Svi već znate koliko volim peciva. Stalno nešto mijesim, razvlačim, punim, rolam i pečem. Jednostavno, bez peciva ne mogu (čitaj ne želim) zamisliti život. Znate za ono poznato pitanje: Što bi ponio na pusti otok? Pa, recimo : brašno, jaja, maslac, mlijeko, valjak i pećnicu. Iako popis nije realan, jasna vam je bit ovog odgovora, zar ne?
Prije nekoliko dana mi je bio rođendan i odlučila sam napraviti mekana peciva sa začinima. Radila sam brioche pecivo, ali ono s 20% masnoće da ne prevlada okus maslaca, a da peciva i dalje budu divno svilenkasta i pjenasta. Kombinacija začina je prava jesenska. Kardamom i cimet, savršena kombinacija.
Na ideju da dodam pistacije sam došla nakon dopisivanja s mojom dragom Inom. Ina je prava Dalmatinka zaljubljena u mediteransku hranu s adresom u Švedskoj. Nas dvije skoro pa na dnevnoj bazi razgovaramo o receptima, hrani, običajima i kulturi. Ako niste znali, Švedska je poznata po svojim cimet rolicama i pecivima punjenim s raznim začinima. Bilo je dovoljno da Ina spomene kardamom, cimet i pistacije i da novi recept osvane na blogu.
Draga moja, hvala ti na inspiraciji za ovaj recept.
Peciva sam poslužila obitelji i prijateljima za svoj rođendan i prva su nestala sa stola, a napravila sam poprilično veliku dozu. Ako ih je odobrila moja obitelj, a to su uistinu veliki gurmani, vjerujem da će se svidjeti i vama.
Također, peciva možete puniti po želji. Možete koristiti krupno sjeckane ili sitno mljevene orašaste plodove, pire od bundeve, kreme od vanilije, lješnjaka i sl.
MEKANA PECIVA S KARDAMOMOM, CIMETOM I PISTACIJIMA
SASTOJCI
KVAS
- 65 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
- 115 g mlakog mlijeka (oko 32 stupnja)
TIJESTO
- 4 jaja L veličine
- 420 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 1 žličica soli
- 115 g maslaca sobne temperature
NADJEV
- 80 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 3 žlice cimeta
- 1 žlica kardamoma
- 60 g pistacija, neslani, krupno sjeckani
DODATNO
- 1 jaje za premazivanje
- kristali šećera za posipanje
PRIPREMA
KVAS
- Za kvas pomiješajte zajedno brašno i kvasac pa dodajte mlako mlijeko. Dobro sve pomiješajte i pokrijte prozirnom folijom. Neka vam kvas fermentira pola sata.
TIJESTO
- Kada je kvas dovoljno narastao i poprimio izgled spužve, dodajte mu jaja te ih umiješajte mikserom ili pjenjačom.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol pa ih dodajte smjesi kvasa i jaja.
- Nastavkom za tijesto sve povežite i nastavite izrađivati nekoliko minuta.
- Maslac podijelite na nekoliko manjih komada pa ga dodajite komad po komad. Ja ga podijelim na 6-7 komada.
- Neka vam cijelo vrijeme mikser s nastavkom za tijesto radi na srednjoj brzini. Pazite da vam se maslac potpuno stopi s tijestom prije nego dodate novu kockicu.
- Kada ste nadodali sav maslac nastavite miksati 6-8 minuta, odnosno dok vam tijesto ne bude mekano i sjajno. Po potrebi dodajte malo brašna, ali pazite da ne dodate previše.
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ćete prekriti s prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu dok se tijesto na udvostruči, oko sat vremena.
OBLIKOVANJE
- Na pobrašnjenu radnu podlogu prebacite tijesto. Lagano ga rukama pritisnite pa ga razvaljajte na dimenziju 35 x 25 centimetara, neka vam bude visoko do 1 cm.
- Tijesto premažite maslacem. U manju posudu pomiješajte šećer, cimet i kardamom.
- Tijesto premazano maslacem sada pospite mješavinom šećera, cimeta i kardamoma. Preko svega pospite pistacije narezane na krupnije komadiće.
- Sada presavinite 2/3 tijesta tako što ćete širu stranu presavinuti tako da poklopite malo više od polovine tijesta (pogledaj sliku ispod). Sada gornju stranu presavinite do kraja donje strane (pogledaj sliku ispod).
- Valjkom za tijesto lagano pritisnite presavinuto tijesto.
- Rezačem za tijesto kidajte okomite trake širine 2,5 centimetra.
- Svaku traku lagano zarolajte pa je oblikujte u krug tako što ćete je jednom omotati oko prstiju. Preostali dio samo prebacite preko sredine.
- Oblikovana peciva odmah postavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pazite da ostavite dovoljan razmak između peciva kako vam se u pečenju ne bi zalijepila.
- Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite jedan sat da odmore.
PEČENJE
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Peciva premažite razmućenim jajem i pospite kristalićima šećera. Pecite ih 17- 20 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
- Pečena peciva prije posluživanja ohladite na rešetki za hlađenje.
Dobar tek!