Mandulat je poslastica koja ima posebno mjesto u mojoj kuharici. Toliko mi je drukčiji od svih slastica koje radim. Ima mi nešto prekrasno u toj kombinaciji meda, bjelanjaka i badema. A bademe obožavam, jako!

 

Sjećam se da ga je volila i moja baka. Mama bi ga uvijek kupila u nekoj od poznatih slastičarni kako bi je obradovala. Jeste li u prošlosti išli u Trst? Moja mama bi se iz Trsta uvijek vratila s komadom pravog parmigiana reggiana (parmezana), mortadelom i mandulatom. Talijani ga zovu torrone i u principu govorimo o istoj poslastici.

 

U Dalmaciji se, doduše, koriste oblatne kao kore za mandulat i radi se s bademima. Torrone se često radi s rižinim papirom ili bez papira i koriste se pistaciji u kombinaciji s bademima.

 

Postoje dva načina izrade mandulata. Brži način podrazumijeva sirup od šećera koji se dodaje gotovoj meringi. Ja ga radim na duži, tradicionalni i najbolji način, po mom mišljenju.

 

Mandulat nije teško napraviti, ali iziskuje vrijeme i posvećenost. Ovo definitvno nije ni brz ni olak posao, ali se isplati svake sekunde provedene u kuhinji.

 

Obasnit ću vam svaki dio pripreme, ako se odlučite uhvatiti u koštac s ovom posebnom slasticom, sigurna sam da ćete uspjeti.

MANDULAT

SASTOJCI
 • 400 g meda (svjetliji)
 • 250 g šećera
 • 2 bjelanjka
 • prstohvat soli
 • 320 g badema
 • žličica arome vanilije
 • 2 oblatne dimenzija 30 x 22 centimentra (manje)

 

PRIPREMA
 1. Pripremite sve sastojke. Neka vam bjelanjci budu sobne temperature. U kalup za pečenje postavite papir za pečenje (neka vam prelazi rubove) pa postavite oblatnu.
 2. Na laganoj vatri stavite grijati med i šećer. Miješajte cijelo vrijeme ( možete napraviti kratke pauze), miješajte 30 minuta. Pazite da vatra bude lagana.
 3. Kada su med i šećer dovoljno ugrijani, maknite ih s vatre pa bjelanjcima dodajte prstohvat soli. Pjenjačom ih lagano stucite u mekani snijeg. Pazite da bjelanjke ne stučete prečvrsto.
 4. Vratite smjesu meda i šećera na vatru. Cijelo vrijeme vam treba biti lagana, pa dodajite stučene bjelanjke. Dodajte jednu žlicu i miješajte dok se bjelanjci potpuno ne stope s ostatkom smjese, zatim dodajte sljedeću. Ovo ponavljajte dok ne utrošite se bjelanjke.
 5. Miješajte oko 35 minuta, odnosno dok vam smjesa ne postane dovoljno čvrsta i ne počne se odvajati od stijenke lonca kako je miješate.
 6. Postoje dva trika koja će vam pokazati da ste pri kraju s izradom mandulata. Kada iz žlice kojom miješate izlijete malo smjese, na površini će se zadržati oblik koji je nastao 4-5 sekundi. Kada ste to postigli, uzmite čašu, ulijte vodu i kapnite malo smjese u nju. Smjesa će se odmah stvrdnuti i ohladiti. Izvadite je iz čaše i opipajte prstima. Čvrstoća madulata ne smije biti pre mekana ali ni pre kruta. Ako vam je pod rukom mandulat mekan, kuhajte ga još nekoliko minuta pa ponovite ovaj postupak.
 7. Pri kraju kuhanja smjese, na tavi tostirajte bademe. Bademi trebaju biti topli prilikom dodavanja smjesi bjalanjaka, meda i šećera.
 8. Prvo dodajte žličicu arome vanilije pa zatim tople bademe. Dobro promiješajte sve sastojke.
 9. Na pripremljenu oblatnu izlijte mandulat. Koristite kuhinjsku žlicu. Mandulat ravnomjerno rasporedite po oblatni.
 10. Dodajte drugu oblatnu na vrh, preklopite je papirom za pečenje i lagano utisnite rukama.
 11. Na mandulat postavite nešto što će pomoći da gornja oblatna bude lagano pritisnuta.
 12. Mandulat ostavite 6-10 sati ili preko noći da se ohladi i odstoji.
 13. Kidajte ga oštrim nožem koji ste lagano ugrijali na vatri.
 14. Iskidani mandulat zamotajte u papir ili pohranite u kutiju.

 

TIPS & TRICKS
 • Koristite cvjetni med ili bilo koji drugi svjetlije boje.
 • Mandulat se lakše kida ugrijanim nožem jer je krut i ljepljiv.

 

Dobar tek!