na posudu postavite cijedilo. U cjedlo stavite dio zrna te ih žlicom gnječite kako bi iz njih izašao sok.
  3. Kada ste zgnječili sva zrna iz cjedila, bacite ih i stavite nova. Ponavljajte sve dok ne iscijedite sva zrna šipka.
  4. Dobiveni sok još jednom procijedite.
  5. U srednje veliki lonac s debljim dnom ulijte sok, šećer i sok od limuna. Neka vam vatra bude jaka dok sok ne zakuha, potom vatru smanjite na laganu. Promiješajte.
  6. Kuhajte sat vremena, odnosno dok vam se voda iz soka ne reducira u pola.
  7. Sirup će biti i dalje tekući ali gušći od soka i imat će lijepu tamnu boju.
  8. Vrući sirup prebacite u posudu i ohladite na sobnoj temperaturi.
  9. Ohlađeni sirup spremite u hladnjak i izvadite po potrebi.

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 20 centimetara. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Maslac i šećer mikserom pjenasto izradite. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  3. Dodajte sirup od šipka pa sve sjedinite.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo.
  5. Brašno dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja. Dobro izradite.
  6. Dodajte mlijeko i sve povežite.
  7. Smjesu izlijte u kalup i pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Pečeni biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.

KREMA

  1. Maslac i šećer u prahu mikserom izradite. Dodajte mascarpone i aromu vanilije.
  2. Sve povežite u glatku i sjajnu kremu.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite biskvit. Biskvit pokapajte sirupom od šipka (dovoljno je nekoliko žlica).
  2. Biskvit ukrasite kremom. Kremu dodatno pokapajte sirupom te ukrasite svježim zrnima šipka.

 

Dobar tek!