S prvim danima ljeta radim Pavlovu. Ona mi je najdraži ljetni kolač. Iako je možete raditi bilo kada, meni je idealna za toplije dane.

 

Gnijezdo od bjelanjaka, tučeno vrhnje i svježe voće. Spoj kojem je teško odoljeti. Kod Pavlove je najvažnije da bjelanjke i šećer dobro stučete te da ih pečete na niskoj temperaturi kako bi Pavlova ostala sjajno bijela.

 

Ja sam koristila svoj Kenwood kMix kuhinjski robot koji uz pomoć pjenjače bjelanjke i šećer stuče savršeno.

 

Slijedite omjere i postupke pripreme kako bi i vaša Pavlova ispala savršeno, svaki put.

LJETNA PAVLOVA

SASTOJCI
 • 4 bjelanjka (160 g)
 • 250 g šećera
 • 1 žličica škrobnog brašna ili cream of tartar
 • 1 žličica jabučnog octa ili soka limuna

ZA NADJEV

 • 300 g tučenog vrhnja
 • 45 g šećera u prahu
 • 200 g svježih jagoda
 • 150 g svježih malina
 • 1 marakuja, po želji
 • limun za dekoraciju
PRIPREMA
 1. Pećnicu upalite na 130 stupnjeva.
 2. Pripremite lim za pečenje na koji ćete postaviti papir za pečenje kojem ste nacrtali krug promjera 20-ak centimetara. Neka vam nacrtani dio bude s donje strane papira (ali da bude vidljiv kada postavite papir na lim). Na sva 4 kraja lima stavite malo tučenih bjelanjaka u veličini kovanice. Sada možete zalijepiti papir za pečenje na lim i tako spriječiti njegovo pomicanje.
 3. Bjelanjke tucite mikserom počevši od najsporije brzine do najbrže. Mikser vrtite u smjeru kazaljke na satu kako bi bjelanjci bili što prozračniji. Kada bjelanjci poprime oblik oblaka, ali još uvijek nisu čvrsti, dodajte šećer iz tri intervala uz stalno miksanje.
 4. Bjelanjci su gotovi kada među prstima više ne osjetimo šećer. Za ovo će vam trebati otprilike 4-5 minuta miksanja nakon što ste dodali šećer.
 5. Tučenim bjelanjcima i šećeru dodajte žličicu škrobnog brašna i žličicu octa. Špatulom sve sjedinite. Za ovaj korak ne koristite mikser.
 6. Bjelanjke izvadite špatulom na papir za pečenje pazeći da ne prijeđete nacrtani rub. Zagladite rub beze kore tako da vrhom špatule prođete od dna prema gore. Ovo napravite po cijelom rubu beze kore.
 7. Špatulom možete napraviti laganu udubinu na vrhu kako bi vam krema ljepše “sjela”.
 8. Beze koru pecite 1 sat 1 30 minuta, potom ugasite pećnicu, malo odškrinite vrata (ja postavim drvenu kuhinjsku žlicu) te ostavite koru još najmanje dva sata u ugašenoj pećnici ili preko noći.
 9. Ohlađenu koru oprezno maknite s papira i postavite na okrugli tanjur.
 10. Stucite vrhnje sa šećerom u prahu pa ga stavite na podlogu od bjelanjaka. Na kraju dodajte oprano i posušeno voće.