Završila je veljača i karneval, ali krafne su i dalje moja omiljena pržena tijesta. Osim onih klasičnog oblika, možete ih raditi i duguljaste. Podsjećaju na eklere i zovu se Long John.
Uglavnom se pune pekmezom i tučenim vrhnjem, ali možete ih, baš kao i bilo koje druge krafne puniti s bilo kojom kremom.
Priprema im je identična kao i okruglim krafnama, osim oblikovanja. Ja ih ponekad radim i s čokoladnim ganacheom tako da cijelu gornju stranu umočim u kremu.
Recept za tijesto je onaj iz Bread Ahead londonske pekare, a dobila sam ga na njihovoj radionici krafni i vjerujte mi, to je to! Ovo su THE KRAFNE.
LONG JOHN KRAFNE
SASTOJCI ZA 12 LONG JOHN KRAFNI
- 340 g brašna (manitoba tip 0 ili namjensko za dizana tijesta) – ako nemate nijedno onda koristite glatko
- veći prstohvat soli (6 g)
- 1/2 korice limuna
- 80 g vode
- 2 srednja jaja (M veličina)
- 10 g svježeg kvasca ili 6 g suhog
- 80 g maslaca sobne temperature
KREMA
- 300 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera
- 200 g pekmeza od malina
DODATNO
- ulje za prženje
- 200 g caster šećera
PRIPREMA
- Ako koristite svježi kvasac umrvite ga u vodi, ako koristite suhi pomiješajte ga. Sve sastojke osim maslaca pomiješajte u posudi od električnog miksera ili običnoj posudi. Mijesite tijesto 8-10 minuta.
- Sada dodajte 1/4 maslaca, nastavite mijesiti sve dok se maslaca ne poveže, dodajte drugu četvrtinu, opet mijesite dok se ne poveže, dodajte treću četvrtinu te na kraju i zadnji komad maslaca.
- Nastavite mijesiti još 5-10 minuta, odnosno dok vam tijesto ne postane glatko i elastično.
- Tijesto prebacite u pobrašnjenu posudu, pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom te ostavite da se udvostruči.
- Udvostručeno tijesto kratko premijesite, ponovo poklopite te spremite u hladnjak preko noći ( 8 sati ili više).
- Sutradan tijesto izvadite iz hladnjaka te izrežite komade težine 50 g.
- Pripremite papiriće za pečenje na koje ćete staviti Long John krafne da se dižu. Papir za pečenje izrežite pravokutnike okvirnih dimenzija 12 x 5 cm. Ovo možete napraviti i na pobrašnjenom limu ili stolu, ali ovako će vam biti lakše rukovati.
- Svaki komad oblikujte u kuglicu, a potom izdužite u oblik valjka. Dužina mojih Long John krafni je oko 8 cm.
- Tijesto postavite na pripremljene papire za pečenje, lagano pobrašnite ili pošpricajte uljem u spreju (lagan sloj) i prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Foliju nemojte zatezati, bitno je da tijesto ima prostor za rast.
- Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne uduplaju, oko 2 sata.
- Sada ulje ugrijte na 160 stupnjeva pa stavljajte krafne s gornjom stranom u ulje, pokrijte lonac poklopcem.
- Pecite 2 minute, otklopite, okrenite krafne i nastavite peći još 2 minute. Sada ne otklapajte.
- Pržene Long John krafne izvadite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće.
- Za kremu stucite vrhnje za šlag s dvije žlice šećera u prahu, dodajte ekstrakt vanilije ili vanilin šećer. Tučeno vrhnje stavite u slastičarsku vrećicu. Ja sam koristila zvjezdasti otvor, a poslužit će bilo koji okrugli ili samo vrećicu odrežite dnu na 1 cm širine. Pekmez također stavite u vrećicu i napravite mali otvor (lakše ćete ga nanositi).
- Krafne prerežite po dužini, pospite šećerom u prahu pa lagano raširite rez. Ovako će vam punjenje ostati “čisto”, a možete i na kraju sve posuti šećerom u prahu.
- Slastičarskom vrećicom nanesite sloj pekmeza, pa potom drugom slastičarskom nanesite tučeno vrhnje. Ukrasite tankim slojem pekmeza na vrhu.