Linzeri su predivni, maleni, prhki keksići punjeni pekmezom. Mislim da ne postoji osoba koja nije čula za njih. Rade se u vrijeme Božića i sastavni su dio blagdanskog stola.
Osim za vrijeme blagdana, možete ih raditi u bilo koje doba godine. Za njihovu izradu će vam trebati kalupići koji imaju dio za utisnuti u sredini, iako se možete i sami poslužiti s nekim malim kalupom. Ja koristim dva klasična i svaki punim s drugim pekmezom. Najljepši su mi upravo ovakvi.
Imate li vi svoj omiljeni kalup za linzere? Moj sin ih jako voli i uvijek ih radim u duploj dozi, pogotovo otkad je on samostalno krenuo jesti i otkrvati razne okuse. U receptu vam pišem mjeru za jednu standardnu dozu.
Da vam još napišem, ja ih radim s mljevenim lješnjacima, uistinu su mi najljepši takvi, iako ih možete raditi s bilo kojim orašastim plodovima koje volite. Divni su i s bademima također, ovisi o vama što ćete koristiti. Probajte lješnjake, meni su takvi ” to die for “.
LINZERI
SASTOJCI
- 300 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 100 g mljevenih lješnjaka (može i drugi orašasti plod, po želji)
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- dva žumanjka (40 grama)
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje i na njega stavite papir za pečenje.
- Prosijanom brašnu dodajte mljevene lješnjake, prstohvat soli, šećer u prahu i vanilin šećer. Promiješajte sastojke.
- Maslac iskidajte na komadiće (neka bude hladan) pa ga dodajte smjesi brašna i ostalih sastojaka. Umješajte ga tako da ga utrljavate prstima dok ne dobijete smjesu nalik pijesku i dok sav maslac ne umrvite.
- Dodajte dva žumanjka i zamijesite tijesto. Ako vam je puno ljepljivo dodajte malo brašna (ne bi trebalo biti).
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Neka vam bude debelo oko 3 milimetra. (Prhka tijesta se najlakše valjaju na masnom papiru koji ste lagano pobrašnili).
- Kalupićima utisnite željene oblike pa ih gusto složite na lim. (Ovi keksići neće rasti u pečenju pa ne morate raditi veće razmake).
- Pecite ih između 8-10 minuta ( dužina pečenja ovisi o vašoj pećnici i samoj debljini tijesta). Vodite računa da vam keksići ne porumene puno, trebaju ostati bijeli.
- Ispečene keksiće ostavite da se ohlade.
- One polovice keksića koje imaju utisnutu rupu u sredini pospite šećerom u prahu.
- Donji keksić premažite pekmezom po želji ( ja sam koristila domaći pekmez od marelice i pekmez od šljiva) pa ih preklopite polovicom s utisnutom rupom.
Dobar tek!
Da li je moguce da debljina tijesta treba biti 3 cm kad se razvalja? Nekako mi to djeluje predebelo…
Draga Sandra,
radi se o milimetrima. Hvala vam na poruci, koliko god čitam sve dva puta, dogodi se da mi nešto i promakne. Bili bi to poprilično veliki linzeri ;).
lp,
Nina