Sigurno ste probali mekane karamel bombone. A  jeste li ih ikada probali napraviti?

 

Ja jako volim taj mekani karamel, ma karamel općenito. Ima mi tu neku prepoznatljivu slatkoću. I boja mu je divna. Jeste li ga probali slanog? To mi je poseban doživljaj. Na ove bombone možete posuti i sol, biti će jako zanimljivi. Napisat ću vam obje varijante, sa i bez soli.

 

Karamel bombone motajte u masni papir, ja imam ovaj s uzorcima, oduševljena sam s njim! Sve motam u njega. Dobila sam ga od svoje cvjećarke, jako sam sretna što sam je pronašla. Toliko me naučila o cvijeću, a ja nju o keksićima. Divna su mi takva spontana poznanstva. Ona me inspirijaju u životu i u kuhinji. Zahvaljući jednom od njih, nastali su ovi bomboni.

 

 

Ako nemate bijeli masni papir, ili ovakav s uzorcima, bombone zamotajte u papir za pečenje.

MEKANI KARAMEL BOMBONI

SASTOJCI
 • 300 g šećera
 • 60 sml vode
 • 85 g meda
 • 240 ml vrhnja za šlag
 • 220 g maslaca
 • prstohvat soli
 • žličica arome vanilije
 • sol, po želji
PRIPREMA
 1. Prvo pripremite posudu u koju ćete preliti karamel. Ja koristim vatrostalnu posudu dimenzija 24 x 16 centimetara. Vi možete koristiti bilo kakvu posudu otpornu na toplinu, neka vam dimenzije bude slične mojima zbog debljine bombona.
 2. Posudu nauljite pa je prekrijte papirom za pečenje. Papir je također potrebno lagano nauljiti. Posudu stavite po strani.
 3. Sve sastojke izmjerite i pripremite. Koristit ćemo dva lonca, jedan manji za vrhnje i maslac te jedan malo veći i dublji za karamel. Ako imate kist za premazivanje, pripremite i njega sa strane.
 4. Kada ste sve pripremili, možemo početi.
 5. Manji lonac stavite na umjerenu vatru. Dodajte mu vrhnje za šlag i maslac iskidan na nekoliko komada. Kada se maslac otopi sklonite s vatre.
 6. U veći i dublji lonac stavite vodu i med, vatra vam također treba biti umjereno jaka. Dodajte sav šećer na sredinu lonca, pazite pritom da vam šećer ne dira stijenke lonca. Ovo će se dogoditi njegovim topljenjem. Ako primjetite kristale šećera na stijenci lonca, kistom lagano gurnite šećer na dno.
 7. Onaj tren kada se stvori mjehurići, tada više ništa ne dirate. Nikako nemojte miješati! Pustite par minuta, šećer treba malo potamniti.
 8. Nakon par minuta polako dolijevajte vrhnje i maslac uz stalno miješanje. Smanjite vatru na laganu. Šećer će vam “pjeniti”, zato je bitno da koristite dublji lonac.
 9. Kada ste ulili cijelo vrhnje i maslac, polako miješajte na laganoj vatri. Neka vam karamel poprimi poznatu boju i zgusne se. Meni je trebalo 12-15 minuta. Smjesa će lagano pjeniti, miješajte je kuhačom i pazite da vam vatra bude lagana cijelo vrijeme. Na kraju dodajte aromu vanilije. Polako je dolijevajte jer će šećer reagirati s hladnom tekućinom.
 10. Gotovi karamel uspite u pripremljenu posudu s nauljenim papirom i pustite 2,5 sata na sobnoj temperaturi. Ako ćete karamel posuti sa soli, to učinite nakon pola sata hlađenja, koristite srednje krupnu sol. Lonac u kojem je bio karamel, kao i kuhaču, odmah operite.
 11. Nakon 2,5 sata vaš karamel je spreman za rezanje i pakiranje.
 12. Rubove odstranite, oštrim nožem iskidajte jednake komade i svaki zamotajte u masni papir. Držite na suhom i tamnom mjestu.

 

Dobar tek!