Završila je veljača i karneval, ali krafne su i dalje moja omiljena pržena tijesta. Osim onih klasičnog oblika, možete ih raditi i duguljaste. Podsjećaju na eklere i zovu se Long John.

 

Uglavnom se pune pekmezom i tučenim vrhnjem, ali možete ih, baš kao i bilo koje druge krafne puniti s bilo kojom kremom.

Priprema im je identična kao i okruglim krafnama, osim oblikovanja. Ja ih ponekad radim i s čokoladnim ganacheom tako da cijelu gornju stranu umočim u kremu.

 

Recept za tijesto je onaj iz Bread Ahead londonske pekare, a dobila sam ga na njihovoj radionici krafni i vjerujte mi, to je to! Ovo su THE KRAFNE.

LONG JOHN KRAFNE

SASTOJCI ZA 12 LONG JOHN KRAFNI
  • 340 g brašna (manitoba tip 0 ili namjensko za dizana tijesta) – ako nemate nijedno onda koristite glatko
  • veći prstohvat soli (6 g)
  • 1/2 korice limuna
  • 80 g vode
  • 2 srednja jaja (M veličina)
  • 10 g svježeg kvasca ili 6 g suhog
  • 80 g maslaca sobne temperature

KREMA

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera
  • 200 g pekmeza od malina

DODATNO

  • ulje za prženje
  • 200 g caster šećera
PRIPREMA
  1. Ako koristite svježi kvasac umrvite ga u vodi, ako koristite suhi pomiješajte ga. Sve sastojke osim maslaca pomiješajte u posudi od električnog miksera ili običnoj posudi. Mijesite tijesto 8-10 minuta.
  2. Sada dodajte 1/4 maslaca, nastavite mijesiti sve dok se maslaca ne poveže, dodajte drugu četvrtinu, opet mijesite dok se ne poveže, dodajte treću četvrtinu te na kraju i zadnji komad maslaca.
  3. Nastavite mijesiti još 5-10 minuta, odnosno dok vam tijesto ne postane glatko i elastično.
  4. Tijesto prebacite u pobrašnjenu posudu, pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom te ostavite da se udvostruči.
  5. Udvostručeno tijesto kratko premijesite, ponovo poklopite te spremite u hladnjak preko noći ( 8 sati ili više).
  6. Sutradan tijesto izvadite iz hladnjaka te izrežite komade težine 50 g.
  7. Pripremite papiriće za pečenje na koje ćete staviti Long John krafne da se dižu. Papir za pečenje izrežite pravokutnike okvirnih dimenzija 12 x 5 cm. Ovo možete napraviti i na pobrašnjenom limu ili stolu, ali ovako će vam biti lakše rukovati.
  8. Svaki komad oblikujte u kuglicu, a potom izdužite u oblik valjka. Dužina mojih Long John krafni je oko 8 cm.
  9. Tijesto postavite na pripremljene papire za pečenje, lagano pobrašnite ili pošpricajte uljem u spreju (lagan sloj) i prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Foliju nemojte zatezati, bitno je da tijesto ima prostor za rast.
  10. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne uduplaju, oko 2 sata.
  11. Sada ulje ugrijte na 160 stupnjeva pa stavljajte krafne s gornjom stranom u ulje, pokrijte lonac poklopcem.
  12. Pecite 2 minute, otklopite, okrenite krafne i nastavite peći još 2 minute. Sada ne otklapajte.
  13. Pržene Long John krafne izvadite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće.
  14. Za kremu stucite vrhnje za šlag s dvije žlice šećera u prahu, dodajte ekstrakt vanilije ili vanilin šećer. Tučeno vrhnje stavite u slastičarsku vrećicu. Ja sam koristila zvjezdasti otvor, a poslužit će bilo koji okrugli ili samo vrećicu odrežite dnu na 1 cm širine. Pekmez također stavite u vrećicu i napravite mali otvor (lakše ćete ga nanositi).
  15. Krafne prerežite po dužini, pospite šećerom u prahu pa lagano raširite rez. Ovako će vam punjenje ostati “čisto”, a možete i na kraju sve posuti šećerom u prahu.
  16. Slastičarskom vrećicom nanesite sloj pekmeza, pa potom drugom slastičarskom nanesite tučeno vrhnje. Ukrasite tankim slojem pekmeza na vrhu.